De verschillende mobiele platformen komen allemaal met een eigen standaardbrowser. Dat weerhoudt andere bedrijven niet om alternatieve mobiele browsers te lanceren. Vooral Android-gebruikers hebben ondertussen een ruime keuze. Apple en Microsoft zijn veel restrictiever en leggen concurrerende browsers (te) veel beperkingen op.
De standaardbrowsers van de drie populairste mobiele platformen worden volgens de recentste cijfers van StatCounter Global Stats het meest gebruikt. iOS domineert met 35,58 % (39,92 % als je er de iPod Touch bij telt), op de hielen gevolgd door Android met 33,48 %, waarvan het aandeel overigens maand na maand stijgt, terwijl dat van iOS afvlakt. BlackBerry volgt op grote afstand met 9,91 % (voortdurend dalend) marktaandeel. De populairste alternatieve mobiele browser is pionier Opera met 8,74 % overigens lichtjes dalend marktaandeel. Diverse andere alternatieven halen rond de 0,5 à 3 % marktaandeel. Nokia (2,63 % en dalend) en IE (1,71 % en nauwelijks stijgend) spelen niet mee in de mobiele browseroorlog.
Interessantst in de grafiek is de stijgende stippellijn waarin alle “andere” mobiele browsers zijn samengebracht. Het gezamenlijke aandeel van die andere zit nu op 2,63 % en gaat in stijgende lijn. Het lijkt er dus op dat een steeds grotere groep mobiele gebruikers alternatieve browsers gebruikt, wellicht naast en samen met de standaardbrowser. Van een echte browseroorlog zoals we die bij Windows hebben gekend is nog geen sprake, maar een groeiende groep gebruikers stelt de dominantie van de standaardbrowser alleszins in vraag.
De Europese Commissie bemoeit zich voorlopig nog niet met de browserkeuze op mobiele apparaten, zoals ze dat ondertussen wel doet met die op Windows-computers. In die houding zou wel eens verandering kunnen komen naarmate mobiele apparaten belangrijker worden dan klassieke computers. Waarom zou een gebruiker op het ene apparaat wel en op het andere niet een vrije keuze moeten hebben voor een essentieel software-onderdeel zoals een webbrowser?
Alternatieven
Maar welke alternatieven bestaan er en wat zijn hun eventuele voordelen tegenover de standaard geïnstalleerde browser? Vrije browserkeuze zoals we die bij desktopbesturingssystemen kennen, is op mobiele platformen geen vanzelfsprekendheid. Zowel Apple als Microsoft leggen allerlei beperkingen op aan alternatieve browsers.
Apple
Apple laat op iOS alleen zijn eigen versie van WebKit toe, een verzameling softwarebibliotheken waarmee webpagina’s opgebouwd of gerendered worden. Zowel Safari als alle alternatieve browsers voor iOS zijn in feite visuele schillen rond dezelfde door Apple ontwikkelde, maar daarna vrijgegeven WebKit. Erger is dat de alternatieven veroordeeld zijn om een tragere versie van Apple’s Javascript-softwarebibliotheek te gebruiken. Alleen Safari heeft toegang tot de snellere Apple Nitro Javascript-library. Omdat Apple Flash noch Java ondersteunt, doen de alternatieve browsers dit ook niet. Bij ons weten de enige uitzondering is Cloud Browser, een drie dollar kostende app die toelaat om via een beveiligde cloudverbinding een desktopbrowser te gebruiken op een iPhone of iPad. Maar dat is natuurlijk valsspelen… Nog een nadeel is dat u een alternatieve browser niet als standaardbrowser kunt instellen: sommige handelingen zullen altijd Safari openen. Van echte browserconcur- rentie, laat staan een browseroorlog, kan er dus omwille van de beperkingen die Apple zijn concurrenten oplegt sowieso geen sprake zijn.
Microsoft
Hetzelfde verhaal bij Windows Phone en WindowsRT (een Windows 8-versie voor ARM-gebaseerde apparaten): ook daar krijgt het handvol alternatieve browsers geen volledige toegang tot alle aspecten van het besturingssysteem. De alternatieven (SurfCube, UC Browser, Next Browser, Metro) werken mogelijk af en toe sneller dan Microsofts eigen mobiele versie van IE, maar volgens talloze gebruikersreacties op het internet zijn ze in elk geval een pak minder stabiel en crashen ze vaak. Omwille van het nog kleine marktaandeel van Windows Phone (minder dan 4 %) en de beperkte ruimte gaan we er in dit artikel verder niet op in.
Alleen op Android krijgen derde partijen volledige toegang tot alle aspecten van het platform en kunnen ze desgewenst hun eigen web rendering platform gebruiken. Bovendien kunt u bij Android de standaardbrowser voor de volle honderd procent vervangen door een alternatieve. Overigens is ook op Android WebKit de standaard rendering engine voor webapplicaties. Heel wat alternatieve browsers gebruiken het ook, al dan niet met eigen wijzigingen. Want hoewel oorspronkelijk door Apple geschreven, is WebKit afgeleid van een Linux-project en dus openbronsoftware. Enkele alternatieve Android-browsers gebruiken overigens eigen engines (Mozilla’s Gecko, Opera’s Presto).
Testmethode
We testten de Android-browsers op een dualcore Motorola Atrix MB860 smartphone met Android 2.3.4 en een quadcore Fujitsu Stylistic M532 tablet met Android 4.0.3. De meeste snelheidstesten voerden we evenwel alleen op de tablet uit, zodat de vergelijking met iOS zo eerlijk mogelijk verloopt. De iOS-browsers testten we namelijk op een iPad 3. We hebben alle browsers op vier onderdelen getest: html5-prestaties, Javascript-prestaties, laadsnelheid en stabiliteit. We hebben de volgende benchmarks gebruikt: HTML5TEST, Microsoft IE9 Mobile Test, Microsoft IE10 Desktop Test, Browserscope, Futuremark Peacekeeper, WebVizBench, Mozilla Kraken, Google V8 Benchmark Suite v7 en Google Octane v1. We hebben geen ruimte om uit te leggen wat al deze benchmarks doen: via Google vindt u er de nodige informatie over.
Om de laadsnelheid te testen, openden we vijf websites (waaronder Data News en Trends/Tendances) driemaal via wifi en 3G en berekenden het gemiddelde. Ten slotte telden we, indien van toepassing, het aantal crashes van elke browser tijdens onze testen. Alle resultaten vindt u samen met uitgebreide technische informatie in de tabel op onze website.
GOOGLE ANDROID
Wij vonden meer dan veertien gratis Android-browsers, naast een handvol betalende browsers van derde partijen. Die laatste negeren we in dit artikel en voor het overige hebben we alleen de standaardbrowser en de zes populairste alternatieven getest. Wat weinig gebruikers overigens weten is dat Google zelf een alternatieve browser voor Android heeft: Chrome! Alleen Android 4-gebruikers kunnen dit WebKit-gebaseerde alternatief installeren; anderen kunnen deze alternatieve browser niet downloaden in Google Play. Chrome for Android is overigens nog altijd in bètaversie, net zoals Firefox en Dolphin. Niettemin hebben we ze alledrie getest, maar hou er bij het bekijken van de testcijfers wel rekening mee dat het hier om bètasoftware gaat.
Google-browsers
De standaard Android-browser is stabiel, snel en functioneel erg uitgebreid. Dat volstaat voor de meerderheid van de gebruikers. Wat ontbreekt, is een eenvoudige manier om informatie te synchroniseren met andere browsers. De afzonderlijk te installeren app Chrome to Phone is functioneel zeer beperkt en ondersteunt bijvoorbeeld geen bookmarks. Op Android 4.0 of hoger lost u dit probleem op door de bètaversie van Chrome for Android te installeren. Die bleek tijdens onze testen even stabiel als de standaardbrowser, maar biedt als extra synchronisatie met de desktopversie van Chrome. Chrome scoort ook het beste van alle geteste Android-browsers in de html5- en javascript-testen en lijkt dus het meest compatibel met recente webstan- daarden. Functioneel hinkt Chrome wel nog achterop tegenover de standaard Android-browser. Zo heeft Chrome for Android minder toegankelijkheidsopties voor mensen met beperkingen. Ook kunt u geen pagina’s bewaren voor offline lezen. Merkwaardig genoeg vonden we geen manier om onze bookmarks uit de standaardbrowser te importeren. Hopelijk worden die functies nog toegevoegd.
INFO
ANDROID BROWSER
ENGINE: WebKit VERSIE: 4.0.3
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 81/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 342
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 1108
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 6,5 s
STABILITEIT: 0 crashes
CHROME FOR ANDROID
ENGINE: WebKit VERSIE: 18.0.1025 bèta
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 85/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 430
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 1414
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 6,5 s
STABILITEIT: 0 crashes
MOZILLA FIREFOX FOR MOBILE
De mobiele versie van Firefox is nog altijd in bèta en gebruikt niet WebKit, maar Gecko als rendering-machine. Op het gebied van snelheid en stabiliteit blijkt Firefox evenwaardig aan de standaard Android-browser. De interface maakt zeer efficiënt gebruik van de beperkte schermruimte op smartphones, maar ziet er op tablets even mooi uit. Erg interessant voor Firefox-fans is de mogelijkheid om bookmarks, surfgeschiedenis en zelfs geopende tabs te synchroniseren tussen verschillende computers met behulp van Firefox Sync. Ook ondersteunt Firefox mobiele add-ons en plug-ins. Het is een van de weinig mobiele browsers die advertenties kan blokkeren (via de mobiele ADP-plugin).
INFO
MOZILLA FIREFOX
ENGINE: Gecko VERSIE: 15.0 bèta
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 71/100
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 698
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 300
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 6,2 s
STABILITEIT: 0 crashes
OPERA MOBILE EN MINI
Opera gebruikt voor zijn beide mobiele browsers Presto, een rendering engine met gesloten broncode. Opera Mobile is een gewone webbrowser, terwijl Mini een zogenaamde proxy-browser is die webpagina’s opent vanaf Opera’s webservers die de pagina’s eerst comprimeren zodat ze in theorie sneller laden. Die compressie werkt overigens alleen met dataverbindingen, niet via wifi. Opera Mini presteert erg traag in onze wifi-testen. Daarenboven is het snelheidsvoordeel in de 3G-test met de gewone browsers minimaal, althans tijdens onze beperkte test. Opera Mobile daarentegen presteert wel heel wat sneller, op voorwaarde dat u de optie Opera Turbo uitgeschakeld laat, want die tovert deze browser ook om in een (trage) proxybrowser. Omdat beide browsers visueel en functioneel grotendeels identiek zijn, geven we de voorkeur aan Opera Mobile. Ook al omdat Opera Mini faalde in zowat alle html5- en javascript-testen, terwijl Opera Mobile die wel goed doorliep. Interessant is dat u via de clouddienst Opera Link al uw bladwijzers, zoekmachines en favoriete sites kunt synchroniseren tussen al uw computers en mobiele apparaten. Overigens blijkt Opera Mobile een vrij trage Javascript-engine te hebben. Opera Mini crashte tijdens de test één keer (op de tablet).
INFO
OPERA MOBILE
ENGINE: Presto VERSIE: 12
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 69/100
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 497
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 254
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 5,2 s
STABILITEIT: 0 crashes
OPERA MINI
ENGINE: Presto VERSIE: 7
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: kon niet alle testen uitvoeren
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: kon test niet uitvoeren
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: kon test niet uitvoeren
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 10 s
STABILITEIT: 1 crashes
SKYFIRE
Skyfire is in feite een schil bovenop de standaard Android Webkit. Maar deze alternatieve browser is wel nog niet aangepast aan de grotere schermen van tablets. Met behulp van de Android ‘compatibility zoom’ werkt het toch op tablets. Skyfire is vooral populair omwille van zijn videocapaciteiten. Heel wat Flash-video’s die andere browsers niet kunnen openen, spelen wel in Skyfire. Dat is te danken aan een proxytrucje: Skyfire converteert de Flash-video’s op zijn eigen servers naar html5 en stuurt ze daarna door naar zijn mobiele browser. Die videoproxydienst is evenwel maar drie dagen gratis; daarna dient u eenmalig 4,05 euro te betalen. Ook bijzonder is de integratie van Skyfire met Facebook, Twitter en andere diensten zoals Groupon, Google News en Yahoo Finance. Zo kunt u uw sociale ‘streams’ gebruiken zonder de browser te verlaten. De geïntegreerde diensten verschijnen op een takenbalk die u desgewenst (al dan niet gedeeltelijk) kunt uitschakelen. De door ons geteste versie had wel een vervelende bug die het moeilijk maakte om websites te openen via de ingebouwde Google-zoekmachine.
INFO
SKYFIRE
ENGINE: WebKit VERSIE: 4.1.0.24912
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 81/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 296
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 1102
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 6,8 s
STABILITEIT: 0 crashes
DOLPHIN BROWSER FOR PAD
MoboTap heeft eindelijk een eerste bètaversie klaar van zijn Dolphin Browser voor Android ICS. De gewone versie ondersteunt voorlopig alleen nog maar kleinere schermen, maar biedt verder dezelfde mogelijkheden. Maar ook de bètaversie bleek stabiel tijdens onze test; op termijn zullen beide versies samengevoegd worden zodat op smartphone en tablet dezelfde software draait. Visueel en functioneel is Dolphin vrijwel identiek aan de iOS-versie die al langer meedraait en die we verderop uitgebreider beschrijven. Extra’s zoals Twitter- of rss-integratie die bij de iOS-versie beschikbaar zijn via bookmarklets of vast ingebouwd zijn, kunt u bij de Android-versie toevoegen met behulp van plug-ins. De Android-versie heeft als extra wel ‘Dolphin Sonar’, een snufje waarmee u kunt zoeken met behulp van Engelse stemopdrachten door gewoon met het apparaat te schudden. Een handige voorziening, maar in andere talen werkt het vooralsnog niet. Deze browser presteert zeer goed, ook op grafisch gebied. Dolphin moet alleen Chrome laten voorafgaan.
INFO
DOLPHIN BROWSER FOR PAD
ENGINE: WebKit VERSIE: 1.0.1 bèta
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 81/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 323
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 1184
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 6,2 s
STABILITEIT: 0 crashes
APPLE IOS
Ook voor iOS bestaan er meer dan tien alternatieve browsers, gratis zowel als te betalen. Die gebruiken zoals gezegd wel allemaal identiek dezelfde Apple WebKit-engine als de standaardbrowser. Wij hebben alleen de standaardbrowsers en de vier populairste alternatieven getest.
Apple Safari
Op iOS is er wat ons betreft nog minder reden dan bij Android om een alternatieve browser te installeren. De mobiele versie van Safari is stabiel en voldoende functioneel. Via iCloud kunt u zelfs uw bookmarks synchroniseren met de desktopversie van Safari. Safari is ook snel, sneller alleszins dan alle geteste Android-browsers. In de visueel intensieve testen kan zelfs niemand tippen aan Safari, met een score van 20 frames per seconde (fps) in de IE Bubble test en 60 fps in de Fish IE Tank benchmark. Dat is ruim vier keer sneller dan de snelste Android-browser. De Javascript-prestaties zijn wel heel wat minder.
INFO
APPLE SAFARI
ENGINE: Apple WebKit VERSIE: 5.1.1
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 78/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 379
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 551
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 4,6 s
STABILITEIT: 0 crashes
GOOGLE CHROME FOR IOS
Chrome ziet er op iOS vrijwel hetzelfde uit als op Android. Als u uw tabs, bookmarks, wachtwoorden en omnibox-gegevens wil synchroniseren met de desktopversie van Chrome, dient u eerst in te loggen met uw Google-account. U kunt deze stap evenwel overslaan: inloggen is dus niet verplicht. Die synchronisatie is tegelijk het enige sterke punt. Omwille van beperkingen die Apple andere ontwikkelaars oplegt, kan Google op iOS immers niet concurreren met de standaardbrowser. Toch slaagde Google erin om Chrome een fractie sneller te maken dan Safari voor wat betreft het laden van gewone webpagina’s. Grafisch is Chrome echter heel wat trager dan Safari. Ook in de Javascript-testen presteert Chrome benedenmaats. Maar dat is zoals we al uitlegden niet de schuld van Google.
INFO
CHROME FOR IOS
ENGINE: Apple WebKit VERSIE: 21.0.1180.77
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 81/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 324
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: 180
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 4,2 s
STABILITEIT: 0 crashes
OPERA MINI
Opera Mini werkt op iOS exact hetzelfde als op Android. Alle details leest u in het stukje over de Android-versie. Net zoals op Android faalt deze browser op zowat alle gebruikte benchmarks. Bovendien is Opera Mini op iOS nog een pak trager dan op Android. Tenzij u een erg trage dataverbinding hebt, of in het buitenland geld wil besparen dankzij de datacompressie zien we geen gegronde reden om deze browser te gebruiken.
INFO
OPERA MINI
ENGINE: Apple Webkit VERSIE: 7.0.3.40701
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: kon niet alle testen uitvoeren
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: kon test niet uitvoeren
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: kon test niet uitvoeren
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 15,5 s
STABILITEIT: 0 crashes
DOLPHIN BROWSER HD
Ook Dolphin is een schil bovenop Apple’s WebKit, maar visueel en functioneel staat Dolphin heel wat verder dan Chrome, Opera en zelfs Safari, al biedt de iOS-versie omwille van Apples beperkingen niet alles wat de Android-versie heeft. U kunt deze browser volledig bedienen met vingerbewegingen. Die kunt u bovendien in een visuele editor zelf creëren en bewerken. Ook heeft deze browser een ingebouwde downloadmanager die toelaat om bestanden direct in de juiste app te openen. Via Dolphin Connect kunt u bladwijzers synchroniseren met andere apparaten. Met een druk op een pictogram verdwijnen alle menu’s en tabs en kunt u websites in het volledige tabletvenster bekijken (‘full-screen browsing’). Nog een gesmaakte optie is de mogelijkheid om tabs te herstellen van een gesloten browsersessie. Dolphin opent pagina’s net iets sneller dan Safari, maar de visuele en Javascript-prestaties zijn heel wat slechter. Zoals gezegd: de schuld van Apple, niet van de ontwikkelaars van deze alternatieve browser.
INFO
DOLPHIN BROWSER HD
ENGINE: Apple Webkit VERSIE: 5.3
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 78/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 253
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: kon test niet uitvoeren
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 4,5 s
STABILITEIT: 0 crashes
MERCURY
Ook Mercury staat visueel en functioneel heel wat verder dan de andere geteste iOS-browsers, Dolphin HD mogelijk uitgezonderd. Ook Mercury heeft een full-screenstand, maar die is nog iets uitgebreider dan bij Dolphin HD. Via kleine pictogrammen die onderaan halfdoorzichtig over de geopende webpagina zweven kunt u zowat alle onderdelen van de browser full screen bedienen. Vingerbediening is er ook, al kunt u ze hier wel niet zelf visueel ontwerpen zoals bij Dolphin. Een downloadmanager is eveneens van de partij. U kunt het weergavethema wijzigen, Mercury indien u dat wenst starten met de laatst afgesloten browsersessie, er is een ingebouwde advertentieblokkeerder, u kunt bookmarklets installeren voor snelle toegang tot webtools zoals Instapaper, USPS tracking, Dictionary.com en Google Translate, er is ingebouwde ondersteuning voor Dropbox, Facebook, Twitter en Readability en – misschien wel het allerhandigste – Mercury ondersteunt Firefox Sync. Deze browsers laadt pagina’s even snel als de iOS-versie van Chrome. De visuele en Javascript-prestaties zijn slecht, net zoals bij alle alternatieve browsers op iOS. Deze browser liep ook eenmaal vast op de Mozilla Kraken test.
INFO
MERCURY BROWSER
ENGINE: Apple Webkit VERSIE: 6.0.1
BROWSERSCOPE HTML5 SCORE: 78/100
FUTUREMARK PEACEKEEPER SCORE: 253
GOOGLE OCTANE JAVASCRIPT SCORE: kon test niet uitvoeren
GEMIDDELDE LAADSNELHEID: 4,5 s
STABILITEIT: 1 crashes
CONCLUSIE
Omwille van Apples restricties is er bij iOS geen echte browserconcurrentie mogelijk. Zolang de standaardbrowser niet kan vervangen worden, is het gebruik van een alternatief bovendien (te) lastig. Android-gebruikers hebben wel een echte keuze: Opera Mobile voor wie snelheid het belangrijkste vindt, Google Chrome voor tabletgebruikers, Firefox voor wie deze browser ook op zijn desktop of laptop gebruikt en bovenal Dolphin als beste all-round alternatief voor de op zich ook al behoorlijk goed presterende standaardbrowser. Overigens zijn alle iOS-browsers heel wat sneller dan zelfs de snelste Android-browser.
RAADPLEEG DE TABEL OP ONZE WEBSITE VOOR GEDETAILLEERDE PRODUCTINFORMATIE EN UITGEBREIDE TESTCIJFERS: HTTP://DATANE.WS/mobrow
Jozef Schildermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier