Op 10 juni organiseerde het opensource-evenement Profoss een namiddag over migreren naar het kantoorpakket OpenOffice. org. Eric Descamps van Adjugo vertelde over zijn ervaringen als projectmanager bij de Belgische Post. Een proefproject met 250 gebruikers voorzag een migratie naar OpenOffice. org. “Onze enige reden om naar OpenOffice. org over te stappen is de reductie van licentiekosten,” benadrukt hij.
De migratie zorgt direct al voor uitdagingen, omdat OpenOffice.org niet over de integratie met SharePoint beschikt die de Microsoft Office-gebruikers gewoon zijn.”We werken met partners aan integratie met OpenOffice.org, maar we kijken ook naar andere collaboratieve softwaresuites,” zegt Descamps. Ook voor de integratie tussen e-mailprogramma en kantoorpakket wil hij een oplossing zien.
Descamps wil de MS Office-licenties zoveel mogelijk reduceren.”Honderd procent reductie is niet realistisch, we mikken op nog zo’n 80 personen die MS Office nodig hebben.” De proef was positief, maar het project om alle werkstations bij de Belgische Post naar OpenOffice. org te migreren is volgens Descamps omwille van andere prioriteiten bevroren.”Wanneer er groen licht wordt gegeven, kunnen we echter direct aan de slag.”
Volgens Roberto Galoppini, nu zo’n 6 jaar actief binnen de Italiaanse OpenOffice. org-community, is de prijs wel een sleutelfactor bij beslissingen tot migraties, maar zelden de enige reden.”Veel gebruikers realiseren zich dat ze slechts een fractie van de functionaliteit van Microsoft Office gebruiken en dat bijna alle benodigde functies in OpenOffice. org zitten.” Ook Ga-loppini benadrukt dat een migratie naar OpenOffice. org vaak een uitdaging is omwille van de integratie met andere software.”In grote bedrijven is Microsoft Office geïntegreerd met SAP, en de mensen zijn ook gewoon aan integratie met Outlook. En dan zijn er natuurlijk de custom made toepassingen, die bij een migratie naar OpenOffice. org moeten worden herschreven worden.” Een migratie heeft bovendien ook een psychologische impact, benadrukt Galoppini: weinig mensen houden ervan om een ander programma te leren. Daarom is het volgens Ga-loppini belangrijk al tijdens de voorbereidingen goed met de werknemers te communiceren en de ‘technology leaders’ mee te krijgen, de mensen die graag nieuwe technologie proberen en hun collega’s in hun enthousiasme kunnen overtuigen om mee te doen. Een andere raad die Galoppini meegeeft is: praat met de vakbonden. Hij heeft minstens één geval ervaren waarbij de vakbonden na een migratie kloegen dat ze niet betrokken werden bij de veranderingen.
Koen Vervloesem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier