Hansen Transmissions International is in januari van dit jaar begonnen met de bouw van een fabriek voor windturbine-aandrijvingen in India. Om de productie zo vlug mogelijk op te starten, gebeurt de bouw van de fabriek in fasen. Een mobiel datacenter van Sun moet een en ander versnellen.
De fabriek die Hansen in India bouwt zal instaan voor de productie van tandwielkasten voor windturbines. Marnix Maes, it-directeur bij Hansen, verklaart: “Mijn eerste idee was om zelf een tijdelijk datacenter te bouwen. Dat was echter technisch gezien een hele uitdaging. Zo heb je middenin een productiehal natuurlijk te maken met schokken en trillingen, waartegen de computerhardware bestand moet zijn.” Bovendien moet je het datacenter bij elk stuk fabriek dat je bijbouwt, uitbreiden en migreren.
Een andere belangrijke factor was tijd, benadrukt Maes.”Zelf zo’n oplossing uitdokteren zou veel langer duren dan een kant-en-klare oplossing inkopen. Je moet er immers zelf engineering-tijd insteken, maar je hangt ook af van de leveranciers van de verschillende onderdelen. Dat allemaal coördineren kost ook tijd.”
Snel en verplaatsbaar
Marnix Maes ging dus na welke oplossingen er op de markt bestaan. Suns Modular Data Center S20 (voorheen bekend onder de naam ‘Project Blackbox’) bleek al vlug te beantwoorden aan Hansens eisen.”Dit datacenter in een standaard 20-voet container kan tegen schokken van 9 G, wat overeenkomt met een kleine aardbeving.” Bovendien is het datacenter volledig verplaatsbaar, wat de kosten voor Hansen inperkt, aangezien de container kan worden herbruikt worden:”In China hebben we ook bouwplannen. Wanneer de fabriek in India is afgewerkt, kan de container van India naar China verhuizen om daar hetzelfde procédé te beginnen.” Hansen gebruikt de container eigenlijk voor meer dan waar hij voor bedoeld is. Het concept van Suns container is een ‘Modular Data Center’, en zo wordt het door andere gebruikers ook ingezet: ze hebben te weinig plaats of willen hun datacenter geleidelijk uitbreiden, waarvoor zo’n container heel geschikt is. Hansen ziet de container echter als een heus ‘Movable Data Center’: de volledige verplaatsbaarheid en snelle inschakeling waren de twee grootste motivaties. De UPS is dan ook niet extern voorzien, maar in de container, per rack.”Als de fabriek nog niet klaar is, heb je namelijk vaak nog geen UPS, en met een interne UPS hebben we ook minder afhankelijkheden om de container te kunnen verplaatsen,” zegt Maes. Er zijn maar drie ingangen nodig voor nutsvoorzieningen: koelwater, elektriciteit en netwerk.
Zelf bouwen twee keer zo duur
Maes heeft natuurlijk de prijzen vergeleken.”Als we zelf een datacenter hadden moeten bouwen dat aan alle vereisten voldeed, dan waren we dubbel zo duur uitgekomen als nu.” Andere spelers die men bij Hansen bekeken heeft, bleken niet over een afgewerkt product te beschikken, maar datacenters op maat te maken. Alleen Sun bleek bovendien een oplossing te leveren die zo schok- en trillingsbestendig was.
Voor de uitwerking heeft Hansen de Wetterse systeemintegrator Axio Systems ingeschakeld. Ceo Gert Van der Jeugt vertelt over de mogelijkheden van Suns container:”Het is echt een product, we krijgen dus een oplossing zonder kinderziektes. Naast de schok- en trillingsbestendigheid is ook de interne koeling helemaal uitgedokterd, evenals de bekabeling. Alles is geoptimaliseerd om zoveel mogelijk ruimte te gebruiken.” De container biedt plaats voor acht racks en heeft nog heel wat uitbreidingsmogelijkheden.”Wanneer we nieuwe toepassingen willen installeren die een server of twee extra vereisen, is dat geen probleem,” voegt Maes daaraan toe. De grootste moeilijkheden bij het inzetten van het datacenter waren verrassend genoeg het papierwerk, zegt Maes:”Met die grote container door de douane geraken en dan nog eens buiten Europa is niet evident.” Een ander aandachtspunt is natuurlijk dat je in een container niet dezelfde ruimte hebt als in een normaal datacenter, zodat het langer duurt om de hardware te installeren. Toch gebeurde de installatie vrij snel, zegt Maes:”We hebben op twee weken tijd alle servers hier in België geïnstalleerd en op ons netwerk getest.” Axio Systems installeerde zowel HP/Windows-servers als Unix-servers, evenals Cisco-netwerkapparatuur. Ook het configureren en het tunen van het besturingssysteem was een klus voor Axio. Na het bepalen van het meest prijsbewuste traject werd de container naar India verscheept waar de activatie en het opzetten van de monitoring-systemen gebeurt. In India zijn maar twee mensen nodig voor deze activatie.
Koen Vervloesem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier