Lycamobile opnieuw beboet

De virtuele operator Lycamobile kreeg vorig jaar een boete en speciale voorwaarden opgelegd omdat het onvoldoende de identiteit van prepaid simkaartklanten controleerde. Een jaar later blijft de operator in overtreding en volgt er een nieuwe boete.

In juni 2018 legde het BIPT al een boete op van 225.183 euro aan de operator nadat het in maart van dat jaar vaststelde dat in 44 verkooppunten van prepaid simkaarten de identiteit van de eindklant niet werd gecontroleerd. Dat is nochtans wettelijk verplicht sinds eind 2016. Naast de boete moest de virtuele operator ook de simkaarten die via de 44 verkooppunten werden verkocht weer deactiveren en mochten er tijdelijk geen nieuwe kaarten meer worden verkocht.

Een jaar later is de telecomregulator van oordeel dat er lichte beterschap is, maar dat het bedrijf nog steeds in overtreding is. “De boete is deels en in schijven betaald, maar zowel de opvolging van de maatregelen als de betaling gaat veel te traag, ” zegt BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts. “Het bedrijf toont blijk van medewerking maar dat is niet genoeg. We blijven vaststellen dat er te veel fouten zijn.”

Daarom legt het een nieuwe boete op, dit keer van 394.070 euro. Het BIPT stelt dat de voorwaarden die het in juni vorig jaar oplegde niet werden nageleefd en dat prepaidklanten nog steeds niet werden geïdentificeerd.

De regulator is deze keer minder geduldig en wil dat de operator meteen haar systeem voor identificatie verbetert, zodat de controle gebeurt nog voor de kaart wordt geactiveerd. Ook wil het dat het manueel invoeren van identificatiedocumenten zo veel mogelijk wordt beperkt en moet het gerecht vlot de identificatiegegevens kunnen terugvinden in de computersystemen van Lycamobile. Het wijst hier onder meer naar het aanleggen van één databank, om fouten te beperken.

Eind juni 2019 wordt de zaak opnieuw bekeken. “We zijn er niet op uit om hen te schrappen als operator. Maar als er geen verbetering komt dan kan het er wel toe leiden dat we verdere stappen zetten”, aldus de woordvoerder van het BIPT. Lycamobile was niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content