Op 27 februari introduceert Microsoft een trio van 2008 producten: Windows Server 2008, Visual Studio 2008 en SQL Server 2008. Vooraf was al duidelijk hoe nauw die drie samenhoren.
Windows Server, SQL Server en de ontwikkelingsomgeving Visual Studio werden immers op elkaar afgestemd, zodat toepassingen op deze server makkelijk kunnen samenwerken, makkelijker kunnen worden beheerd en ontwikkeld met het oog op een vlotte toegang tot data. In Windows Server benadrukt Microsoft onder meer de mogelijkheid tot virtualisering. De server kan met behulp van de eigen Hyper-V technologie worden gevirtualiseerd, maar ook voor de desktop heeft Microsoft producten (in casu Virtual PC, een product van een bedrijf dat oorspronkelijk tot doel had Windows toepassingen op een Mac te draaien). Tijdens een eerste voorstelling kwamen nieuwe faciliteiten aan bod zoals de mogelijkheid om Windows Server nu ook ‘à la carte’ te installeren. Naast het ‘core’ element kunnen bedrijven dan slechts die elementen installeren die nodig zijn voor de diensten op die server. Dat biedt niet alleen een bijkomend securityvoordeel (wat niet is geïnstalleerd, kan ook niet als aanvalskanaal worden aangewend), maar bovendien wordt bespaard op middelen en tijd voor het patchen van de ‘onnodige’ onderdelen. Leuk was tevens de ‘going back in time’ ervaring, toen Microsoft uitpakte met Powershell – een command line omgeving die ‘shell’ afficionado’s lief zal zijn en die toelaat systeemtaken te automatiseren. Voorts moet het opzetten en correct configureren van een cluster ook voor niet-experten nu mogelijk zijn. Ook de CGI module werd herwerkt, zodat PHP-toepassingen zich thuisvoelen op een IIS 7.0 server.
Lancering in België
Microsoft zal Windows Server 2008 in ons land voorstellen op de ‘launch & tech days’ in Gent (ICC, 11 t/m 13 maart). Ondertussen zijn er wel al gebruikers van het nieuwe serversysteem in België, zoals (webapplicatie)hoster Combell. Dit bedrijf waardeert onder meer de mogelijkheid om Windows Server 2008 en Linux op een zelfde server te draaien, de mogelijkheid om het beheer te automatiseren (onder meer dank zij PowerShell), de mogelijkheden om uptime te garanderen en tegelijk het aantal supportcalls sterk te verminderen. Naast Windows Server brengt Microsoft ook Visual Studio 2008 en SQL Server 2008 uit op de vermelde datum. ‘Samen’ omdat nogal wat diensten in die producten met elkaar te maken hebben (zoals beheer vanuit een centraal punt).
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier