“Er is geen enkele reden waarom informatica iets voor mannen zou moeten zijn.” En toch is Lien Van Den Steen één van die zeldzame witte raven die voor een technologiegeoriënteerde richting heeft gekozen. Het resultaat is er naar. Nog voor ze goed en wel is afgestudeerd, heeft onze ‘girl geek’ al een contract op zak bij het beloftevolle Gentse webbedrijf Engagor.
Technologierichtingen mogen dan in de lift zitten, de meisjes laten het traditiegetrouw afweten. Nauwelijks 10 procent van de nieuw ingeschreven technologiestudenten zijn van het ‘sterke’ geslacht. Buitenbeentje Lien Van Den Steen (25) snapt het niet goed. “Waarom zou informatica iets voor mannen moeten zijn. Je gaat toch geen zwaar fysiek werk doen? Of er iets mis is met het imago van ict? Goh, de stereotiepe computernerd die nooit opkijkt van zijn scherm bestaat wel, maar is toch zwaar ondervertegenwoordigd.”
Van Den Steen is geen gamer, en ook haar familie was niet bepaald technologie-minded. “Wel hadden we vrij snel een pc in huis, met zo’n piepende modem. Ik vond het leuk om met dat toestel te spelen, om de ouders te helpen wanneer ze niet meer verder konden. Tijdens de humaniora ben ik dan in contact gekomen met dingen als Photoshop en Illustrator. Dat wakkerde de interesse nog aan.”
Niet dat het een uitgemaakte zaak was dat Lien op haar 18de informatica zou gaan studeren. “Ik was op zoek naar mezelf, en ben een tijdje gaan werken. Zo kwam ik terecht op de it-helpdesk van Colruyt. Eerlijk: ik deed dat graag, en heb daar veel bijgeleerd. Het is toen dat ik ben gaan beseffen dat ik méér wilde, en dat ik een diploma nodig had. Met als eindresultaat dat ik toegepaste informatica ben gaan studeren.”
Overigens is Lien niet onder de indruk van het curriculum. “Ik programmeer graag, niet zozeer in Cobol, maar wel in moderne webdesign-talen, en dan blijf je toch wat op je honger. Ik weet wel, de scholen moeten breed gaan en je een basis meegeven, maar ik heb toch lang rondgelopen met het gevoel van: ‘als ik het zelf niet doe, dan zal er niets van in huis komen’. Mijn lectoren wisten dat, maar ook bij hen klonk het dat ze het programma moesten volgen, en dat ze niet zomaar konden overschakelen op webdesign en apps. Jammer maar helaas.”
Tijdens een meeting van Fronteers, een vakvereniging voor front-end web developers, raakte ‘girl geek’ Van Den Steen aan de praat met de mensen van het Gentse webbedrijf Engagor. “Ze zochten informatici voor vakantiewerk, ik kon er meteen aan de slag. En tijdens mijn ‘vakantiejob’ is me gevraagd of ik wilde blijven. Zo snel kan het gaan. Ik moet mijn examens nog meedoen in december (Lien begint straks aan haar derde en laatste jaar als student, nvdr. ), maar daarna kan ik mijn stage uiteraard bij Engagor afwerken.”
Voorlopig houdt onze jonge programmeur zich bezig met de kleine dingen. “Ik had nog nooit in php geprogrammeerd. In de week tussen mijn examens en de vakantiejob heb ik me dan maar volledig op die scripttaal gestort. Intussen heb ik al enkele kleine wijzigingen doorgevoerd aan de applicatie (Engagor is een social media monitoring & management-tool, nvdr. ), en dat is erg leuk. Tijdens de Olympische Spelen hebben we een soort van dashboard gemaakt opdat de mensen zouden kunnen zien wat Engagor juist is, en het geeft een geweldige kik als je kan zeggen: dat heb ik gedaan (brede glimlach).”
Digital expert
Toen Lien het eerste jaar toegepaste informatica aftrapte, zaten er nog vier tot vijf andere meisjes in de klas (op een totaal van 50). In het tweede jaar bleef er nog 1 iemand over. “Ik weet niet hoe het tij gekeerd kan worden, dat antwoord moet ik je schuldig blijven”, klinkt het nog. “Ik kan je enkel zeggen dat zij die het echt willen, er wel zullen geraken.”
“Toen Agoria de naam van informaticus wilde veranderen in ‘digital expert’, hebben we eens goed gelachen. Krampachtig hip willen doen, dat werkt niet. Dat informatica niet erg sexy is, hoeft toch geen probleem te zijn? Wat is wel sexy? Communicatiewetenschappen? Waarvan de studenten nadien zeggen dat ze niet weten waarom ze die richting gedaan hebben? Overigens is nerd the new sexy, toch? Die term hoeft geen negatieve connotatie te hebben.”
Binnen haar vriendenkring is Lien het buitenbeentje. “De ene helft doet sociaal werk, de andere helft begeeft zich in het artistieke milieu. Als er een technisch probleem is, dan zorg ik vaak voor de oplossing. Ik bén dus wel de nerd van de groep, en daar wordt wel eens mee gelachen, maar altijd op een fijne manier. Vrienden die beseffen hoe leuk ik het vind om te doen wat ik doe, hebben zoiets van ‘das cool’. Die zijn blij voor mij.”
“Of ik zelf ooit iets zou opstarten? Misschien wel, als ik ooit een briljant idee zou hebben. Maar dan moet ik wel de juiste mensen rondom mij verzamelen, wat zoveel wil zeggen als dat ik moet beginnen te netwerken. Dat is nog niet mijn sterkste punt, wel integendeel (lacht).”
Frederik Tibau
‘ Toen men de naam ‘informaticus’ wilde veranderen in ‘digital expert’, hebben we eens goed gelachen.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier