Sinds begin november is Nokia gestopt met de ontwikkeling en marketing van zijn Intellisync-programma. Dat creëert problemen voor businessgebruikers maar opportuniteiten voor de concurrentie.
Op 29 september schreef Nokia senior vice-president David Petts zijn bedrijfsklanten een verrassende brief. Nokia verandert zijn strategie voor ondernemingen. Voor de netwerk security business wordt onderhandeld met een durfkapitalist. En wat de business mobility oplossingen betreft, komt er een einde aan alles wat achter de firewall gebeurt. Concreet wordt de ontwikkeling en de marketing van het Nokia Intellisync platform stopgezet. Nokia verwijst vooral naar de oplossingen van Microsoft. Dat demonstreerde reeds met een veertigtal Nokia S60 toestellen dat zijn zopas gelanceerde Exchange ActiveSync een waardig alternatief kan zijn. Probleem is natuurlijk dat Lotus Domino-gebruikers in de kou staan.
De nieuwe strategie van Nokia wijst er alvast op dat de gsm-reus er nog steeds niet in slaagt om zijn businessoplossingen op een winstgevende manier aan de man te brengen. Intellisync werd eind 2005 voor 345 miljoen euro overgenomen. Het werd verwelkomd als dé oplossing voor de synchronisatie van bestanden en applicaties. In tegenstelling tot de oplossing van Blackberry kon het meerdere smartphones integreren. Die 345 miljoen euro is dus in rook opgegaan. Nokia zal wel nog twee jaar voor de nodige ondersteuning instaan.
Alternatieven
Het stopzeten van Intellisync zorgt onder andere voor problemen bij Novell dat het als OEM verkocht onder de naam ‘GroupWise Mobile Server’. Novell moet nu versneld op zoek naar een nieuwe strategie. Sybase was er anderzijds als de kippen bij om zijn iAnywhere oplossing naar voren te schuiven. Het Hasseltse i-Commotion pakt eveneens uit met zijn draadloze oplossing die meerdere toestellen ondersteunt, met name Nokia, Blackberry en HTC.
Ook integratoren zitten met een ei. Nokia heeft alleen al in België heel wat partners voor zijn bedrijfsklanten. Het gaat ondere andere om PeopleWare, C-Cure, NextiraOne, Phrywave, Dimension Data, Econocom Telecom, Belgacom Telindus, Ascure, Dolmen, Ubizen en Getronics. “Wij hebben als alternatief gekozen voor Varaha Systems,” vertelt general manager Pierre Dumont van Didata. Varaha is een jong bedrijf uit Dallas, dat voice en data-oproepen op zowel mobiele als wifi-toestellen ondersteunt. Het gaat eigenlijk om een mobiele Ipsec vpn-oplossing. Een van de referenties is de Britse medische groep ‘QMS Healthcare’. Varaha is de naam van één van de moeilijkst te beklimmen bergen in de Himalya, een mooie metafoor voor de wankele tocht van mobiele data-integratie.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier