LANTMÄNNEN UNIBAKE t
Lantmännen Unibake uit Zweden nam in 2006 Belpan over. Dat Belgische bedrijf – vooral bekend van de merknaam Pastridor – heet sindsdien Lantmännen Unibake Benelux. Pastridor is behouden als naam voor de bake-offproducten van het bedrijf: brood, gebak en snacks. Lantmännen Unibake Benelux runt industriële bakkerijen in Brussel, Londerzeel en Moeskroen. Het bedrijf telt 360 medewerkers en realiseert een omzet van ongeveer honderd miljoen euro. Lang voor de overname door Lantmännen Unibake werkte Belpan met het wms-pakket Swisslog. Voor de ondersteuning van de financiële processen was er een stuk maatwerk. Productie stelde het zonder it. “We wisten dat de ondersteuning van Swisslog op haar eind liep”, vertelt cfo Lieven Breemeersch. “Bovendien kwam er vanuit de productie steeds meer vraag naar it-opvolging.”
In plaats van alleen het wms-pakket te vervangen – of voor een apart productiesysteem te kiezen – besliste het bedrijf in erp te investeren. Net in die periode volgde de overname door Lantmännen Unibake. Microsoft Dynamics AX stond op de shortlist van zowel de Belgen als de Zweden. Lantmännen Unibake Benelux haalde Edan Business Solutions aan boord als integrator. “Voor de start van de implementatie hadden we al een complete blueprint uitgeschreven”, zegt Lieven Breemeersch, “inclusief de mogelijke struikelblokken. Die studieronde liet ons toe de eigenlijke implementatie te versnellen.” Belangrijk is dat Lantmännen Unibake Benelux ook duidelijk investeerde in eigen erp-expertise. “We wilden een kort traject met onze beste mensen. Langer dan vier maanden mocht het niet duren, omdat we die medewerkers niet langer uit de business wilden weghalen.”
Optimale voorraad
De implementatie van Dynamics AX bezorgde Lantmännen Unibake Benelux een beter grondstoffenrendement. “We werken met verse, vaak dure grondstoffen. Dankzij het erp-systeem kunnen we nauwkeuriger werken, en zo efficiënter met de grondstoffen omspringen.” Verder is ook een einde gekomen aan de toenemende overhead. Via het erp-systeem slaagt het bedrijf erin de groei op te vangen met het bestaande team. “De implementatie draagt ook bij tot risicobeheersing”, aldus nog Lieven Breemeersch, “omdat ze voor een nauwkeurige, elektronische traceerbaarheid van de grondstoffen zorgt.” Lantmännen Unibake heeft de Benelux-implementatie intussen tot best practice verheven. De uitrol van het pakket volgt nu ook in Denemarken, Finland en Groot-Brittannië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier