Desktop-pc’s voor zakelijk gebruik blijven krimpen. Een nieuw fenomeen is de ‘nettop’, de desktop-tegenhanger van de goedkoper en erg populaire netbook. Wij testten zeven compacte bedrijfsdesktops, waaronder ook twee nettops.

Het succes van de netbook (zie Data News nr. 15 van 10 april) inspireerde de hardwarefabrikanten tot het creëren van een desktop-equivalent: de nettop. In essentie is dit een netbook die geen eigen scherm of vast ingebouwd toetsenbord heeft. Kortom, een netbook in een mini-desktopverpakking met dezelfde goedkope Intel Atom-processor draaiend aan 1,6 GHz, SO-DIMM notebookgeheugen en geïntegreerde Intel GMA grafische chip, die het videogeheugen deelt met het werkgeheugen van de pc. Twee fabrikanten stuurden een dergelijke nettop in: MSI en Shuttle. De overige fabrikanten (Acer, Apple, Dell, Lenovo) stuurden mini-desktops in met snellere Intel Core 2 Duo-processoren met kloksnelheden die variëren van 2 tot 3 GHz. Meestal worden die gecombineerd met geïntegreerde grafische chips van Intel. Enige uitzondering is Apple dat zijn Mac mini voorzag van een beter presterende Nvidia GeForce 9400M. De prijzen voor dit alles variëren exclusief btw van iets meer dan 200 euro voor de MSI nettop tot iets meer dan 850 euro voor de Lenovo ThinkCentre M85p ECO. In die prijzen is het beeldscherm niet inbegrepen. Vaak zijn ook toetsenbord en muis een bij te betalen optie.

Stroomverbruik

De krachtigste desktops in deze test verbruiken maximaal 67 Watt; gemiddeld schommelt het verbruik rond de 40 à 45 Watt. De twee Atom-gebaseerde nettops en de Apple Mac mini blijven daar met een piekverbruik van 37 à 40 Watt en een gemiddeld verbruik van 20 à 25 Watt ver onder. Merkwaardig genoeg verbruiken de twee nettops wel relatief veel stroom als ze volledig zijn uitgeschakeld (2,4 Watt voor de MSI en 2,7 Watt voor de Shuttle), terwijl de Intel Core 2 Duo-gebaseerde mini-desktops dan nooit boven de 1,5 Watt uitkomen. Van de pc’s heeft de Dell Hybrid het laagste verbruik in uitgeschakelde toestand (1,2 Watt). Absoluut recordhouder is de Apple Mac mini met slechts 0,8 Watt verbruik wanneer hij is uitgeschakeld.

Hierna bespreken we kort per merk de voor deze test ingezonden desktops. We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste eigenschappen en positieve en negatieve punten.

1. Acer Veriton L670G

De Acer Veriton is een van de weinige desktops die ook een eSATA-aansluiting heeft. Hij is uitgerust met Intel vPro, een technologie die toelaat om pc’s eenvoudiger en op een veilige manier vanaf een centrale locatie te beheren. Ook heeft hij een TPM veiligheidschip. TPM-beheersoftware van Embassy wordt standaard meegeleverd. Via het Veriton Control Center kun je allerlei meegeleverde beheer- en utilitysoftware configureren. Met behulp van Acer Quick Migration is het mogelijk de instelling van een oude desktop te migreren naar de Veriton. Acer SmartBoot kan je favoriete software automatisch starten bij het begin van de werkdag. Deze desktop-pc haalt in deze test de hoogste prestatiescore.

2. Apple Mac mini 3.1

De vernieuwde Mac mini ziet er uiterlijk vrijwel identiek uit aan zijn voorganger, maar is binnenin tegelijk krachtiger en energiezuiniger geworden. Hoewel deze piepkleine desktop-pc is uitgerust met een volwaardige 2 GHz Intel Core 2 Duo en een krachtige NVIDIA GeForece 9400M grafische chip blijft het piekverbruik beperkt tot 40 Watt. Het praktische verbruik schommelt tussen 20 en 25 Watt. Apple spreekt terecht van “‘s werelds energie-efficiëntste desktop-pc”. De Mac mini wordt standaard uiteraard met Mac OS X Leopard en iLife ’09 geleverd, maar via Apple BootCamp kunt u er ook Windows XP of Windows Vista op installeren in een dual boot configuratie. Alleen lukte ons dat deze keer niet. Een reden heb ik niet direct kunnen vinden, maar het betekent wel dat er dus geen Windows-benchmarkcijfers beschikbaar zijn. Dankzij de NVIDIA-chip is de Mac mini in elk geval grafisch heel wat krachtiger dan voorheen. De SuperDrive met slot-in sleufmechanisme is voortaan standaard aanwezig.

3. Dell Studio Hybrid 140g

De Dell Studio Hybrid 140g is verkrijgbaar in verschillende chassiskleuren, variërend van grijs tot bamboe of zwart leder. Voor leder betaal je 91 euro extra en voor Bamboe zelfs 124 euro. Wij ontvingen de bamboeuitvoering, maar de meerprijs daarvan hebben we niet meegerekend voor het berekenen van de prijsprestatiescore. Staand op zijn zware grijze voet is het een vrij compacte desktop-pc, die bovendien mooi oogt. Voor 174 euro extra kun je deze pc ook met een Blu-Ray dvd-rwdrive verkrijgen. De Studio Hybrid 140g heeft als enige in deze test een HDMI-uitgang. Ook heeft hij een FireWire-ingang. Intern is er een Draft 802.11n WiFi chip.

4. Lenovo ThinkCentre M58p USFF en SFF

We ontvingen twee uitvoeringen van de ThinkCentre M85p: ultra small form factor (usff) en small form factor (sff). De kasten worden in principe liggend gebruikt. De ThinkCentre SFF heeft als extra nog een ouderwetse seriële aansluiting op de achterkant. De technische uitrusting is verder gelijk. De ThinkCentre mag dan com-pacter zijn dan een klassieke desktop-pc, maar zelfs de usff-uitvoering is toch wel wat groter dan de andere desktops in deze test. De pikzwarte kasten zijn volledig van metaal en kunnen duidelijk tegen een stootje. De ThinkCentre’s worden standaard geleverd met de bekende en zeer handige ThinkVantage softwaresuite voor updates, beveiliging, herstel en stroombeheer. Beide ondersteunen Intel vPro. Lenovo levert speciale PowerManager software waarmee systeembeheerders het verbruik op afstand kunnen controleren en regelen.

5. MSI Wind Nettop 120

Dat de Wind Nettop 120 van MSI intern dezelfde technologie gebruikt als een netbook, merk je aan de buitenkant niet. Hij ziet eruit als een standaard minidesktop die liggend wordt gebruikt. Er zijn geen uitbreidingssleuven en de voeding is extern. Waarom er een ventilator in het kastje zit, is ons een raadsel. Op de voorkant zit een gewone multiformaat dvd-writer. Er is ook een ingebouwde Atheros 802.11b/g wifi-chip, naast een gigabit Ethernet-poort. Behalve vga, geluid en usb zijn er verder geen aansluitingen. Ook qua beheersoftware wordt niets meegeleverd. Dit is echt een minidesktop in meer dan een betekenis van het woord. Ook de prijs is mini. Dat geldt helaas ook voor de prestaties.

6. Shuttle Mini-PC X2700B

Ook de Mini-PC X2700B van Shuttle gebruikt een Intel Atom en is dus in feite een nettop. Zijn blinkend zwarte metalen kastje is kleiner en stijlvoller dan dat van de MSI nettop. De voeding is extern. De kast heeft niettemin een ventilator, die niet helemaal fluisterstil is. Op de achterkant vinden we naast de gebruikelijke aansluitingen voorwaar een seriële poort terug, plus “gewone” mini-DIN aansluitingen voor toetsenbord en muis. Naast een vga- is er ook een dvi-videoaansluiting. Qua beheersoftware wordt niets meegeleverd. De Shuttle Mini-PC werd aan ons geleverd met Windows Vista Basic. Persoonlijk geven we de voorkeur aan XP bij dit (vrij beperkte) prestatieniveau.

Conclusie

Afgaande op de twee nettops in deze test zijn we niet helemaal overtuigd van dit concept. Geen van de twee nettops kan tippen aan de Mac mini. Apple toont aan dat zelfs een pc met een volwaardige Intel Core 2 Duo heel compact, sterk geïntegreerd en energiezuinig kan zijn, zonder dat de prestaties daar erg onder lijden. Kijken we alleen naar de prestaties onder Windows dan scoren Acer en Lenovo het best in deze test. Is prijs uw belangrijkste criterium dan scoort MSI onvermijdelijk het best.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content