Meta springt virtueel de dieperik in
Een dik jaar geleden veranderde Facebook haar naam in Meta. Het was een poging om de verzameling schandalen achter zich te laten en volop te focussen op het metaverse. Een jaar later is met die naamsverandering ook de beurswaarde ingezakt.
Meta Platforms is de volledige naam van het bedrijf achter Facebook, WhatsApp, Instagram en Oculus. Maar meer dan de naam en de beursticker was het Facebooks… sorry Meta’s moment om te benadrukken dat het bedrijf voortaan volop zou inzetten op het metaverse. De wereld gaat alles virtueel doen, en liefst wil Mark Zuckerberg dat dat in zijn virtuele wereld gebeurt.
Maar die virtuele ambities zijn vooralsnog hoofdzakelijk virtueel. De ontwikkelingen in Horizon Worlds (de open virtuele wereld van Meta) zijn nog niet van het kaliber dat de miljarden Meta-gebruikers er naartoe stappen, laat staan er een VR-headset voor kopen. Visueel lijkt het geheel wat op een spel op de Nintendo Wii (uit 2006) en toen Meta recent een demo toonde waarin avatars benen hadden bleek nadien dat het om een getrukeerd marketingbeeld ging.
Die virtuele wereld kost intussen wel écht geld en dat is ook aandeelhouders niet ontgaan. De beurskoers van Meta Platforms bedraagt op het moment van schrijven iets meer dan 117 dollar (met een dieptepunt rond begin november van 89 dollar). Op 1 november vorig jaar was dat nog 324 dollar. Op dat moment was het aandeel al dalend, komende van een piek op 1 augustus 2021 van 379 dollar. Het bedrijf staat zo op dezelfde koers als eind 2015/begin 2016 en de naamsverandering of de herfocus naar Meta heeft het verdere verval niet tegengehouden.
Dat noopte Altimeter Capital, dat 0,1% van de aandelen van Meta Platforms bezit, eind oktober nog tot een kwade brief. De investeerder wil dat Meta maar liefst 5 miljard dollar per jaar minder aan investeringen (capex) doet en 20% van het personeel ontslaat. Dat staat nog los van de investeringen rond het metaverse. Die zijn 10 tot 15 miljard dollar per jaar. Het fonds merkt daarbij op dat Meta waarschuwde dat het tien jaar kan duren voor die investeringen iets opleveren. “Naar schatting honderd miljard dollar investeren in een ongekende toekomst is overdreven en angstaanjagend, zelfs naar de standaarden van Silicon Valley,” klinkt het in de brief.
Meta reageerde daar niet op, maar zet intussen wel de tering naar de nering. Begin november kondigde het bedrijf een ontslagronde aan van 11.000 mensen, ofte 13% van het personeelsbestand. Ook wordt er gesneden in de uitgaven. Sindsdien gaat het opnieuw iets beter met de beurskoers van het bedrijf.
Intussen kan u niet ontsnappen aan de advertenties waarin Meta uitpakt met ‘the metaverse will be virtual, the impact will be real.’ Maar vooralsnog blijft die echte impact beperkt tot de beurswaarde van het bedrijf en haar (ex-)personeelsleden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier