Na jaren van ‘downsizing’ is Systemat er opnieuw op uit om te veroveren. De nieuwe ceo Pierre Focant licht een tip van de sluier op en vertelt ons over zijn ambities.
Begin dit jaar splitste het vroegere Systemat van Jean-Claude Logé zich na 25 jaar bestaan op in twee entiteiten: de pool software (meer bepaald Popsy) en het onroerend vermogen werden in Softimat gestoken – dat nog steeds genoteerd is op de beurs – terwijl het leeuwendeel van de onderneming – de serviceactiviteiten – werd ondergebracht in een ‘nieuw’ Systemat, als gevolg van een management buy-out.
Met de steun van Luxemburgse en Franse investeringsfondsen willen de gewezen kaderleden Pierre Focant (nu ceo) en Vincent Schaller (coo) de onderneming echt nieuw leven inblazen en aan ambitie ontbreekt het hen zeker niet. Het Groothertogdom neemt tegenwoordig een centrale plaats in voor de herontwikkeling van de onderneming van 350 werknemers. De holding van het nieuwe Systemat heeft trouwens zijn zetel in Luxemburg. “Luxemburg is momenteel goed voor 25 tot 30% van onze totale omzet van zowat 110 miljoen euro. Maar 50% van onze verkoop is er afkomstig van de Europese instellingen. Met de steun van onze aandeelhouders bezitten we een heus ontwikkelingspotentieel in de lokale kmo’s,” benadrukt Pierre Focant. Een andere geografische ontwikkelingspijler, die nog verrassender is gezien de verplaatsing van het zwaartepunt van Systemat naar het zuiden, is Vlaanderen, dat momenteel goed is voor ongeveer 25% van de omzet van Systemat. “We richten onze aanwervingen naar Nederlandstalig of perfect tweetalig personeel, maar vooral denken we aan overnames in Vlaanderen,” onthult Pierre Focant. Wait and see…
30% groei in ‘cloud’
Naast deze geografische ontwikkelingpijler mikt Systemat op “all in” informaticaservices (hardware, applicatieonderhoud, print, enz.) bedoeld voor kmo’s (met 10 tot 100 werknemers). Volgens Pierre Focant schrikken kmo’s er steeds minder voor terug om het beheer van hun informaticapark uit te besteden. “We werken steeds minder in ‘project’-modus en steeds meer via terugkerende prestaties voor de klant.” Deze neiging tot outsourcing, waar steeds meer virtualisatietechnieken bij komen kijken, zou (kleine en middelgrote) ondernemingen in staat stellen hun totale cost of ownership te beheersen, waaronder het energieverbruik van hun ict-hardware. Het toverwoord ‘cloud computing’ is gevallen: “applicatiebeheer in ‘cloud’, binnen ons eigen data center, is momenteel goed voor 1 miljoen op een totale omzet van 110 miljoen. Dat stelt nog niet zoveel voor, maar dit bedrag stijgt elk jaar met 30 tot 40%,” aldus Pierre Focant.
Pierre Focant verdedigt zijn terugkoop van een kwakkelend bedrijf. Zijn management buy-out operatie is blijkbaar gestart onder een goed voorteken: “2009 was geen goed jaar, maar verrassend genoeg stelden we toch een groei van 17% vast in 2010. Van meet af aan verdienen we een beetje geld.” Deze financiële stabiliteit verklaart trouwens waarom een zeer grote meerderheid van het personeel kon worden overgenomen.
Olivier Fabes
” We werken steeds minder in ‘project’-modus en steeds meer via terugkerende prestaties voor de klant.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier