De meeste organisaties hebben het belang van virtualisatie intussen begrepen. De technologie brengt echter nieuwe problemen met zich, zoals moeilijkheden op het vlak van beheer en beveiliging. De absolute marktleider VMware pakte op VMworld uit met een serie oplossingen.
De voordelen van virtualisatie, vooral als die gepaard gaat met een consolidatiestrategie, zijn legio: optimaal gebruik van systemen, minder hardware-investeringen, minder beheerkosten, hoge beschikbaarheid, snellere heropstart na problemen, milieuvriendelijkheid, enz. Virtualisatie heeft de wereld van tests en ontwikkeling inmiddels achter zich gelaten, en verovert nu de productieomgeving. Het potentieel is enorm: volgens onderzoeksbureau Forrester was vorig jaar”slechts” 24 procent van de servers gevirtualiseerd, terwijl dat in 2009 allicht 45 procent zal zijn. VMware zag zijn omzet in boekjaar 2006 trouwens met niet minder dan 88 procent stijgen tot 1,3 miljard dollar. VMware domineert ontegensprekelijk de markt maar er komt langzaam maar zeker concurrentie van namen als Microsoft, Citrix of Novell. Vooral omdat de hypervisor zich steeds meer tot een ‘commodity’ ontpopt.
Beheer
Tijdens VMworld, dat voor het eerst in Europa (Cannes) plaats had, lanceerde VMware drie producten voor beheer en administratie van gevirtualiseerde infrastructuur. Lifecycle Manager is een reeks tools om een standaard ‘workflow’ voor automatisering van taken in een gevirtualiseerde omgeving te creëren, waarbij die ‘workflow’ later herhaald kan worden; Stage Manager migreert een service van een ontwikkelings- naar een productieomgeving en Site Recovery Manager stelt een herstelplan op na ernstige problemen in een gevirtualiseerde omgeving. Nogal wat aandacht ging ook naar Lab Manager dat samenwerking tussen test- en ontwikkelingsteams vergemakkelijkt, en naar Distributed Power Management voor ‘warme’ hergroepering van virtuele machines op een beperkt aantal virtuele servers. Meerdere constructeurs maakten in het zog hiervan bekend dat ze VMware ESX Server 3i zo snel mogelijk willen integreren in hun server. We denken dan aan IBM, HP, Dell en Fujitsu Siemens. Bedoeling is een nieuwe server te kunnen integreren in een infrastructuur zonder deze te moeten configureren, ‘provisioneren’ enz. Dit komt eenvoud in beheer ten goede. Op langere termijn denkt VMware aan vServices om niet alleen afzonderlijke elementen van een infrastructuur (applicaties, servers, databases, enz.) te beheren, maar een volledige service (bv. een e-mailtoepassing, gekoppeld aan servers ad hoc) en het beheer hiervan in één moeite te verzekeren (overigens met gebruik van lokale resources én resources op afstand, eigen of ingehuurd, en van back-up van de end-to-endketen).
Beveiliging
Een andere krachtlijn voor VMware is beveiliging. Die prioriteit is des te dringender nu vlak voor VMworld gebreken werden ontdekt in de beveiliging van Workstation en Player. In de marge van VMworld werd met McAfee een akkoord gesloten voor de integratie van de VMSafe-technologie in ESX Server”om een virtuele omgeving even doeltreffend te beveiligen als een natuurlijke omgeving”, stelt Mendel Rosenblum, chief technology officer en mede-oprichter van VMware.
VMworld Europe bood ook de gelegenheid om diverse demo’s te tonen van oplossingen die al dan niet zullen uitgroeien tot producten. Scalable Virtual Image bijvoorbeeld om”in enkele minuten tijd” een update van beelden op desktops te maken. Of Offline VDI dat een virtuele desktop creëert op een portable computer, om bv. buiten, zonder verbinding te werken en daarna online te gaan en automatisch de werkomgeving bij te werken. Tot slot stelt VMware voor om een applicatie te transformeren tot bestand, en om bv. een Visio-toepassing op te slaan op een usb-stick. Even verduidelijken dat deze oplossing op basis van de vorig jaar opgekochte Thinstall-technologie binnenkort in bètaversie zal worden aangeboden en dat het product dit jaar nog op de markt moet komen.
Concurrentie
Intussen slijpen de concurrenten de messen. Microsoft wil zijn HyperV standaard integreren in Windows Server 2008 en mikt op de – gigantische – markt van Windows-omgevingen. Novell biedt de Xen-motor aan in zijn Suse Linux Enterprise Server, RedHat doet hetzelfde in zijn Enterprise Linux Advanced Platform. En dan zijn er nog VirtualIron en Citrix (dat XenSource heeft opgekocht) die eveneens op de Xen-motor rekenen. En dan zijn er ook de kruisakkoorden, bv. tussen Novell en Microsoft, en de ‘ecosystemen’ van gelijkgezinden. Voorzitter en ceo Diane Greene onderschat die concurrentie niet maar beklemtoont dat VMware zich niet alleen buigt over de virtualisering van desktops en servers, maar ook die van toepassingen. “Automatisering en beheer zijn nieuwe stappen voor VMware.” De kritiek op de kostprijs van de VMware-licenties wuift Greene weg met”de klanten begrijpen onze tarifering niet altijd goed” en ” het investeringsrendement wordt vaak al na enkele maanden voelbaar.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier