In zijn nieuwe hoofdkwartier in Mechelen opteerde Kraft Foods voor een open space-kantooromgeving met draadloos netwerk en ip-telefonie. Om de bedrijfscontinuïteit te garanderen koos het bedrijf voor datareplicatie tussen twee san-implementaties. SAIT Zenitel voerde het infrastructuurproject uit, just in time voor de verhuizing van het personeel.
In 2007 nam Kraft Foods de biscuitactiviteiten van Danone over. In België kwam de koekjesfabriek van Lu in Herentals daardoor onder de vleugels van Kraft Foods. In Herentals vindt onder meer de productie van koekjesmerken als Prince en Tuc plaats. Sinds de overname telt Kraft Foods in de Benelux zes vestigingen. Naast het nieuwe hoofdkwartier in Mechelen en de koekjesfabriek in Herentals gaat het om de chocoladefabrieken in Halle en Herentals (Côte d’Or en Milka), de kaasfabriek in Namen en de vestiging in het Nederlandse Oosterhout. “Alle Belgische headquarterfuncties van Kraft Foods en Lu zijn samengebracht in Mechelen”, vertelt directeur informatiesystemen Lode Schrauwen bij Kraft Foods Benelux. “In het nieuwe hoofdkwartier moesten we een nieuw draadloos netwerk voorzien. Tegelijk zorgden we voor san-storage met replicatie tussen Mechelen en Herentals.”
Gerichte redundantie
De juiste timing bleek een belangrijk element tijdens het project. Tussen de beslissing om naar Mechelen te verhuizen en de effectieve implementatie zat nauwelijks drie maanden. “Er was ook een strikte deadline”, zegt Lode Schrauwen. “Alles moest klaar zijn op het moment dat het personeel op de nieuwe locatie aan de slag zou gaan.” Tegelijk wilde Kraft Foods van de gelegenheid gebruik maken om de nieuwe kantooromgeving modern aan te pakken: met een draadloos netwerk en ip-telefonie, om zo meer flexibiliteit te creëren in een open space-kantooromgeving. “We hebben bij de uitwerking van het concept veel aandacht gegeven aan bedrijfscontinuïteit, onder meer omdat we ons telefoonverkeer over het datanetwerk wilden sturen. We hebben zo veel mogelijk redundantie ingebouwd, maar nooit zonder op de kosten te letten. Het was vooral kwestie van de juiste balans te vinden.” Kraft Foods wilde niet zomaar de hele architectuur redundant laten uitvoeren, maar maakte slimme keuzes. Zo zijn de core switches en de draadloze access points wel dubbel uitgevoerd.
Voor de implementatie van de nieuwe infrastructuur nam Kraft Foods de Belgische ict-specialist SAIT Zenitel onder de arm. Dat bedrijf moest zich daarbij bijzonder flexibel opstellen. “Een verhuizing is een ingewikkeld proces. Er zijn bijzonder veel partijen bij betrokken. Telkens er een window was, moest SAIT Zenitel paraat zijn om een deel van de werken uit te voeren. In dat opzicht was het eigenlijk een just in time-project.” Concreet bouwde SAIT Zenitel in Mechelen een lan op basis van redundante switches. Het bedrijf installeerde 540 power over ethernet-poorten. Er kwam ook een wifi-netwerk met 25 access points. In Oosterhout installeerde SAIT Zenitel eveneens een lan en een wifi-netwerk. De hele netwerkimplementatie is gebaseerd op Cisco-hardware. In Mechelen en Herentals zorgde SAIT Zenitel voor nieuwe san-omgevingen op basis van HP-hardware. “Cisco en HP zijn de standaard binnen Kraft Foods”, zegt Lode Schrauwen, “maar los daarvan had SAIT Zenitel eigenlijk precies dezelfde oplossing voorgesteld.”
Extra veiligheid
Tussen de san-omgevingen van Mechelen en Herentals vindt replicatie plaats. Op die manier bouwt Kraft Foods een extra veiligheid in. Zou er zich op een van de locaties een probleem voordoen, dan zijn de data nog altijd beschikbaar op de andere san. Om de performantie van de infrastructuur nog te verhogen liet Kraft Foods in Herentals extra bladeservers van HP neerzetten en integreren in de bestaande omgeving. Alle sites zijn intussen verbonden met de backbone van Kraft Foods. De telefonie in Mechelen, Herentals en Oosterhout is geïntegreerd tot een logisch geheel. Het beheer van de nieuwe infrastructuur heeft het Belgische it-team van Lode Schrauwen in eerste instantie zelf uitgevoerd. “We werken nog een paar functionele aspecten uit”, zegt hij, “maar daarna dragen we het operationele luik over aan HP.” Kraft Foods heeft aan HP – eigenlijk EDS, dat later door HP werd overgenomen – een groot deel van zijn it uitbesteed. Ook de vernieuwde Belgische infrastructuur komt onder dat contract terecht.
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier