Heel wat van de opmerkingen over de softwaremarkt van vorig jaar, blijken ook nu nog opgeld te maken. Zo mogelijk zijn de tijden zelfs nog interessanter geworden.
Moge je in interessante tijden leven, klinkt een aan China toegeschreven verwensing, maar het omschrijft wel mooi hoe de softwaremarkt vandaag door elkaar wordt geschud.
Een markt die in ieder geval wel nog groeit. Uit het European Information Technology Observatorium (www.eito.org) van medio juli leren we dat dit jaar de marktwaarde van de softwaresector in België/GH Luxemburg ten opzichte van 2011 stijgt tot 2,28 miljard euro, of +2,4 procent. Dat is ruwweg vergelijkbaar met de Europese softwaremarkt, die voor 2012 met 2,9 procent tot 69,3 miljard euro groeit. In de eerste editie van de ‘barometer van de informatiemaatschappij’ (editie 2012) door de FOD Economie wordt dan weer berekend dat het ‘ontwerpen en programmeren van computerprogramma’s, computerconsultancy-activiteiten en aanverwante activiteiten’ in 2011 samen goed waren voor 10,43 miljard euro, wat eveneens een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar betekende. Kortom, ‘interessante tijden’, want met deze cijfers doet de Belgische softwaremarkt het beter dan de groei van de algemene Belgische ict-markt, in casu +1,6 procent volgens EITO. Volgens het Franse studiebureau PAC blijven de grote wereldspelers als IBM, Microsoft et alia de grootste leveranciers van software in onze contreien (met elk meer dan 10 % marktaandeel), naast internationale spelers als Oracle, Adobe (met elk minder dan 5 % marktaandeel). Lokale softwareleveranciers (als RealDolmen, NRB en anderen) spelen volgens PAC een kleine rol, met elk minder dan 2 procent marktaandeel.
Stroomversnelling
Ondertussen zetten trends uit het voorgaande jaar zich versneld en duidelijker door. Zo lijkt het erop dat het cloudgebeuren zich in de komende 12 tot 18 maanden in eerste instantie zal afspelen in de ‘private cloud’, waarbij bedrijven hun eigen ict-infrastructuur (al dan niet ‘on premise’) optimaliseren door deze als een ‘cloud’ (met de voordelen van softwaregebruik als ‘on-demand’, ‘pay per use’ etc) aan te wenden. Dit zal softwarebedrijven die leven bij gratie van licentieverkoop nog meer onder druk zetten, hoewel ook meer software op maat van de cloud wordt uitgebracht. De recente aankondiging van Oracle’s 12c (‘c’ voor ‘cloud’) rdbms is daarvan een voorbeeld. ‘Software as a service’ blijft in de lift zitten, met de beslissing hierover steeds vaker in de handen van de zakelijke gebruikers, veeleer dan de ict-verantwoordelijken in het bedrijf. Ook als dat helaas het behoud van een algemeen overzicht van de ict-infrastructuur bemoeilijkt. Anderzijds groeit toch het besef dat softwarediensten in de cloud meer aandacht vergen dan het eenvoudig zwaaien met een kredietkaart, onder meer door ‘governance’ verplichtingen. Hierdoor lijkt het gebruik van publieke clouddiensten nog goeddeels beperkt tot niet-bedrijfskritieke of algemene productiviteitssoftware, met ook daar nog beperkingen. Zo zag defensiespecialist BAE in Groot Brittannië af van het gebruik van het cloudgesteunde Microsoft Office 365 wegens de mogelijke toegang tot vertrouwelijke klanteninformatie in documenten door de Amerikaanse overheid.
Twee vormen van software die voorts steile opgang maken – ook als cloudgesteunde software – zijn samenwerkingssoftware (inclusief ‘enterprise social media’, zoals Yammer) en software die informatie puurt uit ‘big data’. Tevens blijft open source software aan belang winnen in de bedrijfswereld, door de groeiende maturiteit van de ondersteuning. Evenals vorig jaar kan ook nu weer op het succes van Dries Buytaert’s Acquia (met Drupal diensten) worden gewezen, dat heel recent nog eens 30 miljoen dollar kapitaal verzamelde (voor een totaal van 68,5 miljoen dollar sinds 2007) en zijn omzet in de voorbije drie jaar met 250 procent zag groeien.
Wellicht het grootste mysterie blijven de ‘apps’, die wel op grote schaal populair zijn, maar slechts voor weinig ontwikkelaars het zout in de pap verdienen. Bovendien leerde een recente Data Testlab test (Data News nr 18) nog dat ‘kantoorapps het echte werk nog niet aankunnen’.
Windows ‘Wait’?
Een ander mysterie lijkt het eventueel succes van wat als de grootste softwarerevelatie van 2012 werd gezien, Microsoft Windows 8. Met XP op zijn laatste benen en Windows 7 in volle opmars, leek Windows 8 op basis van de eerste beta-test verhalen een ‘winner’ te worden. Althans tot wanneer kort voor de introductie de sfeer omsloeg, met opmerkingen als ‘nog meer werk nodig’ etc. Vandaag worden zelfs vergelijkingen gemaakt met het verguisde Vista, worden de verkoopscijfers als ‘traag’ afgedaan, en lijken heel wat bedrijven niet meteen geneigd hun Windows 7 migraties te stoppen. En ondertussen lijkt Windows 8 ook niet echt de verkoop van pc’s en/of ultrabooks aan te trekken. Het is dus nog wachten voor Windows 8: allicht tot meer succes met tablets?
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier