De klacht laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de Belgische overheid en de regulator BIPT nemen maatregelen die het niet alleen Base erg moeilijk maken om te blijven concurreren, maar ook de consument benadelen en Belgacom bevoordelen. ‘Geef ons gelijke toegang tot de nodige infrastructuur en wij doen de rest wel’, luidt de boodschap van Base.
“En dat is niet alleen erg jammer voor Base, maar ook nog es slecht voor de economie, want België loopt hierdoor achter op het vlak van mobiele telefonie, umts, nieuwe diensten, voice-over-ip en dies meer,” verklaarde Marcel Smits, chief financial officer van KPN – de Nederlandse moedermaatschappij van Base en Tele2/Versatel in België.
Concreet benadeeld
De lijst van punten waarop Base wordt benadeeld klinkt haast als een jeremiade. Zo heeft Base te weinig 900MHz-frequenties gekregen voor umts – digitale datadiensten voor mobiele systemen. Dergelijke diensten in het 900MHz spectrum aanbieden is heel wat goedkoper, maar Base krijgt dus te weinig frequenties en dan nog te laat – tot ca. anderhalf jaar na de andere spelers op de Belgische markt. En het BIPT weet dat het hier fout zit, maar doet er niets aan, stelt Smits. “In België kunnen we ook geen toegang hebben tot de vdsl-infrastructuur omdat Belgacom dat weigert en zelfs als Belgacom dat verzet opgaf, zou dat in een aantal opzichten moeilijk zijn, bijvoorbeeld door te kleine verdeelkasten te velde.”
Het ergste, aldus Smits, is de schade die Base heeft geleden door de overweldigende machtspositie van Belgacom, dat door zijn kritische massa makkelijk de vrienden en kennissen van klanten kon overhalen ook bij Belgacom aan te sluiten en niet bij nieuwkomer Base. Dat liep uit op een rechtszaak met Belgacom waarin de marktleider een schadeclaim ter waarde van niet minder dan 600 miljoen euro – ondertussen opgelopen tot ca. 1 miljard euro – kreeg voorgeschoteld. Een tussenvonnis stelde ondertussen dat dit effect niet onmogelijk was. Na lang te zijn afgedaan als nonsens lijkt er dus zeker nog leven te zijn in deze rechtszaak – “een van de vele, want het kan blijkbaar niet anders,” merkt Smits droogjes op, en de kans dat het bedrag wordt geïncasseerd is niet onbestaande. En dan zijn er nog de terminatiekosten. Niet alleen neemt Belgacom hierop grote marges en rekent het de verlagingen niet geheel door naar de gebruikers, stelt Smits, maar door een recente beslissing van het BIPT die voorziet in een verhoging van de tarieven wordt Belgacom alweer extra bevoordeeld. Volgens Base zou de consument daardoor ca. 75 miljoen euro per jaar extra aan Belgacom betalen. Het gevolg van de terminatietarieven is tevens dat “Base op die wijze uit de bedrijfsmarkt wordt geweerd”, stelt Smits.
Plannen
De overname door de Belgische Base-dochter van Tele2 en Versatel wijst er evenwel op dat KPN toch niet bij de pakken blijft zitten. Het leveren van diensten over vaste lijnen – naast draadloze telecom – in het kader van geïntegreerde diensten ligt voor de hand, want dat doet KPN al stevig in Nederland. De bestaande infrastructuur, gekoppeld aan de ervaring met diensten in Nederland, moet in 2008 voor nieuwe kansen zorgen in België, onder meer op het vlak van storage online voor backupdoeleinden en zelfs het leveren van toepassingen. Op dezelfde wijze wil KPN eerst zijn ervaring met televisie in Nederland uitbouwen vooraleer met tv-diensten naar België te komen.
België staat hoog op het investeringslijstje, stelt Smits onverbloemd, “op voorwaarde natuurlijk dat de regelgevende omstandigheden geschikt zijn. ” Er wordt in ieder geval gemikt op een sterkere aanwezigheid (o. a via tele2/Versatel) in het zuidelijk landsgedeelte. Ook de inspanningen in zowel de bedrijfs- als de consumentenmarkt zullen worden opgedreven. Bovendien staat dochterbedrijf Getronics in België sterk, aldus Smits.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier