Laptops met kantoorkracht
We testen negen zakelijke laptops van zeven fabrikanten: twee 2-in-1 systemen en zeven traditionele laptops.
De apparaten in deze test gebruiken Intel-chips van zevende (‘Kaby Lake’) of achtste (‘Kaby Lake R’) generatie. Kaby Lake R is meteen ook Intels eerste mobiele processor met vier processorkernen, acht threads en geïntegreerde Intel UHD Grapics. Vergelijkbare mobiele CPU’s van de zevende Kaby Lake-generatie zijn dual-core, met vier threads en Intel HD Graphics. De nieuwe generatie belooft dus lichtjes betere prestaties bij een gelijk gebleven laag stroomverbruik en beperkte warmteafgifte van maximaal circa 15 TDP (‘thermal design power’).
Testmethode
De prestaties meten we met UL Futuremark PCMark 8 en PCMark 10 Extended. Deze benchmarkprogramma’s gebruiken verschillende belastingscenario’s op basis van populaire applicaties (internetactiviteit, video conferencing, zakelijke productiviteit, creëren van digitale inhoud). De grafische prestaties meten we met UL Futuremark 3DMark Professional Edition. Ook deze benchmark voert belastingscenario’s uit die gebaseerd zijn op echte video- en gamefragmenten. Uit de verschillende benchmarkcijfers berekenen we een gewogen prestatiescore. In de weging houden we in het bijzonder rekening met de softwareprestaties, de snelheid van de harde schijf, het gewicht en de autonomie, en minder met de 3D-grafische prestaties. Vaak wordt dit soort laptops onderweg gebruikt, zodat gewicht, autonomie en veiligheidsvoorzieningen belangrijke selectiecriteria zijn. Alle testresultaten, de testscores, de adviesprijzen en de technische productinformatie vindt u in de Excel-tabel op onze website. We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste positieve en eventueel negatieve punten van elk apparaat.
De Dell XPS 15 presteert het beste van allemaal voor een in verhouding aanvaardbare prijs
Opgegeven versus gemeten autonomie
Fabrikanten hanteren hun eigen benchmarks en niet geheel onverwacht laten die nogal eens betere scores zien. Vooral bij de accuduur valt dat op. Gemiddeld is de met Futuremark PCMark8 gemeten accuduur ongeveer de helft van de officiële fabrikantenwaardes. De echte accuduur hangt van zoveel factoren af dat die moeilijk te voorspellen valt voor elke individuele situatie. Maar onze resultaten geven wel een indicatie van wat u mag verwachten: de betere benchmarkscores betekenen in de praktijk ook een langere autonomie.
Acer Switch 5 SW512 en TravelMate X349
De Acer TravelMate X349-G2-M is een traditionele, slanke laptop, terwijl de Switch 5 SW512-52P een compacte 2-in-1 laptop is. Beide apparaten hebben een democratisch prijskaartje in verhouding tot vergelijkbare laptops van andere fabrikanten. Waar heeft Acer dan op bespaard? Voor zover wij het zien in elk geval niet op de bouwkwaliteit. Beide laptops hebben een stevig aanvoelend chassis van lichtgewicht geanodiseerd aluminium. De TravelMate heeft een niet-aanraakgevoelig 14-inch full HD IPS-scherm dat 180 graden openklapt zodat het volledig plat op een werkblad kan liggen. Het verlichte toetsenbord is groot en comfortabel, met volledige navigatietoetsen. Rechts is in de brede polssteun een kleine vingerafdruksensor met Windows Hello-compatibiliteit geïntegreerd. De TravelMate doet het niet slecht in onze accu-benchmark, al is het geen toppresteerder. De door de fabrikant opgegeven 10,5 uur autonomie moet bij normaal gebruik haalbaar zijn.
Het 3:2 aanraakscherm van de Switch is iets kleiner dan vergelijkbare 2-in-1’s van andere fabrikanten. Een belangrijkere besparing zit hem in de schermresolutie: het scherm van de Switch is op papier minder scherp dan dat van HP Elite x2 1012 G2 en Microsoft Surface Pro 2-in-1’s, waarvan u de reviews op onze website vindt. Maar u moet al goede ogen hebben om het verschil te zien. De schermdigitizer heeft ook minder drukpunten (1.024 in plaats van 2.048). Dat is vooral van belang voor gebruikers die digitaal willen schetsen en schrijven met de meegeleverde actieve stylus. De standaard waarmee u het scherm positioneert, beweegt vanzelf mee wanneer u op het scherm duwt of eraan trekt. Het Acer LiquidLoop koelsysteem houdt de Switch 5 op een stabiele temperatuur en zorgt voor een stille werking. De Switch 5 SW512-52P is iets sneller dan de HP Elite x2 1012 G2 en iets trager dan de Microsoft Surface Pro, maar in de praktijk mag men stellen dat deze drie convertibele tablets gelijkaardig presteren. Wel heeft de Switch een lagere autonomie. Acer zegt zelf dat deze tablet het bij ‘normaal gebruik’ 10,5 uur uithoudt.
– Prestatiescore: 60/100 (Switch 5 SW512); 61/100 (TravelMate X349)
– Prijs getest model (excl. btw): ? 874,- (Switch); ? 736,- (TravelMate)
Apple MacBook Pro 13-inch
MacBook Pro is Apple’s laptopserie voor professioneel-zakelijk gebruik. Het besturingssysteem is uiteraard niet Windows, maar MacOS. Binnenin bevat deze laptop vergelijkbare onderdelen als bij een moderne Windows-laptop. Wij testten de goedkoopste variant, de MacBook Pro 13,3-inch met Intel Core i5-7360U. Dit specifieke type treft u in een pure Windows-laptop zelden of nooit aan. Het is namelijk een variant met een geïntegreerde Intel Iris Plus Graphics 640 GPU. Die deelt zijn videogeheugen net zoals de ‘gewone’ Intel (U)HD Graphics-videocomponent met de 8GB systeem-RAM (uitbreidbaar tot 16GB voor een stevige ? 240,-), maar is iets krachtiger. Het CNC-gefreesd aluminium chassis is slechts 14,9 mm dun, en is meteen ook de reden waarom er zo weinig poorten op deze laptop zitten: er is gewoon geen plaats voor. Het scherm loopt vrijwel tot tegen de chassis-randen aan.
Het lichtsterke Apple Retina display heeft een brede kleurweergave: het ondersteunt de P3 kleurenruimte, die vergelijkbaar is met Adobe RGB, dus breder dan het gebruikelijke sRGB. Het scherm is prachtig, we kunnen het niet anders schrijven. Minder zijn we te spreken over de toetsenbordkwaliteit. De toetsen zijn voldoende groot, maar erg plat, en er is weinig afstand tussen de toetsen: de tactiele terugkoppeling is niet optimaal. Met behulp van Apple BootCamp installeert u op eenvoudige wijze Windows 10. Alle benchmarks draaiden probleemloos. De compatibiliteit op softwaregebied is dus honderd procent. De accu houdt het volgens Apple tien uur uit bij ‘normaal’ gebruik. Onze accu-benchmark spreekt dit niet tegen.
– Prestatiescore: 64/100
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.238
Dell XPS 15
De 2017-editie van de Dell XPS 15 is volgens de fabrikant de kleinste 15,6-inch laptop ter wereld, met dezelfde afmetingen als een 14-inch notebook. Het 15,6-inch IPZO IPS-scherm loopt vrijwel tot tegen de schermranden door. Dat ‘indium gallium zink oxide’ TFT-scherm zou energiezuiniger zijn dan amorf silicium-schermen. Dankzij het stevige CNC-gefreesd aluminium chassis blijft alles stevig op zijn plaats, maar de schermrand is wel zo smal dat er bovenaan geen ruimte is voor de lens van de webcam: die bevindt zich linksonder het scherm. De XPS 15 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, met prijzen die starten aan ? 1.400 en stijgen tot ? 2.100. De duurste variant heeft een 4K-scherm met aanraakfunctie. Alle andere versies hebben een gewoon full HD-scherm. Wij testten een FHD-versie met 97 W/u accu. De goedkopere versies hebben een 56 W/u accu en zijn daardoor iets dunner en lichter. De duurste 4K-uitvoering heeft de grotere accu, maar omwille van de hogere schermresolutie zal de autonomie lager liggen dan bij de door ons geteste versie. Gemeenschappelijke kenmerken van alle varianten zijn een zevende generatie Intel Core i7-7700HQ processor; Nvidia GeForce GTX 1050 GPU met 4GB GDDR5 video RAM; drie USB 3.0/3.1-poorten waarvan één Type C met Thunderbolt 3 ondersteuning en HDMU. Op het verlicht toetsenbord met volwaardige navigatietoetsen en ruim bemeten palmsteun typt u comfortabel met tien vingers. Dankzij de krachtige processor-GPU presteert de Dell XPS 15 uitstekend, vooral dan op grafisch gebied. De autonomie is ook erg goed, toch bij het door ons geteste full HD-model met de grotere accu. Te vrezen valt dat de autonomie in combinatie met het duurdere 4K-scherm wel heel wat minder zal zijn.
– Prestatiescore: 82/100
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.563
Fujitsu Lifebook P728 en U748
Fujitsu garandeert vijf jaar leverbaarheid van onderdelen voor zijn laptops wanneer die uit productie worden genomen. Dat geldt ook voor de Notebook Lifebook U-serie, die is bedoeld voor gebruikers die vaak op zakenreis zijn. Met vergelijkbare specificaties is er ook de Tablet P-serie. Het verschil is dat de U-serie een klassieke laptop is met 14-inch aanraakscherm dat 180 graden open plooit, terwijl het 12,5-inch aanraakscherm van de P-serie 360 graden plooit, zodat u die ook als tablet kan gebruiken. De Lifebooks delen allemaal dezelfde voedingen, waarvan Fujitsu diverse types levert, waarbij ook zeer compacte modellen. U stelt deze laptops naar wens samen met te veel opties om hier allemaal op te sommen. In het ca. 1,9 cm dunne magnesium chassis van beide laptops slaagden de ingenieurs van Fujitsu er toch in om een VGA-aansluiting te monteren, naast een volwaardige DisplayPort (laptop) of HDMI-uitgang (2-in-1). Kers op de taart is een geïntegreerde gigabit-ethernetpoort, tegenwoordig een zeldzaamheid. De 2-in-1 heeft een kleiner toetsenbord dan de laptop, maar wel met volwaardige navigatietoetsen. Op beide typt men vlot met tien vingers. Rechts in de palmsteun zit een kleine PalmSecure ‘palm vein sensor’. Het scannen van de handpalm biedt volgens Fujitsu een veiligere vorm van authenticatie dan het scannen van een vinger. Bovendien werkt het contactloos. Het handpalmpatroon kan men voor bijkomende beveiliging ook op een smartcard bewaren (tweevoudige authenticatie). Links is er in het chassis een smartcard-reader met RFID gemonteerd. De accu’s van beide laptops kan men wisselen. Voor deze test leverde Fujitsu een lichte accu mee, reden waarom de autonomiecijfers aan de lage kant zijn. Maar u kan investeren in extra (en/of zwaardere) accu’s.
– Prestatiescore: 55/100 (P728); 59/100 (U748)
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.230,- (P728); ? 1.240,- (U748)
HP EliteBook 1040 G4
Dit is naar eigen zeggen HP’s krachtigste 14-inch zakelijke laptop. Tegenover generatie G3 die we vorig jaar testten, kromp de G4 enkele millimeters. Uiterlijk is er weinig verschil met het model van vorig jaar. Deze laptop is verkrijgbaar met verschillende Intel Core i5- en i7-processoren van de zevende generatie. Het werkgeheugen is op het moederbord gesoldeerd. Het 14-inch IPS-scherm bestaat in acht verschillende varianten. Optioneel kan het scherm uitgebreid worden met de HP SureView-optie, een ingebouwde polarisatiefilter die de scherminhoud voor omstaanders onzichtbaar maakt. Het scherm plooit 180 graden zodat u het plat op een werkvlak kan leggen. Ook de opslagopties zijn uitgebreid: van 128GB tot 1TB SSD, met SATA of m. 2 PCIE interfaces. Een andere optie is de inbouw van een LTE-modem. De rest is gemeenschappelijk tussen alle modellen. De IR-camera met twee microfoons is bruikbaar voor authenticatie in combinatie met Windows Hello. Dat geldt ook voor de in de rechterpolssteun geïntegreerde vingerafdruksensor. Het verlichte toetsenbord heeft volwaardige navigatietoetsen en een behoorlijk goede aanslag, met toetsen die voldoende ver uit elkaar staan. De HP ‘Long Life’ accu met snellaadfunctie houdt het volgens HP tussen de zestien en achttien uur uit op een volle lading. Dat lijkt ons een optimistische inschatting, behalve dan als u vooral gewone kantoortoepassingen gebruikt in combinatie met het ‘HP Optimized’-energiebeheerschema, waarbij het scherm in de accustand wat ons betreft té donker ingesteld is. Dit is een elegante, goed presterende zakelijke laptop met een stevige accu, maar met een stevig prijskaartje in vergelijking met sommige concurrenten.
– Prestatiescore: 66/100
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.569
Microsoft Surface Laptop
De Microsoft Surface Laptop is een compacte laptop met 13,5-inch aanraakscherm en Windows 10 S als besturingssysteem, waarmee men alleen apps uit de Windows Store kan installeren. Om toepassingen van buiten de Windows Store te draaien moet u omschakelen naar een gewone Windows 10-versie. Dat kost als we dit schrijven ? 75,-. De Surface Book is van licht, maar stevig aanvoelend CNC-gefreesd aluminium gemaakt. Omwille van het zeer dunne chassis blijft het aantal poorten beperkt tot een hoofdtelefoonaansluiting, Mini DisplayPort, Surface Connect-poort en USB 3.0 type A-poort. Wellicht het opvallendste designelement is de bekleding van het toetsenbord met warm en zacht aanvoelend Alcantara-stof in dezelfde kleur als de gekozen chassiskleur. De Surface Laptop is verkrijgbaar met zevende generatie Intel Core i5- en i7-processoren, SSD’s van 128GB tot 1TB en RAM van 4, 8 of 16GB. Voor het overige zijn er geen verschillen tussen de veertien verschillende uitvoeringen, waarvan de prijs start aan ? 1.149,- en eindigt aan ? 3.099,-. Wij bekeken de op één na goedkoopste versie en testten met Windows 10 Pro. De zwart- en kleurweergave van het 13,5-inch ‘PixelSense’-aanraakscherm zijn uitstekend; inzake kwaliteit raakt dit scherm dicht, maar net niet in de buurt van dat van de Apple MacBook Pro. De kwaliteit van het verlichte toetsenbord met zijn groot aanraakvlak, ruime polssteunen en volwaardige navigatietoetsen vinden we wel beter dan dat van de MacBook Pro. Volgens Microsoft houdt de accu het 14,5 uur uit tijdens het spelen van video. Dat kan best kloppen, want in de strenge Futuremark PCMark 8 accutesten presteert deze laptop goed.
– Prestatiescore: 54/100
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.190
Toshiba Portégé X30E-E-10D
De lichtgewicht Toshiba Portégé X30-E-10D gebruikt achtste generatie Intel Kaby Lake R-chips en bestaat in verschillende uitrustingsniveaus, voor een prijskaartje dat start aan ? 1.210 voor het basismodel. Met een gewicht van iets meer dan 1 kg en een dikte van net geen 17 mm is dit een erg draagbare laptop. Het magnesium-chassis in de kleur ‘Onyx blue’ met gouden accenten (namelijk de schermscharnieren aan weerskanten) voelt stevig aan, al wiebelt het scherm wel vervaarlijk als men er aan de zijkanten op drukt. Deze laptop doorstaat enkele MIL-STD 810G-duurzaamheidstests (temperatuur, stof, shock, gewicht). Behalve een vingerafdruksensor, die verwerkt is in het aanraakvlak, heeft de Portégé X30 ook een IR-webcam voor Windows Hello- en Intel Authenticatie-compatibele gezichtsherkenning. De vingerafdruklezer is overigens verwerkt in het aanraakvlak met klikfunctie en bovenaan twee aparte fysieke muisknoppen. Het verlichte toetsenbord heeft volwaardige, kleine navigatietoetsen. Dit is nog een van de weinige laptops met een ‘AccuPoint’-muiswijzer tussen de ‘g’- en ‘h’-toetsen. De chicklet-achtige toetsen van het volwaardige toetsenbord geven een goede tactiele feedback, maar zijn vrij klein en voelen plastic-achtig aan. Het 13,3-inch full HD-scherm is ontspiegeld en van goede kwaliteit, al hebben witte beelden wel een opvallend gele schijn. Volgens Toshiba gaat de accu tot 18,5 uur mee. Dat is een ambitieuze bewering, maar feit is dat deze laptop het beste van allemaal presteert in de intensieve Futuremark PCMark 8 accubenchmarks.
– Prestatiescore: 69/100
– Prijs getest model (excl. btw): ? 1.175
Conclusie
Acer levert laptops van goede kwaliteit voor relatief weinig geld, maar gebruikt niet de allerlaatste technologie. De Toshiba Portégé X30E-E-10D doet dat wel en presteert uitstekend voor een weliswaar hogere prijs, die toch lager ligt dan bij de andere fabrikanten. De Dell XPS 15 presteert het beste van allemaal voor een in verhouding aanvaardbare prijs. Voor grotere bedrijven levert Fujitsu duurzame laptops met uitgebreide beheermogelijkheden. De Apple MacBook Pro is duur, maar verenigt het beste van twee werelden, namelijk MacOS met zijn superieure multimediaprestaties en Windows 10 voor specifieke apps die MacOS niet ondersteunt. De opdrachtregel met een volledige Linux, het erg slanke design, de uitstekende bouwkwaliteit en het prachtige Retina-scherm zijn inbegrepen. Op onze website vindt u een rekenblad met uitgebreide productinformatie en testscores.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier