Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De fabrikant van koolstofnanobuizen Nanocyl verlaat zich voortaan op de Luikse dienstverlener Limelogic voor het beheer van zijn informatica-park. Kostenbeheer speelde een doorslaggevende rol in dit contract.

Nanocyl, een spin-off van de Universitaire Faculteiten Notre-Dame de la Paix van Namen, werd opgericht in 2002 om de productie van koolstofnanobuizen die in het labo gemaakt worden, te transponeren naar de semi-industrie. Het gaat om ultrabestendige en harde nanobuizen die deel uitmaken van de productie van kunststofmaterialen voor de automobielsector en elektronica.Het bedrijf telde aanvankelijk 2 medewerkers, maar intussen zijn dat er al meer dan 60. Ze positioneert zich als wereldleider in haar sector. Na de invoering van een eerste reactor die 40 ton kon produceren in 2007, wijdt de vennootschap dit jaar een nieuwe fabriek in die een productie van 400 T kan halen.

Outsourcing

Door haar omvang schakelde het bedrijf van meet af aan een externe partner in voor haar informatica, ook al “is veiligheid voor ons een zeer belangrijk element, gezien de hoogtechnologische aard van onze activiteiten”, legt Antonella Rizzo, hr-verantwoordelijke en informaticacoördinatrice uit. Een ander belangrijk element was het kostenbeheer. “Met onze eerste dienstverlener begonnen de kosten de pan uit te rijzen, vooral op het vlak van back-ups. Bijgevolg namen we contact op met Limelogic, dat sinds 2 jaar instaat voor al onze infrastructuren.” In de praktijk nam Limelogic alle computersystemen over van de zowat 60 gebruikers van Nanocyl (de productie-informatie niet meegerekend). Deze outsourcing heeft niet alleen betrekking op de infrastructuren, inclusief netwerk, maar ook op de buroticasoftware. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een originele replicatieoplossing van de gegevens, omdat er een bovengrondse optische glasvezel geïnstalleerd werd tussen de 2 gebouwen van Nanocyl, met een 3de online replicatie in het uiterst beveiligde Wallonie Data Center.

Voortaan beschikt Nanocyl over een homogene en gestructureerde infrastructuur, met een up-to-date documentatie, zodat de klant op het eind van het contract zijn it eventueel zelf terug in handen kan nemen. “Limelogic beheert als enige de infrastructuur en we kennen de toegangstoelatingen toe in functie van criteria die vastgelegd werden met Nanocyl”, aldus ceo Jean-Christophe Robin. Hij zei er nog bij dat er een ticketingsysteem werd ingevoerd voor de ondersteuning, met de mogelijkheid van remote control.

Geplande kosten

Voor Nanocyl is het grote voordeel van dit soort contract dat het zijn informaticakosten kan plannen, dankzij een vast maandforfait. “Momenteel hebben we nog nooit een serviceonderbreking gehad”, benadrukt Antonella Rizzo nog.

En net als bij Nanocyl “zijn we wat paranoia op het vlak van veiligheid”. Het contract voorziet zelfs in de mogelijkheid om de infrastructuur te laten auditeren door Isaca of Technifutur en de zwakke plekken te corrigeren “op kosten van Limelogic.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content