Wie puur op hardware speelt, kan zich in de nichemarkt van videosystemen maar moeilijk differentiëren. Met software, en meer bepaald ‘video analytics’ tracht Mobotix het verschil te maken.
“Het wezenlijke verschil tussen ons en andere camerafabrikanten, is dat wij geen camera’s maken. Wij zijn in feite een softwarebedrijf”, stelt Luc Verbeurgt, business development manager bij Mobotix het zelfs onomwonden. Het Duitse bedrijf staat sinds de oprichting in 1999 bekend omwille van hun netwerk-cameratechnologie en om het gedecentraliseerde concept. “We stoppen alsmaar meer intelligentie in de camera zelf die we uitrusten met een eigen processor en opslaggeheugen zodat een centrale computer of server voor het registreren of het analyseren van het beeldmateriaal niet meer nodig is”, stelt Verbeurgt. Videoanalyse wordt met andere woorden in de camera zelf uitgevoerd. “We hoeven dus geen netwerk te belasten, wat kostenvoordelen kan opleveren, maar het levert ook kwaliteitsvoordelen. De analyse gebeurt immers op de ‘ruwe’ beelden aan de bron zelf. Er moet niet eerst een beeld uitgevoerd worden naar een computer, wat altijd kwaliteitsverlies met zich meebrengt”, weet Verbeurgt.
Wie videoanalyse zegt, denkt automatisch aan dingen als gezichtsherkenning en bewegingsdetetie (‘motion detection’). “Maar eigenlijk zijn dat stukjes technologie die een ‘enabler’ zijn voor de échte videoanalyse”, zegt Verbeurgt die ons meteen een aantal voorbeelden geeft. Met ‘tellijnen’ kunnen een aantal personen of objecten automatisch geteld worden. Hoeveel personen passeren gedurende de dag een bepaalde ingang? Uit welke richting komen ze en waar gaan ze nadien naartoe? Met ‘MxAnalytics’ kan aan verregaande rapportering gedaan worden. Een ander voorbeeld: heatmaps die bewegingen in verschillende kleurcodes weergeven. Welke schappen zijn de grootste publiekstrekkers op de winkelvloer? Bij welke producten van de beursstand blijven de meeste bezoekers staan? Of van welke wachtruimtes in de vertrekhal wordt op maandag tussen 8 en 12 uur het meest gebruik gemaakt?
“Een volgende stap is dat we ook concrete acties gaan koppelen aan de resultaten van videoanalyse, zelfs realtime”, zegt Verbeurgt. Beveiligingscamera’s zouden bijvoorbeeld automatisch een stil alarm slaan en bepaalde personen automatisch waarschuwen van zodra er verdachte handelingen zijn die ‘ge-triggered’ worden door de camera’s. Iemand die bijvoorbeeld ‘doelloos’ lijkt rond te hangen in een hal, of al te vaak over-en-weer loopt door een gang zou als verdacht kunnen gemarkeerd worden. Of wat ook al kan: alarm slaan van zodra de camera’s gedetecteerd hebben dat er fysiek contact geweest is tussen bepaalde personen, zoals een handdruk.
“Van kapitaal belang is dat je het aantal ‘false positives’ tot een absoluut minimum herleidt”, weet Verbeurgt. Om dat probleem te ondervangen blijft Mobotix ook permanent investeren in het verbeteren van de bewegingsdetectie. Via alsmaar slimmere algoritmes worden bewegingen als gevolg van wind, trillingen van de paal waarop een camera gemonteerd staat, of zogezegde bewegingen in het beeld die veroorzaakt worden door hevige regen mooi weggefilterd uit de eindanalyse. De ontwikkeling van al die software gebeurt overigens in Duitsland waar een 350-tal mensen tewerkgesteld is. “We willen gewoon de beste zijn, en niet noodzakelijk de grootste in tegenstelling tot bijvoorbeeld Axis”, vat Verbeurgt zijn mission statement samen.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier