De Amerikaanse start-up JUT heeft een nieuwe manier gevonden om gestructureerde én ongestructureerde bedrijfsdata op een eenduidige en eenvoudige manier te combineren en te visualiseren.
Denk aan het dashboard in je wagen, met zijn amalgaam van wijzertjes en cijfertjes die je inzicht geven in hoe het met je auto gesteld is en je vertellen wat je moet doen om je rijtuig gezond te houden.
Ook datacenterbeheerders zouden graag zo’n overzichtelijk instrument ter beschikking hebben om meer inzicht te krijgen in hun bedrijfsdata. De jonge Amerikaanse start-up JUT levert geen dashboards, maar voorziet wel in de tools om er zelf eentje te maken, helemaal op maat van je bedrijf.
Met de bouwstenen van JUT maak je een hybride platform dat historische, lokale informatie (gestructureerde data) en real time data uit de cloud (ongestructureerde data) combineert, analyseert én visualiseert op één dashboard.
De gegevens worden samenbracht in een JSON-file om vervolgens te worden verwerkt door de ‘dataflow’-analytics engine van JUT (een mix van Google Dataflow en Tableau met Cassandra als NoSQL-database). Om te kunnen ‘praten’ met die engine heeft JUT een eigen codeertaal ontworpen (JUTTLE), waarmee je de analyses en de visualisaties zélf definieert, op zo’n manier dat het management er het meest aan heeft.
“We hebben een open en flexibel systeem ontworpen dat met de meest uiteenlopende soorten data overweg kan”, vat ceo Steve McCanne van JUT samen, die nog toevoegt dat JUTTLE gebruikt kan worden door iedereen die noties heeft van SQL-scripting. “JUT is niet enkel gemaakt voor informatici of voor datacenterspecialisten, ook andere profielen moeten vragen kunnen stellen aan het systeem.”
JUT mikt met zijn platform voor data-analyse en visualisatie niet enkel op interne gebruikers, maar ook op klanten en partners van een bedrijf. “Straks moet je onze engine zelfs kunnen bevragen in (uitgetikte) spreektaal”, aldus nog de ceo. “Voor complexere query’s kan je altijd terugvallen op JUTTLE.”
“Overigens vervangen drie lijnen in JUTTLE tien tot zelfs honderd lijnen in MapReduce”, klopt McCanne zich op de borst. “Onze codeertaal is veel minder complex dan die van Google (MapReduce is het software-framework dat gebruikt wordt voor het bevragen van enorme hoeveelheden data, bijvoorbeeld in Hadoop-clusters. De programmeertaal werd oorspronkelijk geïntroduceerd door Google, nvdr. ).”
DATAFABRIEKJE
McCanne, die in een vorig leven medeoprichter was van de specialist in wan-optimalisatie Riverbed, opperde tijdens een bezoek van Data News aan het kantoor van JUT in San Francisco “dat hij klanten die op zoek zijn naar een sneller paard, eigenlijk een vliegtuig aanbiedt.”
“Op lange termijn willen we met JUT een gigantische datahub worden, in eerste instantie voor datacenterbeheerders en voor de operations-afdeling, maar later ook voor alle soorten datagebruikers. Je mag ons gerust omschrijven als een datafabriekje voor bedrijfsklanten.”
Het saas-aanbod van de start-up zit momenteel nog in beta. Hoewel de tarifering van de JUT-portfolio nog niet op punt staat, kan het platform momenteel al getest worden. Voor meer informatie kan je terecht op de website van het bedrijf.”
Frederik Tibau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier