“Het is de natte droom van elke it’er om from scratch te kunnen beginnen”, zegt Mirko Van Colen. De ict-manager van de Matexi Group behoort alvast tot een select kransje van gelukkigen. “Op drie jaar tijd hebben we voor meer dan 1.000.000 euro geïnvesteerd in ict.”
Een gesloten woonerf in Veurne, de uitbouw van de Clementwijk in Sint-Niklaas, nieuwe koopwoningen vlakbij het centrum van Gent, de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo: crisis of geen crisis, de Matexi Group blijft rustig investeren.
Dat de projectontwikkelaar (in handen van de steenrijke familie Van de Vyvere) niet verlegen zit om cash, blijkt ook uit de manier waarop er omgegaan wordt met ict. Bij zijn aantreden in 2006 kreeg ict-manager Mirko Van Colen carte blanche van de directie, het budget deed niet ter zake. In een sector die erom bekend staat erg behoudsgezind te zijn op het vlak van informatica, is dat ongezien. “In drie jaar tijd hebben we bijna heel onze hardware-infrastructuur vervangen”, aldus Van Colen. “Vandaag hebben we een centrale it-ruimte met racks die draaien in een san-omgeving, en servers die volledig gevirtualiseerd werden met software van VMware. De omgeving is ook ontdubbeld: als Waregem plat gaat, kunnen ze enkele kilometers verderop meteen overnemen.”
De Matexi Group is een holding met twee activiteiten: het ontwikkelen van vastgoed en het bouwen op maat van de klant. De tak vastgoedontwikkeling bestaat uit de residentiële projectontwikkelaar Matexi en de binnenstedelijke ontwikkelaar Wilma. Wat sleutel op de deur betreft zijn er drie afdelingen: Entro, Sibomat (houtskeletbouw) en Tradiplan (villabouw en renovaties). “Op zich heerst er bij al die firma’s eigenlijk nog een kmo-mentaliteit, maar de overkoepelende holding wil nu toch een enterprise verhaal gaan schrijven, ook op het vlak van ict.”
De eerste taak van Van Colen bestond er dan ook in om een masterplan te gaan schrijven, en om de boekhouding, de organisatie en de logistiek te centraliseren en automatiseren. “Vroeger werkten we met ‘halve megabit’-lijntjes over SDSL, intussen zijn we volledig gemigreerd naar een fibernetwerk. Op de hoofdzetel in Waregem hebben we nu een lijn van 50 Mbit, hoewel de andere vestigingen het voorlopig nog moeten stellen met 4 Mbit.” Matexi wil de capaciteit van zijn netwerk nog opdrijven. “In sommige vestigingen werken we al met wan-accelerators van Expand, waardoor we een versnelling tot factor 15 kunnen halen.”
Maatwerk
Op softwarevlak is Matexi naar eigen zeggen de grootste Navision-afnemer in België. “We hebben meer dan 190 licenties in huis, twee interne medewerkers houden zich full time bezig met het pakket. Collega Rodrigue Dion is ook president van de Dynamics Community in ons land. Het pakket zit in zijn bloed, hij heeft mooi maatwerk geleverd. In sommige gevallen gaat dat trouwens erg ver. Wanneer je een raam wil verkleinen bijvoorbeeld, dan geef je het aantal centimeters op, waarna er berekend wordt hoeveel extra bakstenen er nodig zijn, en er automatisch een addendum van de offerte opgemaakt wordt waarin de meerprijs vermeld staat. Intussen bestaan er trouwens ook al links vanuit onze erp naar digitale liggingplannen en zelfs het GIS van de overheid.” Matexi is ook een grote afnemer van AutoCad en A-dobe. “Onze marketingafdeling moet voortdurend renders maken in 3D, en de werkgroep stedenbouw tekent de ene na de andere maquette uit. Allemaal zware Photoshoppers dus (lacht).”
Recent is de groep gestart met Sharepoint, dat gebruikt wordt voor het intranet. “Bedoeling is om stelselmatig over te stappen op het documentmanagementsysteem van Sharepoint. Vandaag werken er 250 bedienden in 15 vestigingen, en soms worden er belangrijke juridische documenten rondgestuurd. Alleen al daarom is het belangrijk dat we een platform bouwen waarin documenten projectmatig gearchiveerd kunnen worden.”
Frederik Tibau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier