NephroFlow zorgt voor een kwantumsprong in de nierdialyse

Dokters die op papier hun orders naar de dialyseruimte overbrengen, het is niet meer van deze tijd. Toch is het pas nu, met NephroFlow, dat de nierspecialisten eindelijk over ernstige software beschikken. “Eerst de ziekenhuizen, dan de private dialysecentra van Duitsland en Frankrijk”, zeggen de jonge honden achter deze start-up.

Arne Wauters, Wouter Willaert en Simon Dusauchoit wilden altijd al iets samen doen, maar nooit hadden de drie informatici gedacht dat ze zich voltijds met nierdialyse zouden bezig houden. “We waren gewoon een informaticabedrijfje begonnen dat losse projecten deed, tot het AZ Sint-Lucas in Gent ons vroeg een heel systeem te schrijven voor hun nierdialyse”, vertelt Wauters. “We vroegen hen waarom ze geen bestaand softwaresysteem implementeerden. Omdat die niet voldeden, klonk het. En zo bleek : ze zijn weinig procesgericht en nogal administratief met nog steeds een grote papierflow. ”

Daar zag het drietal wel iets in, en dus sloegen ze de handen in elkaar met het AZ : “Zij boden ons hun volledige know-how en samenwerking, in ruil ontwikkelden wij meer opties dan gevraagd”, klinkt het. “Omdat we wisten dat we hiermee verder dan dit ene ziekenhuis konden gaan.” De vennoten van NephroFlow staken er zelf het zuurverdiende geld in dat ze aan hun eerdere opdrachten hadden overgehouden, en met vijf developers werkten ze een jaar lang aan het project. “Dat moet toch een 250.000 euro uit eigen zak hebben voorgesteld. Daarbij kregen we ook nog 50.000 euro steun van iMinds.”

INFORMATISERING VAN NIERDIALYSE

Het resultaat is een software die alle papier en registratie voor en tijdens het dialyseproces wegneemt. “Niet langer moet de dokter zijn instructies op papier naar de dialysekamer brengen en wachten tot alle formulieren zijn verwerkt voor hij weet hoe het ging. Nu kan hij tijdens het proces al op de hoogte worden gesteld van eventuele afwijkingen. Nu ons systeem na vier maand testen volledig in gebruik is genomen door het AZ Sint-Lucas, krijgen we van andere nephrologen wel erg enthousiaste reacties. Iemand sprak zelfs van een kwantumsprong voor de informatisering van de dialyse.”

Tijd om dat nu in de markt te zetten, en liefst wereldwijd. Of België de springplank wordt ? De heren weten het nog niet zeker. “We hebben alvast heel wat demo’s gepland voor geïnteresseerden, maar de uitdaging is dat veel ziekenhuismanagers een totaaloplossing voor al hun informatica verkiezen, eerder dan een best-of-breedprogramma als dat van ons. Het kan dus dat we ons ook meteen zullen moeten richten op de emerging markets. Zuidoost Azië is dan een richting. In Polen en Roemenië boomt de economie en is men nu de health care infrastructuur aan het aanpakken. Daar zijn dus dingen mogelijk.”

PLUG-AND-PLAY

Toch is het vooral Duitsland en Frankrijk waar NephroFlow naar kijkt, en meer bepaald de private dialysemarkt. “Om voor hen financieel aantrekkelijk te zijn, zullen we ons product echter nog moeten aanpassen”, beseft Wauters. “Nu werken we met een businessmodel waarbij de software ter plekke wordt geïnstalleerd tegen een eenmalige aankoopprijs, en een wederkerend onderhoudscontract. Voor die kleinere centra, met slechts enkele machines, is dat onhoudbaar. Daarom willen we onze software nu zo ontwerpen dat ze ook hosted kan werken. Het moet de bedoeling zijn om zo plug-and-play als kan te werken, en zo gemakkelijk mogelijk te installeren. Ons product moet snel en flexibel zijn, enkel zo kunnen we de kost drukken, en alleen zo kunnen we ook naar het buitenland.”

Tijd voor investeringen dus, en daar is NephroFlow hard naar op zoek. “Het is niet mogelijk om met eigen middelen het volledige potentieel van NephroFlow te bereiken, dus we plannen tegen maart een investeringsronde van zo’n 1,25 miljoen euro aan slim kapitaal. Iemand uit de internationale medische wereld die kennis heeft van high end sales in een erg gefragmenteerde markt met allerlei verschillende regulatoren zou ons heel erg kunnen helpen. Uiteindelijk zijn wij ook maar drie techneuten die toevallig in de zorgsector zijn gerold. De bijkomende domeinervaring kunnen we dus wel gebruiken.”

Matthieu Van Steenkiste

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content