“Er is geen sprake van dat P&TLuxembourg geprivatiseerd wordt. En een fusie met Belgacom zit er helemaal niet in.” Dat verzekert de Luxemburgse communicatieminister Jean-Louis Schiltz. Die zorgt zelf voor concurrentie met LuxConnect.
Minister Jean-Louis Schiltz mag dan zelf geen bevoegdheid hebben over de nationale operator (die behoort tot de minister van economie), maar als lid van de regering is hij formeel: “P&T Luxembourg wordt niet geprivatiseerd.” Dat vertelde hij in de marge van de ITone conferentie. De operator, die zowel telecom- als postdiensten aanbiedt, is als één van de laatste in Europa nog 100 procent eigendom van de staat. Het overheidsbedrijf telt bijna 3.000 werknemers en is goed voor een omzet van 460 miljoen euro, waarvan 320 miljoen in telecom. Eind vorig jaar haalde het de kaap van de 100.000 LuxDSL-klanten. Een decennium geleden waren er al eens geruchten over een mogelijke overname van P&TLuxembourg door Belgacom. “Ik merk dat Belgacom deze zomer nog Tele2 Luxemburg heeft overgenomen. Mobistar heeft VoxMobile ingepalmd. Die ontwikkelingen leiden niet meteen tot een mogelijke fusie met P&TLuxembourg,” meent minister Schiltz die er wel snel aan toevoegt dat er op heel wat vlakken samengewerkt wordt met Belgacom. Dat legde 207 miljoen euro op tafel voor Tele2 dat met Tango goed is voor 238.000 gsm-klanten, een marktaandeel van zo’n 38 procent.
LuxConnect
Jean-Louis Schiltz haalde zich de woede van P&TLuxembourg op de hals toen hij in september 2006 LuxConnect op het spoor zette. Omdat alternatieve operatoren niet van plan waren om geld te spenderen aan infrastructuur, investeerde de overheid zelf 30 miljoen euro in de uitrol van een 200 km lang fibernetwerk, gelinkt aan een nieuw datacenter in Bettembourg. Daar zullen onder andere hostingdiensten geleverd worden. Ook andere operatoren en hostingleveranciers zullen er diensten kunnen onderbrengen.
LuxConnect moet begin volgend jaar operationeel zijn. Er zullen internet- en Gigabit Ethernetdiensten van 1 tot 40 Gbit/s op aangeboden worden. Het is de bedoeling dat alternatieve operatoren hiervan gebruik zullen maken en dus rechtstreeks met de dominante operator kunnen concurreren. Op termijn denkt minister Schiltz dat het volledige netwerk zo’n 100 miljoen euro investeringen, waarvan 70 procent privé, zal opleveren. “Dan hebben we op z’n minst twee netwerken,” aldus Jean-Louis Schiltz. Het concept zorgde voor wenkbrauwgefrons want uiteindelijk is de overheid zelf zowel eigenaar van P&T Luxembourg als van het concurrerende LuxConnect (1 procent van de aandelen is handen van de Société Nationale de Crédit et d’Investissement). “We moesten de impasse doorbreken. Het is de bedoeling om innoverende ict-diensten verder te pushen en breedband internet uit te breiden. Met de grote isdn-penetratie hebben we later dan anderen ingespeeld op breedband. Dat verandert nu. De timing van de beslissing voor LuxConnect was in elk geval goed .Met de huidige crisis zou dat een pak moeilijker geweest zijn.”
Knarsetanden
Luxemburg telt een actieve bevolking van 300.000 werknemers. Daarvan werkt 4,7 procent in de ict-sector. “Daarmee scoren we in Europa het best, na Zweden,” glundert minister Schiltz.
Er zijn een aantal belangrijke Amerikaanse ondernemingen gevestigd zoals eBay, Skype en iTunes. Jean-Louis Schiltz knarsetandt trouwens nog steeds om het feit dat Google uiteindelijk niet gekozen heeft voor Luxemburg maar in Henegouwen zijn nieuwe datacenter heeft gepland. “Wij kunnen een pakket aanbieden,” meent hij, “we zijn centraal gelegen, hebben de competentie in huis en bieden een goede regelgevende omgeving,” aldus Schiltz. Toch hebben heel wat it-bedrijven hun hoofdzetel in België met een bijkomende vestiging in Luxemburg. “Je moet er ook rekening mee houden dat voordat je als bedrijf van start kan gaan, een bedrag van anderhalf miljoen euro neergelegd moet worden bij een Luxemburgse bank,” vertelt de general manager van één van de grootste it-integratoren in Luxemburg. Minister Schiltz wil alvast binnen de drie maanden met een nieuw initiatief uitpakken. Wat dat zal worden wil hij nog niet kwijt. In de zomer van 2009 zijn het verkiezingen in Luxemburg, net zoals bij ons.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier