De omzet van de Belgische ict-sector nam vorig jaar toe tot 34,3 miljard euro. Ongeveer 4 tot 5 procent is voor de export bestemd. Maar in vergelijking met andere Europese landen scoort België niet bijster goed.
Sectororganisatie Agoria hield in het verleden vast aan het cijfer van 20 miljard euro voor de Belgische ict-markt, met telkens tien miljard euro netjes verdeeld over telecom en it. Onlangs gaf het de totale ict-omzet mee: 34,4 miljard euro, een toename met 3 procent. Daarin zijn ook zogenaamde ‘dubbele boekingen’ voorzien. Als bijvoorbeeld Getronics licenties van Microsoft doorverkoopt dan schrijft zowel Getronics als Microsoft het in zijn boekhouding in. “Dat is in ict precies hetzelfde als in andere sectoren,” vertelt Agoria ICT-voorzitter Christian Vanhuffel. In dat cijfer zitten ook alle digitale producten zoals televisies, fototoestellen en dvd-lezers. En ook de export is met 4 tot 5 procent van de 34,3 miljard euro niet onbelangrijk. “Het gaat altijd om een schatting want met diensten ben je niet altijd zeker wat er precies in de omzet verdwijnt. Toch hebben we meer exportbedrijven dan we denken. Barco, Option, Siemens, Alcatel….,” aldus Vanhuffel. Het goede nieuws is dat de totale ict-omzet naar verwachting ook dit jaar met 2 procent zal groeien. Dat is één procentpunt minder dan de Europese groei.
België is 1,5 procent van wereldomzet
De Europese ict-markt is 739 miljard euro waard. Dat betekent dat België voor minder dan 5 procent van de Europese ict-omzet staat. Op wereldschaal (2.238 miljard euro) betekent dat 1,5 procent. Meteen is ook duidelijk hoe grote Amerikaanse ict-reuzen naar ons land kijken. Gelukkig hebben we in België grote nationale instellingen zoals de Europese Commisie, het Europees Parlement, de Navo en andere Europese centra van grote multinationals.
Het probleem is dat de export van ict-producten en diensten in ons land afneemt. Volgens de recente cijfers van het European Information Technology Observatory (EITO) is de export van ict als deel van de totale export de afgelopen tien jaar afgenomen van 5 naar 3 procent. Ter vergelijking: in Nederland is het toegenomen van 14 naar 19 procent. In Hongarije maakte het het jongste decennium zelfs een stuiter van 5 naar 26 procent. België bengelt met die cijfers helemaal onderaan de lijst.
Werkgelegenheid stijgt
De Belgische ict-sector staat voor een vijfde van de onderzoek- en ontwikkelingsinvesteringen in ons land. Het Leuvense IMEC is met zijn ‘omzet’ van 244 miljoen euro ongetwijfeld één van de krachtpatsers. Halfgeleiders zijn sowieso wereldwijd de grootste bron van O&O- investeringen.
De ict-sector telt volgens Agoria 107.000 werknemers, 2,7 procent van de werkgelegenheid in België. Als men alle jobs, ook niet-ict-jobs bij ict-ondernemingen in rekening brengt, dan gaat het om 140.000 medewerkers. Er kwamen vorig jaar 3.000 jobs bij. Dit jaar zou er een groei zijn met nog eens 1.500 banen. Agoria houdt echter rekening met een tekort van ruim 14.000 it’ers in ons land. Er zit dus nog rek in.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier