Voor de spelers in de mainframesector blijkt dit zo vaak doodverklaarde marktsegment levendiger dan ooit.
Na de nieuwe zEnterprise en nu ook (Power- en Intel-gesteunde) PureSystems van IBM, evenals de mainframe-like Exa-systemen van Oracle lijkt de hardware/platform-kant van dit segment in goede doen. Bij CA Technologies bulkt ook Dayton Semerijan, global svp & general manager mainframes, van enthousiasme, “Ik hoor de tektonische platen dramatisch verschuiven. Het is een ongelooflijk levendige en dynamische markt!” Bij de gebruikers van deze systemen ziet hij de wil om er mee door te gaan, maar ze maken zich zorgen over kosten en de beschikbaarheid van ‘skills’. Dat hoorde hij bij zijn passage in de Benelux, het zijn ook wereldwijde zorgen. “Vandaag zijn er hiervoor oplossingen en is het kwestie van actie te nemen. Het is als een reis van duizend mijl, die begint met een eerste stap. En sommigen zijn al 300 mijl ver.”
Wat kosten betreft blijft de mainframe het meest efficiënte platform voor ‘compute’-intensieve toepassingen met grote I/O-noden, zo blijkt telkens weer uit studie. Banken in nieuwe markten als China en Brazilië worden dan ook nieuwe ‘greenfield’ klanten voor mainframes. Wie toch nog tegen het initiële prijskaartje opkijkt, moet ook wel beseffen dat wie mainframe-kwaliteit nodig heeft daarvoor ook bereid moet zijn te betalen.
Waar kan op worden bespaard, is licentiekosten en wel door “het verminderen van het aantal leveranciers van software,” aldus Semerijan, “CA Technologies wordt gevraagd als ‘consolidator’ op te treden en we doen steeds vaker dergelijke projecten.” Door een kleiner aantal leveranciers “kan je meer druk uitoefenen, en heb je minder opleidingskosten, zodat je tientallen miljoenen dollars kan uitsparen.” Zelf heeft CA Technologies zijn portfolio van mainframeproducten sinds 2008 opgefrist met onder meer de Chorus-beheeromgeving, die tevens geschikt is voor het introduceren van nieuwkomers in de mainframewereld. Op Chorus kunnen ook producten van derden worden geënt. Daarnaast is er Mainframe Software Manager (voor een eenvoudiger installeren en beheren van toepassingen) en AppLogic (voor dynamische cloudomgevingen, in ontwikkeling voor de mainframe).
De belangrijkste uitdaging blijft de perceptie van de mainframe, onder meer als productieplatform voor nieuwe taken. “Als vandaag de business-kant van het bedrijf een nieuwe toepassing voorlegt aan het ‘architect’-comité in een bedrijf, zit in dat laatste geen mainframe kennis,” erkent Semerijan, “De voor- en nadelen van de mainframe zijn een ‘blinde vlek’ bij de nieuwelingen onder de [infrastructuur-]architecten. [… ] We gaan naar de top-1000 bedrijven wereldwijd trekken en daar de architecten een ‘post-graduaat’ opleiding geven. Dat is efficiënter dan naar tienduizenden universiteiten en hogescholen te trekken.” Het doel is ronduit de mainframe terug te ‘mainstreamen’…
Voor CA Technologies zelf scoort de mainframe nog steeds goed, met een omzet van 2,6 miljard dollar (+5 %) op een totaal van 4,8 miljard dollar (in het boekjaar 2012, tot maart 2012), of 54 procent van de totale omzet.
Guy Kindermans
Wat kosten betreft blijft de mainframe het meest efficiënte platform voor ‘compute’-intensieve toepassingen met grote I/O-noden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier