Wie niet sterk is, moet slim zijn. Limburgse ict-bedrijven vermijden de platgetreden paden en zijn succesvol in nichemarkten.
Limburg is de kleinste Vlaamse ict-provincie. Toch bevat de top twintig van Limburgse ict-bedrijven diverse bekende namen. Het zijn bedrijven die zich in niches hebben gespecialiseerd. Zo is IPTE uit Genk – dat de top twintig aanvoert – actief rond de bouw van assemblage- en testapparatuur voor de elektronische nijverheid. Op nummer drie staat Punch Metals uit Hamont-Achel, een producent van complexe metaalcomponenten voor de automobielindustrie. Een vertrouwde naam is ook Jabil Circuit Belgium, het nummer vijf in de Limburgse top twintig. Jabil Circuit vormt het vervolg op Philips Hasselt, waarvan het bedrijf de printafdeling PCMS overnam. De eigenlijke productie van printplaten vindt in lageloonlanden plaats, maar in Hasselt zet Jabil Circuit de traditie van Philips verder, door zich op de ontwikkeling van nieuwe producten te concentreren. Met Cegeka heeft Limburg in Hasselt ook een belangrijke softwarespeler. De gecombineerde omzet van Cegeka, Cegeka ICT-Diensten en Cegeka Healthcare – alle drie in de top twintig – is goed voor 73,5 miljoen euro. Officieus is de tweede plaats van Cegeka in de Limburgse top twintig dus nog een stuk sterker dan de 38 miljoen die er nu staat.
Minder verzadiging
Naarmate we de lijst van de twintig grootste Limburgse ict-bedrijven verder doorlopen, blijft die gedecideerde verticale marktbenadering naar voren komen. Naast de eerder vermelde bedrijven denk we daarbij onder meer aan Scia uit Herk-de-Stad, een bedrijf dat sinds de jaren zeventig software ontwikkelt voor computer aided engineering en intussen in Duitse handen is. Een heel recent inititatief is Topsportlab uit Genk, dat een toepassing bedacht voor prestatiepredictie en blessurepreventie bij sporters. Telecombedrijf Essec uit Paal-Beringen vergrootte zijn verticale benadering nog door zelf een voip-communicatiesysteem voor de zorgsector op de markt te brengen. Het Innovatiecentrum Limburg stond daarbij in voor de begeleiding. “Limburg ligt een stukje buiten de economische centra rond Brussel en Antwerpen”, stelt Anke Albregts, innovatieadviseur bij het Innovatiecentrum Limburg. “Vanuit de praktijk merken we dat bedrijven die zich toespitsen op een niche hier sterker groeien. De Limburgse ict-bedrijven kunnen vanuit hun nichepositie specifieke oplossingen aanbieden aan de rest van Vlaanderen en zelfs het buitenland.” Limburgse bedrijven genieten daarbij optimaal van het nabije contact met Nederland en Duitsland.
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier