In de zoektocht naar een nieuw storageplatform als onderdeel van een grootschalige upgrade van de it-infrastructuur, kwam visverwerker Marine Harvest Pieters terecht bij IBM Storwize.
Marine Harvest Pieters is een visverwerkend bedrijf met drie productiesites in België en drie logistieke depots: de rokerij in Oostende is gespecialiseerd in het ambachtelijk roken, versnijden en verpakken van zalm, heilbot en zalmforel. De site in Kolvestraat 13 in Brugge produceert gepaneerde en voorgebakken producten. In de Kolvestraat 4 bevindt zich onder meer het hoofdkantoor met alle ondersteunende diensten (ict, finance, marketing,…). Daarnaast heeft MHP nog twee regionale distributieplatformen, eentje in Londerzeel en eentje in Namen. Het bedrijf telt 460 medewerkers in België, en draait een omzet van 170 miljoen euro.
De centrale it-omgeving functioneert als backbone voor Marine Harvest Pieters zelf, en voor 8 andere bedrijven (in Nederland, Polen en Frankrijk). Op Europees niveau werd er een wan-omgeving opgezet: een gedeelde Sharepoint- en mailomgeving, en ook apps zoals het erp-systeem zijn gemeenschappelijk.
MHP had twee oudere SAN’s in gebruik, die als elkaars back-up fungeerden en de disaster recovery-omgeving vormden. Probleem was dat de modellen niet meer onderhouden werden, en dat de nood aan storage zo was gegroeid dat een volledige back-up van de live-omgeving niet meer mogelijk was. De visboer wilde dan ook op veilig spelen en ging in het najaar van 2011 op zoek naar een nieuwe SAN die groter was en als automatische disaster recovery-oplossing zou kunnen fungeren.
In eerste instantie kwam MHP bij de HP storage-oplossing LeftHand terecht: een schaalbare iSCSI-oplossing die rechtstreeks aan het netwerk kan worden gekoppeld. Alternatieve oplossingen waren in feite al afgeschreven, voornamelijk om budgettaire redenen. Tot MHP een jaar geleden IBM Storwize leerde kennen, dat blijkbaar identiek dezelfde functionaliteit bood als HP, maar wel een fiber-oplossing was.
“Aanvankelijk waren we nogal sceptisch”, geeft it-directeur Sylvain Van Gutschoven toe. “We gingen er immers van uit dat een glasvezeloplossing veel te duur zou zijn. Gelukkig kwam Big Blue met een offerte die HP evenaarde. Niet veel later was de deal rond.”
Ontdekking
Marine Harvest Pieters koos voor een virtuele storageomgeving op basis van twee IBM System Storage Storwize V7000’s, één in het hoofdgebouw en één op een uitwijklocatie. De twee storage devices van deze redundante omgeving zijn verbonden via een glasvezelkabel. Als virtualisatie-software gebruikt het bedrijf VMware.
Een deel van de Storwize-oplossing doet dienst als back-up voor de live-omgeving. In geval van storing kan de andere SAN het overnemen: zo blijven alle gegevens steeds beschikbaar. Het aanbod om de Storwize te laten implementeren door een business partner van IBM, sloeg MHP kordaat af. “We hadden zelf de nodige expertise in huis. Ons team installeerde, configureerde en testte de oplossing zelf op twee dagen tijd.
Tijdens de installatie deed het it-team naar eigen zeggen nog een aangename ontdekking. Toen door verbouwingswerkzaamheden ‘per ongeluk’ één van de glasvezelkabels werd overgetrokken, beslisten de it’ers om de nieuwe SAN langs één kant via fiber, en langs de andere kant via het standaardnetwerk via iSCSI te connecteren. Dat leek te werken en zo ondervond de visverwerker meteen de voordelen van een hybride oplossing: het netwerk bleef up-and-running, wat niet het geval zou geweest zijn in een fiber-omgeving.
Een half jaar na de implementatie is MHP tevreden over zijn nieuwe SAN. “Het grootste voordeel van fiber blijft de hoge snelheid”, aldus nog Van Gutschoven. “Het laat je toe om enorm veel gegevens heel snel over het netwerk te sturen – dubbel zo snel als iSCSI.
“Onze technische mensen profiteren ten volle van de zee aan ruimte waarover ze nu beschikken om de back-up online te laten staan en testomgevingen op te zetten”, besluit de man. En nu we het over capaciteit hebben: die is drastisch toegenomen, met een beschikbare ruimte van 20 terabyte, waarvan 10 terabyte bedoeld is voor dagelijks gebruik en de andere 10 terabyte voor back-up. Ter vergelijking: voordien had MHP slechts 2,4 terabyte in gebruik.
Frederik Tibau
” Aanvankelijk waren we nogal sceptisch. We gingen er immers van uit dat een glasvezeloplossing veel te duur zou zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier