Pieterjan Van Leemputten

Binnenkort rolt Microsoft de eerste grote update uit voor Windows 10. Dat is traditioneel ook het moment waarop bedrijven kijken naar een upgrade. Getronics blikt vooruit en bekijkt de voor- en nadelen van snel of laat te upgraden.

Terwijl Microsoft de kaap van 300 miljoen Windows 10 activaties overschrijdt blijft het rustig aan de bedrijfskant. Dat is niet abnormaal als je weet dat er nog tot januari 2020 ondersteuning is voor Windows 7. “Maar na de zomer verwachten we wel dat de adoptie op gang komt”, legt Nico Sienaert, innovation manager en Microsoft mvp bij Getronics uit. “We zien al veel poc’s van bedrijven die Windows-as-a- Service willen leren kennen, en ook bij Microsoft zelf staat dat nog niet helemaal op punt.”

Maar volgens Sienaert heeft snel overstappen wel voordelen. “Hoe sneller je overstapt, hoe sneller je bijleert. Maar moet je daarom per definitie morgen overstappen ? Neen. Maar er zijn wel use cases voor. Als je wil inspelen op security en mobility dan zijn er significante voordelen. In het verleden kwam de security in Windows vaak van externe spelers. Maar vandaag merk je dat ze zelf veel sterker staan. Je identificatiegegevens zitten bijvoorbeeld in een hard container waardoor hackers er moeilijker aan kunnen. Ook het ondertekenen en beveiligen van documenten is onder Windows 10 makkelijker geworden net zoals het implementeren van biometrie, zoals gezichtsherkenning, want een wachtwoord volstaat vandaag niet meer.

Het securitybeleid is vandaag ook gekoppeld aan big data. Er was kort na de lancering veel te doen om de gegevens die Windows 10 naar Microsoft stuurde. Maar het is wel op basis van die gegevens dat ze snel kunnen anticiperen op nieuwe beveiligingsproblemen.” Maar naast beveiliging en mobiel werken is er nog een derde reden dat bedrijven vandaag naar Windows 10 kijken. “Bedrijven die zijn overgestapt op Windows 8 willen eigenlijk zo snel mogelijk weg daarvan.” De interesse komt volgens Sienaert uit verschillende sectoren. “Vaak is het een deel van de visie, maar ook omwille van nieuwe functies of de betere interface. Maar je merkt wel dat bedrijven er warm voor lopen.”

Toen we Sienaert vorig jaar spraken over Windows 10 ging het onder meer over het feit dat bedrijven wel slechts één updatecyclus mogen missen, wat neerkomt op een upgrade elke 4 à 8 maand. In praktijk valt dat intussen beter mee. “Microsoft slaagt er momenteel niet in om elke vier maanden een nieuwe versie uit te rollen. Dat maakt dat je als bedrijf vandaag ongeveer een jaar hebt vooraleer je verplicht moet upgraden. Je hebt als bedrijf dus iets meer flexibiliteit. Al moet je wel blijven testen of alles blijft werken onder die nieuwe versies.” Een van de mindere punten is dat je bij zo’n upgrade niet kan blijven werken. “Afhankelijk van het toestel zijn je werknemers zo al snel 45 minuten tot een uur kwijt. Maar Microsoft heeft wel de ambitie om er voor te zorgen dat je ook in de toekomst kan blijven werken terwijl het systeem zichzelf bijwerkt. Zeker als je duizenden toestellen moet managen is dat handig.

Pieterjan Van Leemputten

“Hoe sneller je overstapt, hoe sneller je bijleert. Maar moet je daarom per definitie morgen overstappen ? Neen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content