MWC WACHT NOG ALTIJD OP 5G

Pieterjan Van Leemputten

The Next Element. Met die slogan wil het Mobile World Congress tonen dat het niet enkel een beurs voor smartphones is. 5G komt er ook aan. Doet u dat een belletje rinkelen ? Het moet wel, want het is exact wat we vorig jaar en het jaar daarvoor te horen kregen.

Soms vragen we ons af of MWC momenteel meer is dan een opwarmer voor technologie die nog moet komen. Op het Mobile World Congress zijn drie dingen aan de gang. Enkele merken lanceren hier hun nieuwste smartphones. Netwerkleveranciers tonen hoe snel hun netwerken zijn en welke business cases bij 5G passen. En dan zijn er de vele spelers die daar tussenin lopen. Een Netflix die ons komt vertellen dat ze binnenkort nog meer video met nog minder bandbreedte kunnen leveren, of een IoT-speler die ook zijn speeltjes of innovaties aan het MWC-wagentje wil vasthangen.

De grootste indruk werd nog nagelaten door de verregaande tracking van bezoekers op de beurs. Die begint bij het tonen van uw badge bij de ingang, vijf keer werd er naar gekeken, één keer met een NFC-scanner waarbij u kan kiezen : gecombineerd met uw smartphone of met een identiteitsbewijs.

STALKING 2.0

Die tracking gaat verder op de beurs zelf. Wilt u in de hal waar de keynotes doorgaan ? Even scannen. Gaat u een keynote binnen ? Even scannen. Waar zes jaar geleden even zwaaien met de badge volstond, geraakt u vandaag geen honderd meter vooruit zonder dat een Spaanse jobstudent even checkt wie u bent.

De kroon werd overigens gespannen door Ericsson, op de beursvloer zelf. Ook hier moest namelijk – nog eens – worden gescand. Eén keer om binnen te geraken in de inkomhal van hun stand, een tweede keer tien meter verder om binnen te geraken op de stand zelf. En een derde keer om ook weer buiten te mogen. Stiekem overnachten tussen de 5G-demo’s ? Het zal niet waar zijn bij Ericsson. Niet toevallig een bedrijf uit hetzelfde land als die meubelmaker waar bezoekers zich wèl eens durven laten opsluiten.

We besparen u de rest van onze pessimistische blik. Maar als u wil weten hoe Huawei tijdens zijn persconferentie iemand liet doordrammen over ‘de betekenis van de kleuren groen en blauw’, dan raden we u ten zeerste Datanews.be aan. Ook Nokia wist ons te verrassen met drie nieuwe smartphones en een ongeziene (en overbodige) hype over de Nokia 3310, een feature phone met een nostalgische merknaam en een nieuwe versie van Snake. U heeft het al door, Data News was not impressed.

5G : OVERAL EN NERGENS

Welk relevant nieuws brengen we dan wel mee ? Dat 5G weer een stap dichterbij is. Maar zelfs dat is niet echt nieuws. De netwerktechnologie zal rond 2020 worden uitgerold (Zuid-Korea zegt al te mikken op 2019) en daar hoort een hoera-sfeertje bij dat de verkiezingscampagne van Donald Trump doet verbleken. “5G is niet langer een buzzword, het wordt stilaan realiteit”, scandeert Ericsson-ceo Borje Ekholm. “5G kan hoge bandbreedte geven, lage latency (reactietijd, nvdr) en is minder belastend voor accu’s. Maar we krijgen ook nieuwe mogelijkheden zoals network slicing. Ook ai en machine learning komen er aan, dat brengt ons niet alleen leuke applicaties, voor de sector worden dat game changers. Automatisering zal versnellen en bedrijven kunnen nog verder digitaliseren !”

Ekholm wijst onder meer naar nieuwe toepassingen zoals predictive analytics, waarbij systemen voorspellen wanneer er iets fout zal lopen en preventief onderhoud het probleem voorkomt nog voor de klant of gebruiker het merkt. “De volgende stap is om deep learning te gebruiken om toekomstige scenario’s te genereren,” klinkt het.

Sta ons toe dat allemaal een beetje te nuanceren. Zo hebben ai en machine learning absoluut niets met 5G te maken. Ja, 5G zal beter geschikt zijn voor IoT dan 4G, omdat het een nieuwere technologie is. Maar vandaag kan u met LoRa of Sigfox-technologie ook al toestellen van een dataverbinding voorzien. Het wordt allemaal iets beter en dat is in onze sneller digitaliserende wereld nodig. Maar of het de revolutie is die de telecomspelers prediken ? Daarover zullen we vanaf 2020 oordelen.

Ekholm gaat tijdens zijn persmoment door : “5G wordt niet zoals 4G. Het is cloud based, de functionaliteit zit in de cloud en zelfs het netwerk zal in de cloud zitten.” We veronderstellen dat hij daarmee bedoelt dat het vooral een ‘software defined network’ zal zijn, waarbij de hardware vooral het doorgeefluik vormt en het ‘slimme’ werk door de software gebeurt, want tot nader order bestaat een netwerk nog altijd uit fysieke punten (zendmasten, femtocellen enzovoort) om de data van een ontvanger naar de cloud te krijgen.

Wat Ericsson momenteel doet, is wat elke netwerkverkoper al een jaar of twee doet : ons warm maken voor 5G. De meeste telecomspelers zijn klaar met 4G en hoewel sommigen vandaag nadenken over 4,5G (een snellere variant), is het wachten op 5G vooraleer de telecomspelers wederom hun portefeuille opentrekken voor een volledig nieuw netwerk. Ekholm doet dat op een verstandige manier. Zo zegt hij dat 4G nog verre van dood is en nuanceert hij dat 5G er nog lang niet is. “Met LTE (4G, nvdr) kan je nog lange tijd verder. Zeker nu 3G en 2G worden uitgefaseerd.” Dat laatste klopt, tenminste als u in de VS woont. Zo vertelt T-Mobile cto Neville Ray op MWC dat ook zijn netwerk 2G en 3G wil laten uitsterven tegen 2019. Voor de Belgische markt hebben Base, Orange en Proximus momenteel geen plannen voor een gelijkaardige stopzetting.

Ook Nokia volgt die redenering, zelfs na de komst van 5G. “Ik geloof dat 4G nog lange tijd tegelijk zal bestaan met 5G. Omdat 5G vooral voor specifieke lokale regio’s werkt,” aldus ceo Rajeev Suri. “Er zullen early adopters zijn in 5G en onze strategie is om met die early adopters samen te werken. Op een bepaald punt zullen we dan de standaard op het globale netwerk kruisen.” Dat staat Nokia niet in de weg om nu al een 5G-bouwpakket te lanceren met mimo-antennes, pakkettransport en een full service architectuur met modems. Nokia lanceert dus al ‘iets met 5G’ voor de wereld het eens is over wat 5G dan wel is.

Voor alle duidelijkheid: vandaag is 3GPP, de organisatie achter de G-standaarden, het hoofdzakelijk eens over de naam ‘5G’ en het logo. Sinds MWC zijn er ook extra aanbevelingen voor de Europese telecomsector voor meer harmonisatie rond de standaarden, het spectrum, de uitrol en regulering en in 2018 zullen er gevorderde pre-commerciële trials komen in specifieke sectoren.

Mocht 5G een kind zijn, dan is de sector vandaag al aan het schreeuwen welke scholen en jobs het zal hebben, of met wie het zou kunnen trouwen. Terwijl we in praktijk spreken over een zwangerschap die zo’n 4-5 maanden ver is. De kans op een miskraam is klein. Maar het nu al levensvatbaar noemen is… prematuur.

Pieterjan Van Leemputten

“5G wordt stilaan realiteit”

“Er zullen early adopters zijn in 5G en onze strategie is om daarmee samen te werken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content