‘Onze politiek ligt niet wakker van IT’
“Technologie en IT waren de laatste maanden en jaren niet uit de actualiteit weg te slaan. En toch vonden onze politieke partijen het niet nodig om er wat aandacht aan te besteden in hun partijprogramma’s”, schrijft Kristof Van der Stadt. “Benieuwd of er wel iets te noteren zal vallen in de uiteindelijke beleidsnota’s.”
Heeft u in de aanloop naar de afgelopen verkiezingen ook gezocht naar de standpunten rond digitalisering en amper iets gevonden in de verschillende partijprogramma’s? Vreemd toch? En dat op een moment dat digitale transformatie overal bij grote en kleine ondernemingen op de agenda staat, het tekort aan IT-werkkrachten in ons land nooit zo groot was, en de ‘dreiging’ dat robots en kunstmatige intelligentie onze jobs gaan inpikken reëel is.
Op een moment dat onze privacy meer dan ooit onder vuur ligt? In een tijdperk waarin gezichtsherkenning de nieuwe norm dreigt te worden om jezelf kenbaar te maken?
Op mijn laatste vlucht naar de Verenigde Staten moest ik aan de gate in Frankfurt geen boardingpas meer scannen maar even naar de camera kijken om het poortje te laten openen. Geen opt-in trouwens, gewoon standaard. Ongevraagd de biometrische data uit mijn paspoort gekoppeld aan de systemen van de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse veiligheidsdiensten.
Onze politiek ligt niet wakker van IT
Cybersecurity is een van de belangrijkste kopzorgen bij bedrijven – of zou het toch moeten zijn. En ondertussen jammert uitgerekend ook de overheid dat ze niet de nodige securityspecialisten vindt om de IT-vacatures in te vullen bij bijvoorbeeld de federale en regionale ‘computer crime units’. Zet het onderwerp dan misschien wat meer op de agenda?
En dat allemaal in een tijdperk waarin we het ook over nation-state hackers hebben en spionagediensten die in opdracht en/of met centen van hun land aan cyberspionage doen en hele netwerken platleggen, afluisteren of infiltreren. Zijn we vergeten dat het al zes jaar geleden is dat de Britse inlichtingendienst GCHQ het toenmalige Belgacom bespioneerde? We zien toch ook hoe momenteel een Amerikaanse president er in slaagt om een Chinees bedrijf met één pennentrek uit de markt te pesten? Dat een wereldnatie een handelsconflict uitvecht met een andere natie door technologische bedrijven erbij te betrekken? Hoe kan dat dan dat er nauwelijks een letter over technologie in de partijprogramma’s terug te vinden is? Een gemiste kans, op zowel Europees vlak – regulering, geopolitieke context -, federaal vlak – 5G, anyone? – als regionaal.
De impact van technologie had op z’n minst aandacht verdiend in de politieke debatten.
Kom me écht niet vertellen dat de burger er niet wakker van ligt. Misschien niet van technologie an sich, maar wél van de voordelen – of eventuele nadelen – die hij of zij ervan kan ondervinden. En dus had het onderwerp op z’n minst aandacht verdiend in de overvloed aan debatten.
Technologie en IT waren de laatste maanden en jaren niet uit de actualiteit weg te slaan. En toch vinden onze politieke partijen het niet nodig om er wat aandacht aan te besteden in hun partijprogramma’s. Benieuwd of er wel iets te noteren zal vallen in de uiteindelijke beleidsnota’s.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier