Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De meeste leveranciers zweren alleen nog bij cloud computing, maar Novell wil zich liever tot het meer pragmatische concept van de virtualisering beperken. Het noemt zichzelf dan ook ‘cloud-enabler’.

Novell besliste zowat een jaar geleden om zijn activiteiten niet langer te beperken tot het eindgebruikersniveau (met productiviteitstools van het type messaging, portal, collaborative tools en werkpostbeheer) en identiteits- en beveiligingsbeheer (end-to-endbeheer van identiteiten, toegang en compliance, onder meer via een partnership met SAP). Het richtte daarom een nieuwe afdeling Data Center Solutions op.

Workload

Data Center Solutions bouwt voort op het SuSe-aanbod en realiseerde de voorbije maanden diverse overnames. Vooral die van PlateSpin (gespecialiseerd in tools voor het beheer van virtuele omgevingen) en van Managed Objects (toezicht op de kwaliteit van businessdiensten) vielen daarbij op. Zo wordt in het datacenter zowel het besturingssysteem (SuSe Linux Enterprise) als een brede waaier van beheertools aangeboden. Beheer van de virtualisering en van de workloads in een gemengde it-omgeving, maar ook beheer van businessdiensten. Volgens Novell omvat die workload zowel het besturingssysteem, de middleware als de toepassingen. Daarvoor onthulde het zopas zijn ‘Intelligent Workload Management’-strategie die de belasting in het datacenter niet alleen meet maar ook beveiligt, en dit zowel in de fysieke als in de virtuele omgeving (met aanbiedingen als VMware, HyperV van Microsoft of Xen). “De bedrijven zijn geïnteresseerd in het cloudconcept, maar hebben nog tal van vragen, zeker wat veiligheid betreft. Daarom zien wij het datacenter liever evolueren in de richting van het concept ‘service’. Novell profileert zich als cloud-enabler én als cloud-player”, verduidelijkt Mark-Peter Mansveld, directeur data center solutions van Novell Benelux. Met de virtualisering wordt het voor een it-manager nog complexer te weten wat hij beheert. En aangezien je onmogelijk goed kan beheren wat je niet perfect kent, is Novell van oordeel een rol van betekenis te kunnen spelen op die markt. Ten aanzien van ‘usual suspects’ zoals VMware of Microsoft benadrukt Novell zijn neutraliteit en partnerships (met o.a. SAP, Accenture of Microsoft), naast een indrukwekkende staat van dienst.

Marc Husquinet

“De bedrijven zijn geïnteresseerd in het cloudconcept, maar hebben nog tal van vragen, zeker wat veiligheid betreft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content