Twaalf maanden geleden waren we misschien wat voorbarig, maar anno 2010 lijkt het eHeath-platform echt op kruissnelheid te komen. “De basisdiensten zijn quasi allemaal operationeel”, bevestigt administrateur-generaal van de Kruispuntbank Frank Robben.
Zo kunnen artsen vandaag al nakijken of een persoon een griepvaccinatie heeft gekregen of een euthanasieverklaring heeft afgelegd, en kunnen thuisverplegers elektronisch facturen doorsturen. In Gasthuisberg en het UZ Brussel, wordt er al elektronisch voorgeschreven, andere grote ziekenhuizen zitten in de testfase.
“Daarnaast hebben we een eerste versie van de elektronische brievenbus geïntroduceerd, en staan we op het punt om het ‘verwijzingsrepertorium’ te lanceren, het fameuze systeem dat het uitwisselen van patiëntengegevens mogelijk maakt.”
Volgens Robben zou er een akkoord zijn tussen 96 van de 120 ziekenhuizen in ons land. “eHealth zal dienen als doorgeefluik”, klinkt het. “We gaan enkel doorverwijzen naar de regionale knooppunten, die op hun beurt kunnen linken naar de plaats waar de informatie over de patiënt zit opgeslagen.”
In de regionale hubs zullen er met andere woorden verwijzingen naar medische gegevens worden opgeslagen. Voor een patiënt in het hospitaal van Melsbroek, zal eHealth dus linken naar het regionale knooppunt achter Melsbroek, namelijk Leuven.
“We hebben de webservices gedefinieerd en uitvoerig gedocumenteerd op onze website”, gaat Robben verder. “Het opvragen van de documenten zal níet via eHealth lopen, maar ons encryptiesysteem wordt wel weerhouden.”
In totaal komen er zes knooppunten. Eén in Wallonië (de ‘Réseau Santé Wallon’), en voorts ééntje in Leuven, Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel. “De Waalse ziekenhuizen scharen zich achter de Réseau in Charleroi, Leuven is goed voor een 35-tal ziekenhuizen, Gent voor een twintigtal. In Brugge en Antwerpen moeten de hubs nog worden uitgebouwd.”
Een ander groot project voor de komende maanden, draait rond de vereenvoudiging voor het aanvragen van dure geneesmiddelen. “Vandaag is dat nog een complexe zaak. Als je een maagzuurremmer nodig hebt, kan het een paar weken duren voor dat alle formaliteiten afgerond zijn.”
Robben en co hebben een akkoord onderhandeld tussen ziekenfondsen, artsen en apothekers, om een databank te maken waarin de terugbetalingsvoorwaarden per geneesmiddel worden opgeslagen. Zo kunnen artsen en apothekers op een paar seconden achterhalen of een patiënt voldoet aan de voorwaarden om een duur medicament terugbetaald te krijgen.”
[FT]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier