De hardwaremarkt vertoont dit jaar weer een – gematigde – groei, maar in toenemende mate knagen ‘kleinere’ systemen aan de markt voor grotere systemen.
Was het voorbije jaar een periode van wereldschokkende vernieuwingen? Niet echt. Ondertussen zijn we eraan gewend dat zelfs de kleinste desktop-pc over een processor met meerdere kernen beschikt en in de serverwereld kennen we al een paar jaar de trend naar consolidatie. Voorts zien we de gestage opkomst van grafische processoren voor andere toepassingen dan puur grafiek, terwijl stroomzuinigere en koelvriendelijkere datacenters evenmin ‘nieuw nieuw’ zijn.
Toch wel wereldschokkend
Of toch? De mate waarin ‘kleinere’ systemen aan de markten van grotere systemen knaagt, wordt zo langzamerhand wel wereldschokkend. De ‘smartphones’ en ‘tablets’ van vandaag zijn zo krachtig en worden zo gretig ondersteund door ontwikkelaars met duizenden apps, dat ze reëel de verkoop van notebooks e.d. impacteren. Zo is de terugloop in de verkoop van netbooks (de kleinste systemen met een ‘volwaardig’ toetsenbord) zeker toe te schrijven aan de plotse belangstelling voor tablets. En het tijdperk waarin mensen allicht uitsluitend gebruik maken van smartphones voor toegang tot het internet en alle mogelijke diensten, is in een aantal (ontwikkelings)landen nu al een realiteit.
Ook in de serverwereld wordt stevig geknaagd door de kleinere systemen aan de groten. De x86-gesteunde ‘blades’ blijven het ‘grote ijzer’ marktaandeel afsnoepen, in die mate dat IDC voor het eerst sinds 1996 een kwartaal met minder dan 1 miljard dollar voor non-x86 servers noteerde (3Q10). Anderzijds heeft IBM nu zijn zEnterprise mainframes uitgebracht en maken de grote systemen (inclusief systemen als Oracle’s Exalogic) zich op om als basis voor cloud-omgevingen te fungeren.
Marktstudiebedrijven als IDC en Gartner voorspellen in ieder geval stevige veranderingen in het ict-gebeuren onder invloed van ‘cloud’-gesteunde diensten, ‘social computing’, de noodzaak aan zuinigere/goedkopere datacenters en een nauwere ondersteuning van bedrijfsprocessen doorheen het hele bedrijf. En deze elementen lijken echt wel al een eind gevorderd op de hypecurve, met IDC die “in 2011 deze transformationele technologieën de kritieke transitie ziet maken van ‘early adopter’ naar ‘early mainstream’ aanvaarding,” terwijl Gartner ‘cloud’ als even belangrijk als de opkomst van e-business ziet. De hardware zal in het komende jaar zich steeds meer gaan richten op de eisen van deze ontwikkelingen.
Gestage groei
Na een stevige ‘double digit’ groei in de eerste helft van dit jaar, is de verkoop van pc’s in Europa in de tweede helft van 2010 wel vertraagd tot ongeveer 10%, aldus IDC. West-Europa zwakte daarbij nog meer af dan in Centraal en Oost- Europa, waar de groei boven verwachting bleef (+29,4% in aantallen ten opzichte van 2009). De netbooks bleven onder de verwachtingen, onder meer door de opkomende tablets, terwijl de gewone notebooks in West-Europa het redelijk deden in de vervangingsmarkt. In Centraal- en Oost-Europa vormen die notebooks de basis voor de groei, zij het dat ook de desktops hier groeien. Wat de bedrijfsmarkt betreft, wordt 2011 meer dan 2010 het jaar van vervangingsaanschaffen, meent IDC. Wereldwijd ziet Gartner een iets lagere groei dan verwacht (+14 i.p.v. +17,9%) in aantallen, onder meer door de groeiende belangstelling voor tablets. Volgens Gartner zouden deze laatsten tegen 2014 toch 10% van de pc-markt inpikken. De top 5 van pc-leveranciers (aantallen) in Europa blijven Acer, HP, Dell, Asus en Lenovo, met nog 36% van de markt voor ‘overigen’.
De servermarkt in Europa (emea) steeg in het derde kwartaal van 2010 zowel inzake omzet (+6,4%) als aantallen (+10,2%), aldus IDC, maar bereikt lang nog niet het niveau van het topkwartaal Q4 in 2007. De x86 gesteunde servers heersen zowel inzake geleverde aantallen en omzet, naast een sterke terugval van non-x86 servers. IDC ziet wel heel wat uitgestelde aankopen in dit segment. Blades en racksystemen hielden elkaar in evenwicht, terwijl Windows 50% van de markt heeft maar Linux het snelst groeiende OS is. De cijfers in de servermarkt wijzen in ieder geval op zowel een vervangingsmarkt als uitbreidingen van de infrastructuur. Voor het elfde kwartaal op rij staat HP op rang één in Europa (met de x86 ProLiant servers goed voor meer dan 1 miljard dollar voor het kwartaal in emea), gevolgd door IBM, Dell, Oracle en Fujitsu. Interessant is voorts dat dit jaar een studie in opdracht van de Europese Commissie adviseert om meer te investeren in High Performance Computing (HPC)/Supercomputers tussen nu en 2020. Een markt waarin onder meer het Europese Bull een eersterangsrol als leverancier van HPC servers en installaties wil spelen.
Rondom servers
In het kielzog van servers en pc’s trekken ook de cijfers voor randapparatuur zich omhoog, zoals dat het geval is voor externe opslagsystemen (niet ingebouwd in servers of pc’s). IDC ziet hier wereldwijd een groei voor zowel iSCSI SAN en NAS systemen (+41,4% en +49,8%) als top-end systemen en Fibre Channel SAN. Ook hier lijken de budgetbeperkingen te verdwijnen, maar volgens IDC “zet de trend naar lager geprijsde systemen zich ook hier door.” Lees: knagen de kleinere systemen aan de groten. In het derde kwartaal bleef EMC marktleider in het segment van externe opslagsystemen (26% marktaandeel), gevolgd door IBM, NetApp en HP (nek aan nek, met een grotere omzetgroei voor NetApp) en Dell, met 29% marktaandeel voor de ‘overigen’. Als alle types van schijfopslagsystemen in aanmerking worden genomen, delen HP en EMC de eerste plaats, gevolgd door IBM, Dell en NetApp, met 25,7% marktaandeel voor de ‘overigen’.
Wat de printers betreft stijgt de verkoop dit jaar sterk, aldus IDC, met inkjettoestellen nog steeds als koplopers. De kleinere markt voor laserprinters groeit wel sneller, waarbij monochrome printers (84% van de laserprintermarkt) de kleurenlaserprinters ruim voor blijven. West-Europa blijft wereldwijd de derde grootste printermarkt. De top vijf van printerleveranciers omvat HP, Canon, Epson, Samsung en Brother, met 14% marktaandeel voor ‘overigen’.
Guy Kindermans
De ‘smartphones’ en ‘tablets’ van vandaag zijn zo krachtig dat ze reëel de verkoop van notebooks e.d. impacteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier