Precies een jaar geleden kwamen voor het eerst de verkoopsteams samen van Base, Getronics, Versatel/Tele2 en Sympac. Het was de bedoeling om met één globaal aanbod een vuist te maken tegen het front van Belgacom, Proximus en Telindus. Het is er nog niet van gekomen.
Sympac, dat internationale gsm-diensten bood voor grote, internationale ondernemingen, is zelfs uit België verdwenen na teleurstellende verkoopsresultaten. Getronics, onder leiding van Jean-Claude Vandenbosch, heeft naar eigen zeggen een uitstekend 2008 achter de rug, maar van enige interactie met de zustermaatschappijen Versatel/Tele2 of Base is er amper sprake.
Versatel, dat zich toelegde op de zakelijke markt, en het consumentgerichte Tele2, gaan voortaan onder de naam KPN België schuil. De naam Versatel is verdwenen, hoewel het pand in Wemmel nog steeds als hoofdzetel dient. Tele2 wordt wel nog gehanteerd, hoewel die naam vanaf oktober 2010 niet langer gebruikt mag worden in campagnes. Het ziet er dus naar uit dat die langzaam zal uitdoven. Tele2, dat ruim 120.000 klanten telt, verdeelt de gsm-diensten van Base. Dat bezorgt Base vooral in Wallonië een sterk verkoopskanaal. Tele2 haalt immers de helft van zijn omzet in het Waalse landsgedeelte, terwijl Base er een schamel marktaandeel van 10 procent heeft. De gsm-operator is dan weer naar eigen zeggen de absolute leider in Brussel met 40 procent marktaandeel. Van één factuur voor zowel breedband, internet als gsm is vooralsnog geen sprake. Dat is trouwens ook bij Proximus en Belgacom nog niet het geval.
Na het plotse vertrek vorig jaar van managing director Grégoire Dallemagne naar Belgacom, ligt Tele2 grotendeels op apegapen. Brian Stout, die lange tijd Sympac België geleid heeft, moet als managing director van KPN België het schip met 200 werknemers opnieuw in rustiger vaarwater zien te krijgen. Maar de manke regelgeving in ons land drijft de Nederlanders tot wanhoop. Omdat ze zelf niet over een netwerk beschikken, zijn ze voor breedband DSL helemaal afhankelijk van Belgacom. KPN ceo Ad Scheepbouwer dreigt er zelfs mee om een geplande investering van 500 miljoen euro in te trekken. Dat bedrag is echter zo goed als volledig voor rekening van Base. De gsm-operator, die 560 werknemers telt, moet immers nog een volledig 3G-netwerk uitrollen. De start van de 3G-diensten bij Base is pas voor eind dit jaar voorzien. De operator komt op 27 januari met jaarcijfers. KPN bezit in ons land ook nog Newtel Essence, geleid door Stanny De Reydt. Dat bedrijf legt zich vooral toe op callcenteroplossingen op basis van Avaya-apparatuur. Maar ook hier is van een integratie met de andere entiteiten amper sprake. KPN blijft dus ook een jaar later in gespreide slagorde opereren.
[LB]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier