Na twintig jaar in de financiële sector stapte Els Blaton in consultancy. Daar timmert ze aan het Belgisch verhaal van Everis. “Het gaat vaak over hetzelfde, maar je bekijkt het vanuit een ander perspectief.”
We ontmoeten Blaton op een steenworp van de Europese instellingen, meteen de belangrijkste klanten voor Everis in België. Het bedrijf doet, al dan niet samen met partners, mee aan de grote aanbestedingen van Europa en is actief rond business- en it-consultancy, applicatie development, maintenance en infrastructuur services. “Een van onze objectieven bij de Europese instellingen is een belangrijke rol spelen in alles rond digitale transformatie. We kiezen de tenders waar we aan meedoen als we toegevoegde waarde kunnen bieden. Zo hebben we het afgelopen jaar onze omzet verdubbeld en dat hopen we in de volgende 2 à 3 jaar te herhalen.”
Het Spaanse consultancybedrijf begon in 2010 zijn Belgische activiteiten, vooral als leverancier van Europa, maar Blaton heeft ambities met de Belgische afdeling. “We willen naar een volwaardig Belgisch kantoor en tot de top behoren op de Belgische markt”, klinkt het. Meedingen naar Europese contracten is een techniek die je onder de knie moet hebben, maar de bedoeling is om uit te breiden op de Belgische markt. We werken vandaag al samen met boeiende bedrijven. Maar je merkt tegelijk dat de Belgische markt ontzettend relationeel blijft. Zelfs als er procurement en procedures zijn dan merk je het belang van vertrouwensrelaties. Het verloopt ook trapsgewijs. Je bedrijf ergens binnenbrengen en laten aanvaarden duurt even, er komt meer bij kijken dan een antwoord op een rfp (request for proposal, nvdr) indienen. Het is een relatie die je met een bedrijf opbouwt.”
Daar komt ook bij dat België relatief conservatief blijkt. “Het geldt natuurlijk niet voor alle bedrijven, maar soms zie je vernieuwende zaken rond bijvoorbeeld process mining in het buitenland, waar je in Belgie vaker ‘zouden we dat wel doen ?’ hoort.” Ondanks mooie cijfers blijft het dus knokken voor Everis, zelfs met een Belgische topvrouw aan het hoofd. “Je merkt nog terughoudendheid omdat het een Spaans bedrijf is. Nochtans is het zo verrijkend als je die oogkleppen kan openzetten. Via al onze vestigingen hebben we alle competenties binnen handbereik en de bedoeling is om hier mensen te rekruteren gebaseerd op de expertise die we in de groep hebben. Dat is ook de sterkte van Everis. Je kan niet alle competenties in één persoon bundelen, maar je kan als bedrijf wel al die competenties samenbrengen om een resultaat te behalen.”
Persoonlijk ziet Blaton weinig verschil tussen haar job als cio bij Axa en ceo bij Everis Belux. “Als cio heb je al een groot departement onder je en daar komen ook alle aspecten van de bedrijfsvoering bij kijken. Wat wel een groot verschil heeft gemaakt is dat je als cio van een groep als Axa aan de klantenzijde zit terwijl Everis een leverancier is. “Het gaat vaak over hetzelfde, maar je bekijkt het vanuit een ander perspectief. Als cio heb je een einddoel in je strategie naar je eigen eindklant toe. Als leverancier naar zo’n bedrijven doe je maar een stuk van dat traject. Je biedt je hulp aan, maar meestal is dat niet voor de hele rit. Je hebt veel invloed, maar je kan niet sturen. Dat vraagt ook een andere instelling, zeker voor iemand met mijn karakter. Ik heb een drive naar resultaat en het ‘eindklant’-verhaal passioneert me.”
Als we Blaton vragen welke ervaring ze heeft meegenomen uit haar oude functie dan is ze duidelijk : “De maturiteit. Mijn grootste troef is dat ik uit ervaring mensen kan coachen en helpen. Of het nu gaat om het uitwerken van een strategie, of aanvoelen hoe mensen reageren. Dat is meteen ook de grote gelijkenis tussen mijn huidige en vorige job. De juiste mensen weten aan te trekken en die de juiste middelen geven om zich te ontwikkelen.”
“Voor mij is het altijd belangrijk geweest om intellectuele uitdagingen te hebben en langs de andere kant mijn ervaring te delen.” Blaton was bij Axa nauwgezet bezig met diversiteit, een onderwerp dat haar vandaag nog steeds boeit. “Ik ben nog altijd lid van de adviesraad van Passwerk en ik volg nog steeds alles wat te maken heeft met diversiteit. Ik ben er vandaag minder actief mee bezig, maar de interesse is zeker niet weg.” Blaton is een schoolvoorbeeld van een vrouw aan de top, maar staat diversiteit op de werkvloer er volgens haar vandaag beter voor dan tien of twintig jaar geleden ? “Er is zeker meer bewustzijn rond het onderwerp. Je merkt ook dat er vooruitgang is geboekt al weet ik niet of het vandaag voldoende is. Recent vertelde iemand me over schrijnende situaties bij een groot bedrijf. De manier waarop sommige mensen er behandeld worden was voor mij een eyeopener om te beseffen dat we er nog lang niet zijn. Een cultuur waar men alle mensen evenwaardig behandelt is voor mij een ‘conditio sine qua non’. Zelf heb ik in heel mijn carrièrre weinig negatieve ervaringen gemerkt. Maar op een bepaald moment besef je dat je meer geluk hebt gehad dan anderen.”
Pieterjan Van Leemputten
“We willen naar een volwaardig Belgisch kantoor”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier