Een nieuwe server- en storage-omgeving ondersteunt de groeistrategie van LAG. De producent van opleggers slaagde erin de totale kostprijs van zijn ict-infrastructuur te verlagen, terwijl de nieuwe omgeving voor betere prestaties en meer bedrijfszekerheid zorgt.

LAG Trailers uit Bree is een constructeur van opleggers. De wortels van het bedrijf gaan terug tot de jaren 30, toen de broers Geusens met een smidse van start gingen. Die werkplaats evolueerde tot een bedrijf dat zich specialiseerde in de productie van transportmateriaal. Vandaag is LAG in de Benelux marktleider in het segment van de bulkopleggers en brandstofopleggers. De Belgische vestiging telt 450 medewerkers. LAG behoort tot het Chinese CIMC, een beursgenoteerde groep met 55.000 medewerkers. De ict-afdeling in Bree telt vier medewerkers. Het team staat in voor het beheer van 125 werkstations, voornamelijk thin clients op Citrix, naast de pc’s van de tekenafdeling van het bedrijf.

“We hebben zes jaar gewerkt met ons vorige serverpark”, vertelt Ronny Kelchtermans, system administrator bij LAG Trailers, “Het servicecontract liep vijf jaar, waarna we nog een extra jaar post warranty hebben genomen.” Na zes jaar was de omgeving aan vernieuwing toe. “Nog een bijkomend jaar was erg duur geworden. Bovenal was de tijd rijp om naar een snellere, meer performante omgeving over te stappen.” LAG vroeg offertes bij zes leveranciers. De keuze viel uiteindelijk op een nieuwe omgeving op basis van Dell-technologie. “We konden er geen neen tegen zeggen. De nieuwe omgeving biedt veel meer, tegen een prijs die lager ligt dan die van zes jaar geleden.”

SLIMME OPSLAG

Het winnende voorstel was afkomstig van EuroSys uit Houthalen. “We hadden eerder al met dat bedrijf samengewerkt”, zegt Ronny Kelchtermans, “Bovendien konden we ook rekenen op de ondersteuning door Dell zelf.” Dat laatste bleek niet onbelangrijk, omdat LAG naast nieuwe servers ook een nieuwe opslagomgeving in gebruik nam. “We kozen voor een san van het type Dell Storage SC4020, gebaseerd op twee tiers : één met ssd en één met klassieke schijven.” Het team van Dell sprong onder meer bij om het fijnere afstelwerk van de installatie af te ronden. “Het gaat om een systeem dat werkt op basis van auto-sensing”, legt Ronny Kelchtermans uit, “De data die onze medewerkers regelmatig opvragen, komen vanzelf op de ssd-opslag terecht. Bekijken ze een document een paar weken niet, dan verplaatst het systeem dat automatisch naar de tweede tier.”

Uit een netwerkmeting bleek dat er op het dataverkeer bij LAG een kleine vertraging zat. Daarom besliste het bedrijf over te stappen op twee nieuwe core switches met een capaciteit van 10 Gbps. “Dat is tien keer meer dan we voorheen hadden. Het verschil is echt groot.” Opvallend is verder dat LAG vandaag met een kleiner serverpark werkt. “Vroeger hadden we drie fysieke hosts voor onze gevirtualiseerde servers, aangevuld met een server voor disaster recovery. De nieuwe toestellen zijn echter veel krachtiger. Daardoor hebben genoeg aan twee fysieke servers, met daarnaast opnieuw een extra toestel om in geval van nood een snelle heropstart te kunnen garanderen.”

KOSTENREDUCTIE

Minder servers betekent uiteraard minder kosten. “We besparen niet alleen op de aankoop van de machines zelf, maar moeten minder tijd besteden aan het beheer. We betalen bovendien minder aan licenties voor VMware en voor de back-upsoftware van Veeam.” Vroeger had LAG twee softwareproducten in gebruik voor zijn back-ups : één voor de virtuele machines onder VMware en een tweede voor individuele componenten, zoals mailboxen en de sql-database. EuroSys stelde voor om beide oplossingen te vervangen door één product van Veeam. Dat zorgt voor minder licentiekosten en meer efficiëntie in het beheer. Met de nieuwe server- en storage-omgeving kan LAG opnieuw minstens vijf jaar vooruit. “De nieuwe infrastructuur moet de verdere groei van ons bedrijf ondersteunen”, aldus nog Ronny Kelchtermans.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content