Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Fenomenen als consumerization, cloud, mobiel werken niet omarmen, zorgen ervoor dat je constant tijd, geld en moeite moet stoppen in uitzonderingen. Dan maak je er maar beter de standaard van, zo klonk het op Citrix Synergy 2011 in Barcelona.

Softwarebedrijf Citrix zit momenteel op de juiste trein, die met de hipste it-fenomenen van het moment, zo lijkt het wel. Consumerization, collaboration, virtualisatie, cloud,…: voor elk van die buzzwords kan het bedrijf wel eigen oplossingen op tafel leggen. Op de Europese gebruikersconferentie Citrix Synergy in Barcelona schoof het bedrijf zich slim naar voor als de ervaren gids in al die nieuwlichterij.

Ceo Mark Templeton plakte met enig gevoel voor theatraliteit het (oorspronkelijk militaire) acroniem ‘Vuca’ op de huidige toestand in de wereld in het algemeen en in de ict-sector in het bijzonder. Vuca staat voor ‘volatility, uncertainty, complexity, ambiguity’: alles verandert enorm snel, de onzekerheid vergroot daardoor, evenals de complexiteit en de oplossingen daarvoor zijn niet meer eenduidig. “Diezelfde ‘Vuca’ zien we in een trend als consumerization: dat iedereen z’n eigen toestel meebrengt en zo werk en privé-leven door elkaar gooit, creëert een enorme complexiteit voor it-afdelingen. Nochtans kunnen we daar iets aan doen: we kunnen onze infrastructuren zo bouwen dat we anticiperen op een Vuca-wereld. De meeste systemen zijn vandaag gebouwd op basis van de assumptie dat we in een kantoor werken, bekabeld, veelal on-premise. Mobiel zijn, een BYOD (bring your own device)-mentaliteit, het gebruik van de cloud, draadloos werken: dat zijn voor veel bedrijven nog altijd uitzonderingen. Net dat moeten we omdraaien: maak daarvan de standaard en van al de rest de uitzondering. Wij maken ons sterk dat dat niet meer mag kosten.”

Kmo’s

Een groot deel van de oplossingen bij Citrix draait natuurlijk rond de cloud. Of beter de ‘clouds’, want Templeton ziet 3 grote wolken: de persoonlijke, de private en de publieke. Daarbij werd onder meer desktopvirtualisatie sterk voor het voetlicht geplaatst, zowel vanuit het standpunt van de eindgebruiker als vanuit dat van de it-afdeling. “Desktopvirtualisatie past echt in de manier van werken van vandaag”, vertelt John Fanelli, vice-president product marketing, enterprise desktops & apps bij Citrix Systems. “Dat is een ‘virtuele’ manier van werken, waarmee je je persoonlijke en je professionele leven kan door elkaar mengen en op elkaar afstemmen, omdat je bedrijfsdesktop van overal en elk toestel toegankelijk is. Ook vanuit een it-perspectief is er echt veel waarde te halen uit desktopvirtualisatie. Je centraliseert daarbij je desktop in het datacenter, waarmee je de it-afdeling een betere, meer eenvoudig controle geeft en je zorgt voor meer veiligheid.”

Citrix stapt sinds kort de markt op met 2 aanbiedingen. XenDesktop was er al langer, terwijl de overname van Kaviza in mei van dit jaar nu ook de kmo-gerichte oplossing VDI-in-a-Box oplevert. Al is de keuze tussen beide niet zo simpel als het lijkt. “XenDesktop is een volledig virtueel desktopsysteem dat mikt op enterprisegebruikers die misschien meer veeleisende gebruikerscases hebben”, zegt Fanelli. “VDI-in-a-Box daarentegen is een pure VDI-oplossing (virtual desktop infrastructure, zie verder) die specifiek gebouwd is voor kmo’s. Zij kunnen daarmee kostenefficiënt desktops uitrollen in hun organisatie. ” Eén van de grootste verschillen zit in het FlexCast-model, dat in XenDesktop zit. Met FlexCast kan je eigenlijk kiezen wat voor type desktopvirtualisatie je gaat doen: moet je gedeelde desktops aanbieden aan taakwerkers, persoonlijke VDI-desktops aan de kenniswerkers en/of virtuele desktops voor mobiele laptopgebruikers (XenClient)? Dat is volgens Fanelli meteen ook een belangrijk verschil met wat concurrent VMware te bieden heeft. “Vandaag heeft VMware enkel een product dat die VDI-mogelijkheden ondersteunt. Zij hebben geen gedeelde desktop voor taakwerkers en geen virtuele desktop voor mobiele werkers. Bij hen wordt elk probleem opgelost met één desktop. Wij geloven niet dat dat opgaat voor elke gebruiker.”

Om zo weer bij VDI-in-a-Box te belanden: “Dat product is enkel geschikt voor je bedrijf als de correcte gebruikerscase VDI is”, vindt Fanelli. Bij VDI plaats je het besturingssysteem centraal in het datacenter en krijgt elke pc daar een image van (in tegenstelling tot ‘pure’ desktopvirtualisatie, waarmee je één of meerdere virtuele desktops kan aanbieden op eender welk toestel). Dat is voor sommige kmo’s de meest eenvoudige oplossing om aan desktopvirtualisatie te doen en dat is precies ook de reden waarom VDI-in-a-box wordt aangeboden: om ook die moeilijke kmo-markt over de virtuele desktopstreep te trekken. Al lijken ze bij Citrix zelf voorlopig ietwat voorzichtig om dat aan te prijzen. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat er vandaag nog geen eenvoudig migratiepad is van VDI-in-a-Box naar het XenDesktop-vlaggenschip.

Thin client op een chip

De migratie van een fysieke infrastructuur naar een virtuele mag in elk geval geen groot probleem meer vormen, aldus Citrix. Daarvoor maakte het bedrijf de overname van het snelgroeiende Britse bedrijf App-DNA bekend. “Veel it-afdelingen zien een klok aftellen naar 2014, wanneer de ondersteuning voor Windows XP afloopt. En zelfs als je al Windows 7 hebt, komt ook Windows 8 er binnenkort aan”, zegt Mark Templeton. ” Miljoenen klanten zitten met miljoenen apps die nog moeten gemigreerd worden, ook browserapps. En migratie is altijd moeilijk. Je kan niet voorspellen wat wel of niet werkt. ” App-DNA heeft met Apptitude een softwareplatform in huis waarmee it’ers hun applicatieportfolio kunnen analyseren en testen en ontdekken waar er problemen zijn. De tool suggereert dan ook oplossingen en biedt achteraf ook mogelijkheden om een en ander te beheren.

En ook op vlak van de kosten van desktopvirtualisatie doet het bedrijf uit Fort Lauderdale, Florida, z’n stinkende best. “De return-on-investment (RoI) en de total cost of ownership (tco) van desktopvirtualisatie zit wel snor”, stelt Templeton. “Maar de aankoopkosten, de centen die je eerst uitgeeft bij de stap naar de virtuele desktop, moeten nog naar beneden. ” Hij toont daarbij een slide waaruit blijkt dat een virtuele desktop alles samen 30 procent duurder is in het eerste jaar. “En hoewel XenDesktop en FlexCast die kosten al heel wat naar beneden brengen, kan het nog heel wat lager.”

Daarom startte Citrix met een ‘HDX-ready’ system-on-a-chip-initiatief. Het creëert zo in samenwerking met chipbouwer Texas Instruments een volledige thin client op een chip, waarbij de HDX-technologie van Citrix in het silicium zit ingebouwd. HDX staat voor high definition user experience en is de technologie waarmee Citrix de gebruikerservaring van virtuele desktops aantrekkelijker probeert te maken. Het SoC is voorlopig ontwikkeld voor ARM-gebaseerde chips, maar Citrix zal de ondersteuning ook uitbreiden naar x86-systemen. Templeton maakt zich sterk dat dat toestellen zal opleveren die minder dan 100 dollar zullen kosten, de centrale server- en storageinfra-structuur die je dan nodig hebt niet meegerekend natuurlijk. “Zo maken wij een virtuele desktop al tot 25 procent goedkoper in het eerste jaar”, verwacht Templeton. Een eerste partner om zo’n toestel met het nieuwe SoC te leveren is nComputing, maar Citrix gaat ervan uit dat veel hardwareproducenten snel hun wagonnetje zullen aanraken.

Stefan Grommen

“Bij VMware wordt elk probleem opgelost met één desktop. Wij geloven niet dat dat opgaat voor elke gebruiker.”

“De kosten die je eerst maakt bij de stap naar de virtuele desktop, moeten nog naar beneden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content