Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

NorthgateArinso, leverancier van HR-diensten, selecteerde NetApp als partner voor zijn opslaginfrastructuur. Een bijzonder strategisch partnership, aangezien NorthgateArinso evolueert naar diensten die op SAP gehost worden.

Beetje bij beetje evolueert het Belgisch-Britse NorthgateArinso van zijn traditioneel vakgebied van HR-adviesverlening naar HR-outsourcingdiensten. Die diensten worden hetzij bij de klant gehost, hetzij in een datacenter met hosting. Sinds een maand of zes biedt het bedrijf ook SaaS (software as a service) aan, waarbij de klant een vast bedrag per maand en per werknemer betaalt, met Invensys als eerste referentie voor het eu-HReka-aanbod.

Uitbesteding

“Wij mikken op multinationals met 3.000 tot 30.000 werknemers die hun volledige HR beheren met één enkel systeem, voornamelijk SAP HCM, maar we ondersteunen ook andere platformen”, zegt Michael Custers, vice-president marketing. “We bevinden ons dus op het kruispunt van HR-beheer en technologie.”

“Door de huidige crisis doen bedrijven steeds vaker een beroep op uitbesteding, onder andere omdat zo’n oplossing voor voorspelbare kosten zorgt, ook op it-vlak. Daarnaast garandeert uitbesteding beperkte onderhoudskosten en constante updates, bijvoorbeeld als de wetgeving evolueert”, verklaart Steve Vereecke, chief technology officer, die eraan toevoegt dat sommige bedrijven ook opteren voor outsourcing wanneer een product aan het einde van zijn levenscyclus komt en het niet meer wordt ondersteund door de fabrikant.

“Wij beheren nu meer dan 500.000 werknemers op onze systemen”, aldus nog Custers, die Invensys citeert als recente referentie, naast Barclays, Solvay of nog Cadbury. Hij weet ons nog te vertellen dat NorthgateArinso ook een helpdesk biedt voor zijn eindgebruikers. “Ondanks de crisis tekent NorthgateArinso nog altijd groeicijfers op van zo’n 15%”, vooral dankzij de Saas- en BPO (Business Process Outsourcing)-diensten.

Infrastructuur

Om de HR-applicaties van zijn klanten te huisvesten, heeft NorthgateArinso een it-infrastructuur uitgebouwd die gemeenschappelijk wordt gehost bij Colt, met Ve-rizon als partner voor de netwerken en Merak voor de uitgestelde archivering van gegevens. Wat de servers betreft, schakelt het bedrijf geleidelijk aan over van Sun Solaris naar Intel-servers. Niet enkel om kosten te besparen maar ook om te kunnen virtualiseren, met VMware. “We hebben nu geen specifieke platformen meer, alles wordt gedeeld, waardoor we kunnen besparen”, vult Vereecke aan.

Precies op het vlak van de opslag koos het bedrijf vorig jaar voor NetApp, dat de voorkeur kreeg op EMC. Eric Franckx, enterprise IT architect, vat de redenen voor deze keuze als volgt samen: “Als het gaat om technologische keuzes, kan je niet zomaar zeggen ‘dit bevalt me, en dit niet’ – hoe vaak dit ook moge gebeuren. We hebben de verschillende technologieën met elkaar vergeleken, en de criteria voor flexibiliteit, ‘agility’ en vernieuwende diensten hebben de doorslag gegeven. Daarbij hebben we niet naar de kosten gekeken.” NFS bood ook meer evolutiemogelijkheden, om nog maar te zwijgen van aspecten zoals prestaties, veiligheid, instelbare parameters en de total cost of ownership (onder meer dankzij een nas, dat minder financiële middelen en competenties vergt dan een san), naast beter ontwikkelde functies voor snapshots, deduplicatie, thin provisioning, enz.

Hoewel NetApp nu de voorkeurspartner is, “is er geen exclusiviteitscontract, we stellen onze leveranciers trouwens voortdurend op de proef.” Bovendien gebruikt NorthgateArinso ook opslagsystemen van IBM en Linux als OS. Ook de factor energieverbruik wordt steeds belangrijker.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content