Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

“Big data is niet louter een it-aangelegenheid, het gaat hier om de eindgebruiker, hoe hij hapklaar de geschikte informatie aangereikt krijgt. De ontwikkelaar neemt een cruciale plaats in want hij moet voor applicaties zorgen die alles begrijpelijk aanleveren”, meent Jeff Veiss, vp big data platform solutions bij HP.

Meer dan 1.000 ontwikkelaars, klanten en analisten gaven present op de recente HP big data-conferentie in Boston. HP liet hen niet op hun honger zitten maar kondigde onder meer een stevige vernieuwing aan van Vertica, zijn big data analytics-platform met data streaming en een betere text search om high-speed analytics mogelijk te maken voor data afkomstig van het ‘internet of things’. “De klemtoon ligt daarbij op ‘data in motion’ omdat onze klanten in toenemende mate dynamische data sets willen kunnen analyseren die snel op hen afkomen – en dus wordt on-the-fly analyse erg belangrijk”, stelt Veiss. “Daarom hebben we ons Haven Applications Framework gecreëerd dat op de eerste plaats bedoeld is voor ontwikkelaars om innovatieve applicaties te schrijven die eindgebruikers in staat stellen de informatie uit big data direct in hun business toe te passen.” Aangezien niet iedereen even bedreven is in de materie, heeft HP ook een HP Haven Startup Accelerator programma in het leven geroepen om start-ups het platform maximaal te leren gebruiken.

OPEN SOURCE

Vroeger gebruikte HP connectors om data van externe bronnen binnen te halen, maar nu heeft het alles in open source gegoten zodat elke ontwikkelaar er kan aan werken en verbeteren, zegt Robert Youngjohns, general manager HP Software. “Wij gaan 100 procent voor developer-driven innovation en bouwen daartoe platformen voor ontwikkelaars waar zij vlot kunnen samenwerken, gebaseerd op open source en open data en vooral ook op het maximaliseren van Hadoop.”

Niet onlogisch, dat laatste, want uit onderzoek was gebleken dat nogal wat klanten van oordeel waren dat ze HP Vertica niet meer nodig hadden nu Hadoop er was. “Het merendeel had ook gedacht hun datawarehouse te kunnen vervangen door Hadoop, maar dat bleek een vergissing te zijn, 8 op 10 klanten gaven toe dat Hadoop de verwachtingen niet had ingelost”, zegt Brian Weiss, vp big data voor HP. “Maar dankzij een partnership met Hortonworks kunnen wij nu met Vertica native file support bieden voor Hadoop-bestandsformaten zodat SQL-queries tot vijf keer sneller kunnen lopen.”

WAT WIL JE BEREIKEN ?

Opvallend tijdens de conferentie was de klemtoon op de praktische toepassing van big data. “De mythe dat Hadoop alleen zaligmakend is voor big data, heeft HP hier al ontzenuwd”, zei Ken Rudin, head of analytics bij Facebook. “Net zoals het idee dat big data voor betere antwoorden zal zorgen – ja, als je tenminste betere vragen gesteld hebt. Hoe doe je dat ? Door de juiste mensen aan te werven, academisch geschoold en ook onderlegd in je business. En door iedereen een opleiding te geven, niet alleen je analisten maar iedereen die met je data aan het werk moet gaan. En door nooit je einddoel uit het oog te verliezen : de impact, niet louter het inzicht. Want vergeet niet : data is als schuurpapier – het verfijnt je idee maar het creëert het niet.”

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content