Meten is weten. Dat geldt meer dan ooit voor de varkenshouder. Door nauwgezet data te registreren, beschikt hij over de informatie die toelaat heel gerichte beslissingen te nemen. In een sector die zwaar onder druk staat, schuilt daar het verschil tussen winst en verlies.
Cerco Soft uit Oudenaarde ontwikkelt al vijfentwintig jaar software voor de agrarische sector. Na een reeks fusies en acquisities is het bedrijf uitgegroeid tot de dominante speler in de Belgische, Nederlandse en Deense landbouwmarkt. De consolidatie in de branche verbaast niet echt. De ontwikkeling van landbouwsoftware vraagt veel inspanning. Elke niche heeft nood aan een eigen oplossing. Zo biedt Cerco Soft onder meer een platform aan voor de varkenssector, en in samenwerking met Cegeka ontwikkelde het ook de mobiele toepassing PigVision.
“De varkenshouder werkt de hele dag in de stallen”, zegt Arnold Jacques, zaakvoerder van Cerco Soft. “Dat is waar we met de app voor ondersteuning zorgen.” Tot voor kort vond die it-ondersteuning enkel op kantoor plaats. De varkenshouder printte een werklijst en vulde die daarna manueel in. Na de werkdag in de stallen moest hij die gegevens overtikken op de pc. “Dat was niet alleen tijdrovend, maar ook niet altijd even accuraat, door tikfouten, onleesbaar handschrift, enzovoort.” Cerco Soft had eerder al een poging gedaan om de data elektronisch te capteren in de stal. “We maakten daarbij gebruik van pda’s. Die bleken in de praktijk echter onvoldoende handig in gebruik.”
VEEL VARKENS, VEEL DATA
Met PigVision gooit Cerco Soft het over een andere boeg. Voor de ontwikkeling van die mobiele app wilde het bedrijf een partner met ervaring, en zo kwam het bij Cegeka terecht. Het resultaat bestaat uit een iOS-app waarmee de varkenshouder zowat alle data-input in de stal kan uitvoeren. Die data zijn essentieel voor de bedrijfsvoering, zo blijkt. “Neem een middelgrote boerderij met vijfhonderd zeugen”, vervolgt Jacques. “Elke zeug heeft gemiddeld 2,4 worpen per jaar. Dat zijn 1.200 geboortes, of bijna 25 per week.”
Met een gemiddelde van dertien biggen per worp, registreert de boer al gauw minstens 15.000 biggen per jaar. “Het gaat om veel data over veel varkens : van het tijdstip van inseminatie en spermalotnummers, tot de registratie van alle geboortes, tatoeagenummers, chipnummers, sterfte, enzovoort.”
De verzamelde data vormen de input voor rapporten. Aan de hand daarvan kan de varkenshouder het beheer van zijn bedrijf optimaliseren. De rapporten helpen hem de beste combinaties van zeugen en beren te kiezen, om zo het rendement te verbeteren. “De sector staat onder druk”, zegt Jacques.
“Het laatste biggetje maakt soms letterlijk het verschil tussen winst of verlies. Door sterk op efficiëntie in te zetten, kan de varkenshouder zijn bedrijf rendabel houden. Daar slaagt hij in door elke stap van het proces nauwgezet te registreren en op te volgen.” PigVision stuurt de verzamelde data wekelijks naar een erkend centrum door, waarna de varkenshouder gepersonaliseerd advies ontvangt.
SNELLE, JUISTE BESLISSINGEN
De varkenshouder capteert de data met een gewone iPad, voorzien van een hoes die tegen waterspatten beschermt. De toepassing werkt ook offline. Arnold Jacques : “In de varkensstal is er vaak niet op alle plaatsen wifi aanwezig. Maar ook zonder connectie kun je data invoeren. De app synchroniseert daarna automatisch zodra er weer verbinding is.”
Omdat heel wat informatie op die manier meteen beschikbaar is, kan de varkenshouder vaak al meteen – in de stal – bepaalde beslissingen nemen. “De rapporten zijn in pdf beschikbaar op de iPad”, aldus Arnold Jacques. “Dat is ook handig voor de dierenarts die in de stal op bezoek komt. Wanneer er met een specifiek dier een probleem is, heeft de dierenarts meteen de hele historiek van het dier ter beschikking.”
Dries Van Damme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier