Het is Lenovo menens met high performance computing, getuige de recente opening van het gloednieuwe hpc-center in het Duitse Stuttgart. Met ambitieuze plannen : innovatiecentrum, r&d, benchmarking, actief partnership in de Europese hpc-gemeenschap, en intensieve samenwerking met Intel, IBM, Mellanox en Nvidia.
Amper zes maanden na de overname van de x86-serverbusiness van IBM zet Lenovo al een belangrijke nieuwe stap : het opent zijn eerste “Global High Performance Computing Innovation Center” in Stuttgart. “Het moet een permanent hpc-benchmarking en global r&d -center worden dat kadert in onze ambitie om nog dit jaar een enterprise systems business van 5 miljard dollar te creëren”, stelde Aymar de Lencquesaing, emea president en svp van de Lenovo Group bij de opening. “Hpc is een van de snelstgroeiende serversegmenten met een jaarlijkse expansie van 7 tot 8 procent die over een jaar of drie 15 miljard dollar zal vertegenwoordigen. En emea is de tweede grootste markt voor hpc in de wereld, met Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië als speerpunten. Met de 7.000 mensen die overgekomen zijn van IBM hebben we 25 tot 30 jaar ervaring in de x86-wereld binnengehaald en dat moet ons in staat stellen dit jaar al zo’n 20 % van onze omzet uit de enterprise business te halen.”
Peter Hortensius, cto van Lenovo, ziet voor het hpc-center vooral een rol weggelegd in het oplossen van de grote wereldproblemen in onder meer gezondheidszorg, kunstmatige intelligentie, en gasexploratie. “En uiteraard ook in real-time analytics om diepere inzichten in big data te krijgen. Onze eigen investeringen in de volgende generatie computerarchitectuur zullen vooral gericht zijn op denser packaging, nog krachtigere flashopslag, snellere verbindingen, en krachtiger computers om perfect te kunnen inspelen op de verwachte marktexpansie”.
Lenovo kijkt vooral uit naar samenwerking met industrieleiders en visionaire klanten, zegt verkoopdirecteur Luigi Brochard – “innovatie via collaboratie en met duidelijk omlijnde licentie-afspraken in een Open IP-model. We willen van dit hpc-center echt een toplocatie maken waar de grootste talenten op dit terrein verzameld worden. Stuttgart zal ook samenwerken met satellietcenters bij klanten en met het Morrisville center in North-Carolina waar onze Industrial Benchmarking Cluster gevestigd is – een perfect evenwicht tussen die twee.”
CODE MODERNISEREN MET INTEL
Brochard kondigde ook een samenwerking met Intel aan om code te moderniseren zodat software die oorspronkelijk geschreven werd voor seriële verwerking op één enkele processor ook volledig gebruik zou kunnen maken van de nieuwe multi-core en multi-node computingarchitecturen. Aanvankelijk zal er vooral met Xeon-processoren gewerkt worden, maar in een later stadium komen ook andere types aan bod. Momenteel worden in Stuttgart Intel Xeon ES 26000 v3 processoren gebruikt met Mellanox EDR 100Gb/s InfiniBand connecties. Lenovo gaat er overigens prat op dat al de serverhardware die in het hpc-center gebruikt wordt, eigen ontwikkeling en fabricage is.
Dat het hpc-center goed ontvangen wordt, blijkt wel uit het feit dat Lenovo zopas nog aanvaard werd als een volwaardig lid van het ETP4HPC, het European Technology Platform for High Performance Computing waarvan ook bekende namen lid zijn als HP, Bull, IBM, Intel, Seagate, Fujitsu, ARM, en Crays. De bedoeling is het hpc-concept uit zijn ivoren toren van research en grote organisaties te halen en meer open te stellen voor de hele industrie, inclusief kleine en middelgrote bedrijven. “Alhoewel Europa een flink deel van de hpc-wereld vertegenwoordigt, worden nog veel te weinig hpc-technologie en infrastructuur hier ontwikkeld”, stelt Brian Connors, vp en general manager hpc Lenovo. “Wij willen van Stuttgart een echt innovatiecentrum op het vlak van hpc te maken, het knooppunt van een netwerk van partners die samen op projecten werken om de commerciële voordelen van hpc naar een breder publiek te brengen. Als alles loopt zoals voorzien, moet Stuttgart tegen midden mei operationeel zijn”.
Frans Godden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier