Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Volgend jaar komen er acht versies van Windows Server 2008 op de markt, al dan niet voorzien van virtualisatietechnologie, en aangevuld met SQL Server 2008, Visual Studio 2008, en een uitbreiding van de System Center suite. Alles in het kader van het Dynamic IT-initiatief.

Net vóór de zomer maakte Microsoft zijn Dynamic IT-strategie bekend die in feite een verruiming was van zijn Dynamic Systems Initiative, bedoeld om it nauwer bij de businessnoden te laten aansluiten. Op zijn recente Europese TechEd IT Forum in Barcelona kondigde het nu een rits producten aan die in de komende maanden gelanceerd worden en die het Dynamic IT-concept verder moeten invullen. Daarin is een centrale plaats gereserveerd voor Windows Server 2008.

Eindelijk

De lancering van Windows Server 2008 is al ettelijke keren uitgesteld, maar in Barcelona werd nu bevestigd dat het product op 27 februari van volgend jaar officieel op de markt zal komen. Of beter: de producten, want Microsoft introduceert niet minder dan acht versies van wat vroeger als ‘Longhorn’ bekend stond. Volgens Bob Kelly, vice-president infrastructure server marketing bij Microsoft, zijn die het resultaat van de feedback van klanten die de beta-versies meer dan een miljoen keer hebben gedownload. Drie versies (Standard, Enterprise en Datacenter) worden aangeboden met of zonder Hyper-V, de nieuwe naam voor de servervirtualisatietechnologie van Microsoft (vroeger ‘Veridian’). Daarnaast zijn er nog twee speciale versies, Windows Web Server 2008 en Windows Server 2008 voor Itanium-gesteunde systemen. Met uitzondering van deze laatste zullen ze allemaal in 32-bit en 64-bit versies beschikbaar worden, maar Hyper-V wordt alleen met de 64-bit versies meegeleverd. Tegelijkertijd zullen ook SQL Server 2008 en Visual Studio 2008 worden aangekondigd en komen er ook drie nieuwe modules voor de Microsoft System Center suite. Het gaat hier om Configuration Manager 2007, Data Protection Manager 2007 en Virtual Machine Manager 2007. “De nieuwe producten zijn bedoeld voor het optimaliseren van server- en software-implementaties, van compliance- en configuratiebeheer, en het beheren van back-up, restore en virtualisatie”, zegt Luc Van de Velde, director Developer & Platform Group bij Microsoft Belux. “Tegelijkertijd lanceren we ook ons System Center Alliance programma om een online gemeenschap te creëren die de partners vlotter moet laten samenwerken op zowel Microsoft- als niet-Microsoftplatformen”.

Hyper-V

Microsoft introduceert dus nu ook officieel zijn hypervisor, Hyper-V virtualisatiesoftware. Virtualisatie mag dan al “hot” zijn, toch blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeker IDC dat nog geen 5 procent van alle bedrijven al actief bezig is met virtualisatie. Nog een enorm groeipotentieel dus en dat met maar drie grote spelers op de markt: VMware, Microsoft, en Citrix dat onlangs XenSource overnam. Microsoft heeft dat duidelijk ook begrepen want naast zijn hypervisor lanceert het niet alleen Hyper-V Server, een standalone hypervisor product, maar tevens een Server Virtualization Validation program. Dit nieuwe programma moet leveranciers in staat stellen virtualisatiesoftware op Windows Server 2008 te testen en te valideren, en het moet Microsoft ook toelaten technische ondersteuning te bieden aan klanten die Windows Server draaien op gevalideerde servervirtualisatie software die niet onder Windows loopt. “Hierdoor zal virtualisatie ook beter toegankelijk en haalbaar worden voor kmo’s omdat de technologie nu gemakkelijker in een Microsoft-omgeving kan worden toegepast”, zegt Van de Velde. Microsoft kondigde op het forum ook de beschikbaarheid aan van bètaversies van een aantal componenten uit MDOP, het Microsoft Desktop Optimisation Pack. Een daarvan heeft te maken met het virtualiseren van applicaties, Microsoft Application Virtualization (het vroegere SoftGrid Application Virtualization). Voor het eerst werd ook Windows Essential Business Server gedemonstreerd, een nieuwe geïntegreerde multiserveroplossing voor middelgrote bedrijven met gesofisticeerde it-noden. Op basis van Windows Server 2008 technologie combineert het product software voor beheer, messaging en security tot één geïntegreerde serveroplossing die de it-complexiteit drastisch moet inperken.

Security

Op het forum werd ook bijzonder veel aandacht besteed aan security, en in het bijzonder de komende versies van Windows Server 2008. Daartoe is volgens Roger Halbheer, chief security advisor bij Microsoft EMEA, eerst en vooral het platform zelf verstevigd zodat de toepassingen die op de server draaien beschermd worden door de infra-structuur in de server zelf. Daarnaast is gewerkt aan het afschermen van de toegang tot het netwerk rond die servers, en zijn ook richtlijnen opgesteld voor de manier waarop data opgeslagen, bekeken, doorgestuurd en gebruikt mogen worden. Een van de centrale elementen daartoe in Windows Server 2008 is NAP of Network Access Protection, een programma dat niet alleen controleert of een device wel toegang mag hebben tot het netwerk maar dat tevens een scan uitvoert om na te gaan of het geen gevaarlijke code met zich meedraagt. “Belangrijk hier is dat wij nu ook clients voorzien voor besturingssystemen van derden zoals Linux en Macintosh”, zegt Halbheer. “Dit is vooral interessant voor elk bedrijf dat met heterogene netwerken opgezadeld zit – en welk bedrijf is dat niet. In dit opzicht is ook onze Security Management Console van cruciaal belang omdat ze een systeembeheerder een volledig overzicht geeft van de security in zijn bedrijf en hem in staat stelt alles te monitoren vanuit één centrale console.”

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content