Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Zo’n 37 procent van de Belgische bedrijven met minstens 50 medewerkers gebruikt een unified communications en/of videoconferencing-oplossing. Het merendeel van de door Computer Profile geïnventariseerde oplossingen is van de hand van Microsoft.

Microsoft heeft in ons land 34 procent van de markt voor unified communications & videoconferencing in handen. Dat is zes procentpunt meer dan vorig jaar. Cisco is samen met het overgenomen Tandberg goed voor 27 procent – een luttele stijging met 1 procentpunt. Op nummer drie vinden we Polycom met 20 procent (een daling met 5 procentpunt) en dat ligt uiteraard voornamelijk aan de videoconferencing-portfolio. Tot die conclusies komt Computer Profile dat in opdracht van Data News net als vorig jaar een analyse deed bij 2.500 bedrijven met 50 of meer medewerkers.

De overige vendors – Avaya, Mitel, Belgacom, Lifesize en Unify – moeten zich tevreden stellen met hooguit enkele procenten, al zijn er wel verschillen al naargelang de marktsegmenten. In de publieke sector scoort Microsoft relatief zwak (25,5 %), waar Cisco net wel sterk is (32,4 %). Unify – u weet wel, het vroegere Siemens Enterprise Solutions – doet het binnen de publieke sector met bijna 10 procent trouwens ook relatief goed. Polycom scoort dan weer opvallend hoog bij multinationals (24,1 %).

TOTALE MARKT GROEIT

In globaliteit is de markt voor unified communications (UC) & videoconferencinger het afgelopen jaar op vooruit gegaan in ons land : van 33 naar 37 procent marktpenetratie. Bij de multinationals is dit zelfs 62 procent. Omgekeerd wordt in overheidsinstellingen, de gezondheidszorg en het onderwijs merkelijk minder gewerkt met UC- en videoconferencing-technologie.

Tot vorig jaar lag de penetratie van videoconferencing trouwens nog hoger dan de penetratie voor unified communications.

Aan het begin van 2015 lijkt het omslagpunt te zijn bereikt, nu videoconferencing door ongeveer 20 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt wordt terwijl UC steeg tot 21 procent van de locaties met 50 of meer werknemers.

EN VOIP ?

Een belangrijke incentive om naar unified communications te stappen is een reeds geplande migratie naar voice over ip. De overstap naar voice over ip is in ons land altijd al traag verlopen, maar zowat 45 procent geeft nu toch aan dat het bedrijf gebruikt maakt van voip. Vooral bouwbedrijven, onderwijs en industrie blijven achter op het gemiddelde. In ict & utilities is het gebruik van voip dan weer bovengemiddeld. Cisco is nog steeds de meest genoemde voip-vendor met 23 procent. Mitel stijgt lichtjes en wipt in de top-5 boven Avaya en Siemens. Alcatel-Lucent sluit de top-5.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content