Terwijl de opslagmarkt zich met behulp van overnames consolideert (zie Data News nr. 5) mikt NetApp liever op partnerschappen, meer bepaald technologische, om een virtuele verticale stack te bieden. Een gesprek met cto Brian Pawlowski.
Voor Brian Pawlowski, chief technology officer en vicevoorzitter van NetApp, richten de ondernemingen hun aandacht vandaag op de omvorming van het datacenter om de kosten in verband met opslag en it-gebruik te doen dalen. Door de crisis, die de beschikbare cash aan banden legt, keert de computerafdeling terug naar de ‘basics’. “Wanneer een onderneming geld heeft, kan ze het zich veroorloven om fouten te maken”, vindt Pawlowski.
Openstaan voor de toekomst
Volgens NetApp is een onderneming verplicht om een opslagarchitectuur in te voeren die ‘future proof’ is en die de integratie van nieuwe technologie mogelijk maakt. Dat is het doel van Ontap 8, de nieuwe versie van het besturingssysteem van het huis die de klanten beginnen te gebruiken. Daarnaast wil het nieuwe platform ‘scale out’ zijn en ondersteunt het verschillende connectiviteitstechnologieën. Convergentie brengt verplichtingen met zich mee, of het nu gaat om protocols als fcoe, iscsi en nas, aangevoerd op eenzelfde netwerk.
Volgens Pawlowski zal de convergentie eerder plaatsvinden op het vlak van connectiviteit in plaats van san- en nas-platformen waar “ik geen aanhanger ben van een godsdienstoorlog”. NetApp biedt een eengemaakte opslagstrategie aan in het kader van de virtualisatie van het datacenter, in het begin gepusht door VMware en nu ook door Microsoft, zonder Citrix of Linux te vergeten.
“We willen een oplossing voor het beheer van opslaggegevens voorstellen die zorgt voor de toegang tot de gegevens, de provisioning, de cloning, enz. Deze functies zijn identiek, ongeacht de toegangswijze tot de gegevens, san of nas”, legt Pawlowski uit. En de cto ziet er een groot voordeel in van NetApp, desgevallend gekoppeld aan VMware, dat zich geen zorgen hoeft te maken voor het onderliggende protocol en dat een end-to-end uitzicht biedt wat beheer betreft.
Nog op het vlak van beheer zal NetApp zijn OnCommand-aanbod sterker verweven met het organisatieframework van BMC (met functies als charge back, tracking van het gebruik van diensten en load balancing), maar ook VMware Virtual Center en Microsoft Datacenter Management, zonder uitsluiting.
Overnames
Voor Pawlowski vormt het akkoord van FlexPod met VMware en Cisco (het antwoord op de gezamenlijke Virtual Compute Environment met EMC, VMware en Cisco in het kader van Acadia) een mooi voorbeeld van het ingevoerde partnerschapmodel. “NetApp positioneert zich als de opslagcomponent van de gedeelde infrastructuur en is niet van plan zich te gaan bezighouden met networking, servers of virtualisatie. We willen het beste gedeelde platform voor opslag bieden.”
NetApp zal zijn overnames in opkomende technologieën dan ook voortzetten. Dit was onlangs het geval voor Akorri Networks, een overname die past in de administratiestrategie van de opslag omdat dit product de prestaties van de gevirtualiseerde infrastructuren analyseert. Het doel is om de dialoog te vergemakkelijken tussen de administrator van de opslag en de administrator van de applicaties en zo een zogenaamde ‘virtual vertical stack’ te creëren, zodat de middelen gedeeld en geoptimaliseerd kunnen worden, terwijl je toch een coherent zicht op het beheer van de applicaties behoudt. Want voor de cto van NetApp is opslag slechts een onderdeel van de infrastructuur, de applicatie en de gegevens ervan vormen de kern van het probleem. Vandaar het belang van virtual storage provisioning.
Kosten
Op het vlak van cloud mikt NetApp duidelijk op partnerschappen, meer bepaald in Europa met T-Systems. “NetApp wil de opslagcomponent van een flexibele cloudinfrastructuur leveren.” En hij voegde er nog aan toe dat de kracht van Net-App schuilt in de flexibiliteit van zijn architectuur en zijn vermogen om zich te integreren in platformen als VMware, Microsoft, Citrix, enz.
Deze flexibiliteit geldt ook voor de ondersteuning van de connectiviteit omdat NetApp zowel nfs als fc san ondersteunt, met de mogelijkheid om de bestaande infrastructuur te hergebruiken en de kosten te doen dalen.
Ook met het oog op kostendaling passen deduplicatie (vooral in een gevirtualiseerde omgeving), het creëren van virtual copies, enz. in de strategie van ‘storage efficiency’. Maar NetApp is niet bang dat het minder hardware zal verkopen, want “de ondernemingen zullen altijd meer opslag blijven kopen.” De bedrijven kopen weliswaar hetzelfde aantal spindles, maar de capaciteit per schijf zal stijgen van 2 TB in 2010 naar 18 TB in 2015.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier