Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Als de ICT Top 1.000 ons iets leert, dan is het dat de grootste ict-ondernemingen er in boekjaar 2014 opnieuw op vooruitgingen. En dat was al enkele jaren geleden…

35,79 miljard euro : dat is de omzet die de 1.000 grootste ict-ondernemingen van ons land samen genereerden in boekjaar 2014 – de cijfers van Trends Top waarop de ranking in dit nummer gebaseerd is. In boekjaar 2013 was dat 33,78 miljard, oftewel een groei met zo’n 6 procent. Dat is merkelijk meer dan het algemene groeicijfer van zowat 1 procent voor de hele Belgische economie in 2014. Oftewel : de it-sector doet het gemiddeld beter dan heel wat andere sectoren in ons land. Het was overigens al jaren geleden dat de it-markt er nog dermate op vooruit ging : de afgelopen twee à drie jaar zagen we eerder een nulgroei. De afgelopen jaren stagneerde de ICT Top 1.000 in termen van omzet.

Omzet is natuurlijk niet alles, dus berekenden we ook even de toegevoegde waarde van de 1.000 ict-koplopers. 12,46 miljard geeft de rekenmachine aan voor boekjaar 2014. Toen we die rekensom vorig jaar maakten voor boekjaar 2013, klokten we af op 12,8 miljard. De winsten groeiden dus niét mee met de omzet. Het illustreert het algemene marktgevoel dat marges nog steeds – en misschien meer dan ooit – onder sterke druk staan, en tempert het positivisme in de ict-sector.

TELENET VOOR HET EERST IN DE TOP-3

De grootste omzetgroei zit overigens niet geheel onverwacht in de hoogste regionen. De eerste 10 brengen samen 12,28 miljard euro in het laatje tegenover 11 miljard in 2013. Het merendeel van die extra omzet is trouwens voor rekening van distributeur Avnet die zijn Europese hoofdzetel in ons land heeft. Distributeurs zorgen in het algemeen voor een licht vertekend beeld in onze ICT Top 1.000. Typisch is de omzet hoog, maar staan daar bijzonder lage winstmarges tegenover. De machtsverhoudingen in de hoogste regionen blijven ook dit jaar niet geheel onverwachts grotendeels intact. De top-10 bestaat uit exact dezelfde bedrijven als vorig jaar. Telenet zet zijn opmars wel voort en springt voor het eerst naar de top-3. De omzetstijging van 127 miljoen gecombineerd met de omzetdaling van 90 miljoen bij BICS, maakt dat de carrier-afdeling van Proximus een plaat moet prijsgeven. Proximus zelf voert het klassement nog steeds aan, al voelt de operator voor het eerst wel de hete adem van Avnet Europe. Voert volgend jaar voor het eerst een distributeur de ICT Top 1.000 aan ?

Ook die andere distributeur, Tech Data, doet het overigens goed met een omzetstijging van 183 miljoen euro, en stijgt daardoor naar de vijfde plaats door. Mobistar valt uit de top-5 en incasseert een omzetverlies van 162 miljoen euro.

Op de zevende stek vinden we met HP Belgium de eerste leverancier, al moet HP wel ook een omzetverlies van 45 miljoen euro noteren. Base Company stijgt met twee plaatsen naar nummer 8, maar die hogere notering dankt het vooral aan het grotere verlies van IBM Belgium en Agfa Healthcare. Base Company geeft 20 miljoen prijs, terwijl IBM en Agfa Healthcare respectievelijk 77 en 61 miljoen euro minder omzet genereerden in boekjaar 2014.

MEER MET MINDER ?

Verderop in de top-30 valt op dat er maar bitter weinig verschuivingen terug te vinden zijn. De machtsverhoudingen liggen duidelijk in een plooi en ook de beperkte consolidatie valt op. Misschien dat dat in de komende jaren opnieuw verandert nu een aantal belangrijke acquisities aangekondigd werden – denk bijvoorbeeld aan Dell/EMC of Base/Telenet. En uiteraard is er ook de opsplitsing van HP in HP Enterprise en HP Inc voor de consumentenproducten.

In dit klassement vindt u ook telkens per bedrijf het aantal personeelsleden zoals die ingeschreven staan op de officiële jaarrekeningen. Het gaat dus voor alle duidelijkheid om mensen die effectief op de payroll staan en dus niet om extern personeel, freelancers en interimcontracten.

De volledige Top 1.000 stelt volgens deze cijfers welgeteld 90.691 mensen te werk, waarvan 39.505 bij de eerste 100. Vorig jaar telde de Top 1.000 precies 88.860 werknemers op de payroll. Stellen dat we dus méér werk met minder mensen verzetten, is een verkeerde conclusie trekken. Tenminste op papier, want zeker bij de grootste bedrijven is de invloed van outsourcing, offshoring of soms net weer insourcen bijzonder groot en niet meetbaar via de officiële jaarrekeningen zoals neergelegd bij de Nationale Bank waarop Trends Top zich baseert voor het samenstellen van deze lijst.

LEGENDE Sectorcodes

ABV Archief – beheer, systemen en vernietiging

ACC Toegangscontrole en veiligheidsinstallaties

APP Telefoontoestellen & -centrales

ATM Automatisering

AVI Advies- en consultancykantoren

COM Computers, kantoormachines en kopieerapparaten, verkoop en verhuur

DAT Databases, gegevensverwerking

DMA Direct marketing, direct mail

EBS Postorder- of on line-verkoop

ELE Elektrische en elektronische apparaten, verkoop

ENG Ingenieurs-, studiebureaus

HRM Human Resources Management, personeelsselectie en outplacement

INF Computers, kantoormachines en kopieerapparaten, fabricage

INS Installatie, overige of meer dan één specialiteit

KWH Elektrische en elektronische apparaten, fabricage

MMD Multimedia

NET Netwerken: ontwikkeling, installatie en onderhoud

OPL Opleidingen en trainingen

PHO Fotografie en fotografen

SCK Schakelaars, schakelkasten, -borden

SFD Financiële diensten – andere

SOF Informaticadiensten en software

TEL Telecommunicatie

TIM Tijdsregistratie

TTC Telemarketing, teleservices, callcenters

WEB Internetsoftware en webdesign

Opmerkingen

(1) Omzet van het boekjaar 2014 of bruto marge, indien omzet niet beschikbaar

(2) Toegevoegde waarde 2014

(3) Gemiddeld aantal personeelsleden 2014

Kristof Van der Stadt

De machtsverhoudingen in de hoogste regionen blijven ook dit jaar grotendeels intact.

De omzet van de grootste 1.000 groeit met 6 procent maar de toegevoegde waarde blijft nagenoeg dezelfde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content