Voor het eerst sinds 2003 gingen de kapitaalsinvesteringen in de telecomindustrie er op achteruit. En dat is niet alleen de schuld van de crisis, zegt ETNO, de belangenvereniging van de grootste Europese operatoren.
ETNO, de vereniging van historische operators – de ‘Belgacoms’ van Europa zeg maar -, ziet voor het eerst sinds 2003 een daling in de investeringen van de Europese telecomsector. De verzamelde sector investeerde in totaal 47,2 miljard euro, dat is ongeveer één procent minder dan het jaar voordien. De daling is sterker in het segment van de vaste lijn en zelfs significant in de vijf grootste EU-markten. In Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje gingen de investeringen samen met 3,6 procent achteruit. Binnen die landen viel overigens ook in 2007 al een eerste lichte daling te noteren.
Een en ander blijkt uit de jaarlijkse ‘telecombijbel’ die onderzoeksbureau Idate in opdracht van ETNO samenstelde. De ETNO-leden vertegenwoordigen daarbij samen zo’n 71 procent van de investeringen, en noteren allen samen meer dan 270 miljard euro omzet. De leden pompen gemiddeld 12,4 procent van hun inkomsten in nieuwe investeringen.
Volgens ETNO-directeur Michael Bartholomew is de negatieve groei in telecominvesteringen niet uitsluitend aan de crisis toe te schrijven. Uit het rapport blijkt immers dat de Europese telecomsector minder getroffen is door de globale economische crisis dan andere sectoren. “Uiteraard zijn er de effecten van de crisis, maar het is toch voor een groot deel de onzekerheid over toekomstige wetgevingen die investeringen bemoeilijkt”, zegt Bartholomew. “Het zijn precies de operatoren die goedgeplaatst zijn in het segment van de vaste lijn die de investeringen het sterkst terugschroefden. Zij hebben dikwijls geen zin in grootschalige investeringen in nieuwe supersnelle (glasvezel)netwerken, wanneer ze niet kunnen inschatten hoe de regulator zal omgaan met deze netwerken”, legt Bar-tholomew uit. De sterkste terugval in investeringen lijkt voor rekening van het ‘oude’ Europa. In de Oost-Europese landen ziet Idate wel nog significante investeringen, vooral in vaste netwerken.
Minder inkomsten
De inkomsten van de verzamelde Europese operatoren gingen er in 2008 met 0,8 procent op vooruit. Het jaar voordien was dat nog 1,7 procent. Voor dit jaar gaat Idate zelfs uit van een daling met 0,5 procent. Volgens Didier Pouillot van Idate is het duidelijk dat heel wat telecomservices meer en meer ‘commodity’ worden, en dat zet de prijzen sterk onder druk. “Zo zie je bijvoorbeeld dat de groei van mobiele telecomservices jaar na jaar minder sterk toeneemt. Enkele jaren geleden spraken we nog van double digit, vorig jaar bedroeg de groei nog maar twee procent”, zegt Didier Pouillot.
Idate verwacht voor de West-Europese markt van telecomservices een negatieve groei van een dikke halve procent. In 2010 moet de groei weer licht positief zijn, om in 2011 met net geen procent te groeien. De grote groeicijfers worden echter verwacht voor de overige Europese landen.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier