Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een tijdje geleden beslisten drie Brusselse ziekenhuizen om een draadloos netwerk uit te rollen. “Ons personeel kan nu met eender welk toestel applicaties oproepen en gebruiken.”

Toen de directie van de Brusselse Europaziekenhuizen (Sint-Elisabeth in Ukkel, Sint-Michiels in Etterbeek en 2 Alice in Ukkel) besliste om voor een volledig ip-gebaseerd netwerk te gaan, was wifi-telefonie één van de basisvereisten. “Na een brainstormsessie hebben we onze blik echter verruimd”, vertelt strategisch manager Dirk Lambrechts. “De kern van het verhaal is nu dat ons personeel, ongeacht het toestel, overal applicaties moet kunnen oproepen en gebruiken. Daartoe is er naast het vaste netwerk ook een wlan uitgerold.”

In het Sint-Elisabeth ziekenhuis bijvoorbeeld, werden 156 accesspunten geïnstalleerd, in Sint- Michiels 202. Als je de randapparatuur mee in rekening brengt, gaat het over een investering van 2,5 miljoen euro. “We spreken hier over bijna drie jaar geleden, toen 802.11g nog de norm was, met een maximale bandbreedte van 54 Mbps”, klinkt het. “In onze nieuwe gebouwen komen er nog eens 180 802.11n accesspunten bij.”

In de praktijk kunnen er momenteel 250 gebruikers gelijktijdig inloggen via wifi (per ziekenhuis). “Wil je echt comfortabel surfen, dan spreek je eerder over een 30-tal gebruikers”, vult Lambrechts aan. “Gelukkig klokken we voorlopig eerder op 10 gebruikers af per campus. Een vijftal op het interne netwerk, en een vijftal hotspotgebruikers.” De capaciteit is gelimiteerd tot 4 Mbps voor het interne netwerk. De externe verbinding is een adsl-uplink, gescheiden van het ziekenhuisnetwerk via een publieke ssid.

Het interne wlan wordt voor dezelfde toepassingen gebruikt als het vaste netwerk. Concreter gaat het om zowat alle dataverkeer dat nodig is in een ziekenhuisomgeving: intranet, mail, de medische dossiers, PACS, de boekhouding, het verpleegkundige dossier, tot en met de patiëntenadministratie.

“De grootste verandering is dat we eindelijk een oplossing hebben die transparant is, en die het mogelijk maakt om eender welke wijziging door te voeren zonder dat we daarvoor aan de basistechnologie moeten raken”, aldus nog Lambrechts. “Zo hebben we beslist dat de inputdevices die we gaan gebruiken op de verpleegafdelingen, Slate-pc’s zullen zijn die draaien op Windows. Die toestellen kan je zonder integratieproblemen aansluiten op het netwerk.”

De voornaamste kanttekening die de manager plaatst bij de uitrol van het wlan, is dat de technologie drie jaar geleden nog in de kinderschoenen stond. “Meer dan we hadden vermoed. De enige gsm-constructeur die toen al een automatische switch aanbood van gsm naar wifi was Nokia.”

Frederik Tibau

” Op de verpleegafdelingen zullen we Slate-pc’s op Windows gebruiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content