Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De dochteronderneming van de NMBS-Holding opent de komende dagen in Muizen, vlakbij Mechelen, een datacenter voor zowel haar eigen behoeften als die van AtoS, partner in het project, en voor externe klanten die op zoek zijn naar een alternatief voor de Brusselse sites.

Het nieuwe datacenter van Muizen (Mechelen) is deels bedoeld om de 2 bestaande datacenters van de NMBS groep te vervangen, en deels om te voldoen aan de vraag van AtoS, dat deelnam aan de bouw in het kader van de vennootschap AlphaCloud (in die tijd via Siemens SIS). Het biedt ook ruimte voor hosting en gezamenlijke huur voor externe klanten.

Bijzonderheden

Het nieuwe datacenter zal in eerste instantie een oppervlakte van 1.800 m2 bevatten, verspreid over 3 zalen van 600 m2, 2 voor Syntigo en Ictra, de it-afdeling van de NMBS-Holding (met deels een DR-site) en 1 voor AtoS. Er bestaat echter een vergunning voor 3.600 m2, en op termijn zelfs voor 5.000 m2.

De gekozen locatie, namelijk Muizen in de buurt van Mechelen, was het voorwerp van een nauwgezette studie. Een van de selectiecriteria was de nabijheid van de spoorlijn, omdat Syntigo beschikt over een optisch vezelnetwerk van 6.400 km, maar ook de E19 autosnelweg en het station (kwestie van de mobiliteit te stimuleren). Maar de site ligt ook buiten de zone ‘met sociale risico’s’ van Groot-Brussel en ligt op een afstand van de luchthaven en andere grote datacenters (wat disaster recovery mogelijk maakt).

Het datacenter is van het type tier 3+ met een dubbele elektrische voedingslus op het Infrabel netwerk (70.000 V), ducts naar verschillende internationale telecomoperators, onafhankelijke koelsystemen per zaal, veiligheid op verschillende niveaus (afrastering, toegangscontrole via persoonlijke badge die ter plaatse geactiveerd kan worden, en vingerafdrukken, 2 betrokken beveiligingsbedrijven, camerabewaking, 3 soorten branddetectie, enz.). Er werd bijzondere aandacht besteed aan het energieverbruik (pue van ongeveer 1,3), maar ook aan de koeling (cold aisle containment en koeling door omgevingslucht in ongeveer 90 % van de tijd), om nog maar te zwijgen van de elektrische noodstroomoplossingen (met bv. 1 generator per zaal, plus 1 generator voor het gebouw). “We hadden geluk dat we van nul konden vertrekken”, aldus Henk Uyttenhove, product manager telecom & datacenter solutions van Syntigo.

Naast de it-zalen is er een ruimte van 225 m2 voor vergaderzalen of om informatica-uitrusting in onder te brengen in geval van een DR.

Vooruitzichten

“We bieden in eerste instantie hosting- en huurdiensten, maar we kunnen ook werken met managed services”, aldus Daniel Naedenoen, sales & marketing director van Syntigo, die onder zijn potentiële klanten ook bedrijven ziet die beschikken over een datacenter dat niet meer voldoet aan de huidige normen. “Onze ambitie is om voor het eind van het jaar 70 % van de ruimte te huren, en we zitten hiervoor op schema. In tweede instanties zullen we hybride clouddiensten aanbieden, dankzij de ondersteuning van verschillende hypervisors. Bovendien staan we meer in contact met de constructeurs dan met de system integrators.”

Daniel Naedenoen erkent dat de concurrentie de afgelopen tijd is toegenomen, maar hij heeft het over een “unieke positionering op de markt” en vindt het belangrijk om “het verschil te maken dankzij de diensten en geen prijzengevecht te houden met een ‘me too’-strategie”. Naast de publieke en private sector richt hij zich ook tot de andere datacenters die graag over een DR-oplossing zouden beschikken.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content