Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Brusselse OPNS stelt in samenwerking met Xiotech een efficiënt en betrouwbaar datacenter ‘in a box’ voor. Betaalbare virtualisering en een hoge betrouwbaarheidsgraad komen in het bereik van de grotere kmo.

Netwerkopslag, via een nas of een san, is vandaag schering en inslag. De opslagmarkt ontwikkelt zich nog altijd spectaculair , maar – oordeelt OPNS – men is vergeten de fundamenten te herzien.

Technologieën

Daarom heeft de Amerikaanse leverancier Xiotech (specialist in intelligente opslag en technology leader met concepten zoals de ‘boot from San’ of de ‘zero foot print’ op servers) het concept van het Intelligent Storage Element (ISE) ontwikkeld. Daarmee moet de betrouwbaarheid van schijven en hun prestaties verhoogd worden, met een capaciteitstoename van 1 Terabyte naar 1 Petabyte. Dit ISE-aanbod is het resultaat van het werk van een honderdtal ingenieurs die vijf jaar lang tal van patenten hebben aangevraagd voor een betrouwbaarheid die tot 100 maal hoger ligt. Die is onder meer te danken aan een vermindering van de trillingen en de hitte en een automatisch herstellingsproces, inclusief remanufacturing, dat automatisch en op transparante wijze in de behuizing zelf gebeurt, zonder dat het toestel naar de fabriek hoeft te worden teruggestuurd. De prestaties van de opslagunits werden overigens aanzienlijk verhoogd (wat zorgt voor de goedkoopste I/O’s en MB per seconde van de markt volgens de SPEC-2 benchmark van de Storage Performance Council). De doorgroeimogelijkheden zijn ook maximaal, aangezien ieder ISE 1 of 2 datapacks van elk 8 TB kan bevatten, en dat meerdere ISE’s in een cluster de grens van de petabyte kunnen bereiken zonder dat ze daarvoor ook maar één bestanddeel hoeven te veranderen. “Een ISE vervangt in feite een kast met schijven, met het voordeel van de caching en het beheer van de RAID in het ISE zelf en niet via een controller”, zegt Jacques Forster, solutions architect bij OPNS. Hij voegt eraan toe dat het ISE wordt aangeboden met een garantie van vijf jaar, een indicatie van het vertrouwen dat Xiotech heeft in zijn technologie.

Producten

In de praktijk biedt Xiotech drie soorten datapacks aan: een voor topprestaties met 1,1 TB dankzij 10 schijven van 3,5″ in fiber channel, een normaal model met 2,4 TB en een archiveringsversie met 8 TB op basis van Sata-schijven. “De verschillende soorten datapacks kunnen ook worden gemixt in één enkel ISE”, aldus Eric Nobécourt, verkoopdirecteur.

Deze datapacks vormen de kern van twee modellen van kasten. Enerzijds de Emprise 5000, die tot 16 TB kan gaan (één ISE met twee datapacks van 3U en 1 GB cache), een typische oplossing voor kleine ondernemingen en gedecentraliseerde departementen, en anderzijds de Emprise 7000, die rond dezelfde bestanddelen opgebouwd is maar tot 1 PB kan gaan (cluster van 64 ISE’s), met 4 FC-interfaces (met optioneel nog meer FC- of iSCSI-interfaces) en 64 GB cache.

Veni, vidi, … VICCI

Om voet aan wal te krijgen in de Belux-markt heeft OPNS zijn VICCI-aanbod uitgewerkt (Virtual Intelligent Computing Center Infrastructure), een vooraf bekabelde, volledig geteste, gebruiksklare oplossing die voor het eerst zal worden voorgesteld op de Storage Expo-beurs (25 en 26 maart op de Heizel). Het geheel omvat het nieuwe hardwareplatform van Xiotech voor de opslag, een of meer servers met voorgeïnstalleerde virtualiseringssoftware (VMware, Xen of Hyper-V, naar keuze), en een reeks implementatie- en ondersteuningsdiensten, naast eventuele design- en onderhoudsdiensten. OPNS biedt zijn eigen servers aan, maar eventueel kan de klant ook voor andere servers kiezen, op voorwaarde dat ze gecertificeerd zijn.

“Steeds meer klanten kiezen voor een standaardinfrastructuur met een dynamische toewijzing van de middelen, waarmee ze hun back-ups en disaster recoveries kunnen vereenvoudigen en de kosten kunnen verlagen”, aldus nog Eric Nobécourt. Hij somt even de voordelen op van VICCI in combinatie met Xiotech: minder problemen want de infrastructuur is voorgeconfigureerd en wordt van begin tot einde getest, een snelle integratie, eenvoudige upgrades, robuustheid, keuze van de virtualisering, uitgebreide garantie van vijf jaar, gekruiste ondersteuning tussen de producten (Novell/Suse, Microsoft, VMware vooral), en aansluitingsmogelijkheden voor fysieke, niet-gevirtualiseerde servers.

“Het aanbod is gericht op alle middelgrote ondernemingen of op departementen van grote bedrijven, met gemiddeld 200 tot 5.000 gebruikers en 2 tot 50 servers, met een uniek of verdubbeld datacenter, dat laatste op basis van één enkel gesplit san”, licht algemeen directeur Marc Boitel toe.

De aangeboden pakketten worden bovendien zeer scherp geprijsd. Er is al een basisoplossing (quad-core server met 16 GB RAM, san van 2,4 TB, ups, virtualisering en bijbehorende diensten) voor minder dan 60.000 euro, dus minder dan 20.000 euro per jaar via leasing. Een topconfiguratie (2 dual quad-core servers met 16 GB RAM, een san van 9,6 TB, dubbele ups, virtualisering en diensten) kost minder dan 265.000 euro of minder dan 75.000 euro per jaar via leasing. “Dus de helft goedkoper dan het aanbod van onze concurrenten”, besluit Eric Nobécourt.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content