Medialaan zet nieuw datacenter in de kelder
Een datacenter is zelden een eenvoudig project. Maar bij Medialaan komen er nog extra uitdagingen bij kijken. Een bedrijf dat de klok rond uitzendt, vraagt namelijk een heel specifieke aanpak, zeker als er verbouwingen bijkomen.
Medialaan is het bedrijf achter VTM, maar ook Vitaya, Q2, Q-Music en mobiele operatoren Jim Mobile en Mobile Vikings hebben vandaag hun thuisbasis in Vilvoorde. Het huidige datacenter staat er al sinds de beginjaren van de zender, maar voldoet intussen niet meer. “De capaciteit werd onvoldoende, het stroomverbruik steeg en de capaciteit per rack was beperkt. Ook de koeling was niet meer wat het moest zijn. Het datacenter terug up-to-date brengen betekende een enorme investering. Bovendien staat het momenteel in het midden van het gebouw, ruimte die we vandaag veel beter kunnen benutten als kantoorruimte”, vertelt Stijn Van den Acker, teamleader Facility bij Medialaan.
Het nieuwe datacenter, dat mikt op een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,25, staat in de kelders van Medialaan. “Een extern datacenter is technisch gezien geen optie. We werken met veel videobestanden die we heel snel over het netwerk moeten krijgen. Er zijn natuurlijk wel externe back-up sites, zo draaien er ook een aantal zaken bij De Persgroep (het moederbedrijf van Medialaan, nvdr.).”
Ruimte
Ruimte is het sleutelwoord. Zo deelt het datacenter de kelderruimte met het archief vol tapes van alles wat ooit is uitgezonden op VTM, Q2 en Vitaya. “Dat wordt nu gedigitaliseerd, dus die ruimte moet ook continu bereikbaar zijn. Bovendien staat daar een tape-robot die zeer gevoelig is voor stof, dus die hebben we tijdens het bouwen uitgezet en ingepakt.” Maar die ruimte heeft ook zijn beperkingen, zo moet er rekening worden gehouden met onder meer steunpilaren en de hoogte, waardoor Schneider Electric met een vrij specifiek design en planning moest komen.
Het project (en de infrastructuur) bestaat uit twee fasen. Fase 1 beslaat 410 m2, verdeeld over drie warme gangen. Goed voor 102 racks, met plaats voor 20 bijkomende racks. Fase 2 laat een uitbreiding toe tot 622 m2 en 102 extra server racks. Alle elektrische voorzieningen en leidingen voor het koelwater lopen in de verhoogde vloer. Netwerkverbindingen waaronder glasvezel, koper en coax komen binnen via de kabelgoten gemonteerd op de racks.
Dat betekent ook dat de ruimte waar het datacenter staat, grondig verbouwd moest worden, maar dat kan uiteraard niet in stilte. “Het probleem hier is dat het nieuwe datacenter onder de nieuwsredactie ligt. Daar beginnen ze om 6 uur in de ochtend tot 1 uur ‘s nachts. Het kan bovendien zijn dat er onverwacht een uitzending moet gebeuren. Dus we hebben de constructeurs op een gegeven moment moeten vertellen dat ze enkel tussen 1 uur en 6 uur ‘s nachts mochten boren.”
Het datacenter zelf wordt aangeleverd door Schneider Electric, waar Medialaan al mee samenwerkte voor de UPS en laagspanning. Zij beschouwen het project als een buitenbeentje. “We bouwen doorgaans met traditionele IT-materialen zoals glasvezel. Hier zagen we ook veel coax-bekabeling om de beelden te versturen. Dat wil zeggen dat de apparatuur iets anders werkt en daar moet je rekening mee houden bij onder meer de afmetingen van je kabelgoten”, aldus Filip Tielemans, account manager bij Schneider Electric.
Intussen is er al flink wat infrastructuur overgezet naar de nieuwe infrastructuur. “Het oude datacenter blijft nog even in gebruik omdat we bepaalde antennekritische apparatuur niet verplaatsen. Die wordt uitgefaseerd en vervangen door nieuwe technologie,” zegt Van den Acker. Hoe lang het nieuwe datacenter zal meekunnen is nog niet duidelijk. Er is op dit moment vooral een pak meer ruimte en vermogen voor huidige en toekomstige projecten.
Medialaan
Doel
Een nieuw datacenter voor de moderne noden van de tv, radio, online en telecom-activiteiten van Medialaan.
Oplossing
Een datacenter op maat in de kelders van het gebouw.
Lessons learned
Een mediabedrijf waar de klok rond uitzendingen gebeuren vraagt een specifieke planning en uitwerking.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier