Het Europese onderzoekscentrum voor kerndeeltjesfysica Cern doet al 25 jaar een beroep op Oracle-materiaal voor een breed spectrum van databeheer. En dat zal ook het geval zijn wanneer medio dit jaar ‘s werelds krachtigste deeltjesversneller en de bijhorende experimenten hun gegevens in een multi-petabytedebiet beginnen spuien.
Het gebruik van een commercieel databasesysteem voor gegevensopslag in een wetenschappelijke omgeving lag 25 jaar geleden – Cern heeft nog de oorspronkelijke manuals van Oracle v 2.3 – niet zo voor de hand. De zware datanoden in een uiterst geavanceerd onderzoekscentrum als het Cern in Genève zouden immers allicht beter door een stuk software op maat worden gedekt, maar toch werd voor Oracle gekozen en dit voor zowel wetenschappelijke als administratieve toepassingen. Vandaag is Oracle nog steeds aanwezig in Cern en is het een van de drie partners (naast HP en Intel) die in Cern’s ‘openlab’ initiatief samenwerkt aan oplossingen voor de nieuwe ict-noden. En die zullen niet gering zijn wanneer Cern halverwege dit jaar zijn nieuwe deeltjesversneller – de ca. 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) – opstart. In een eerste fase zullen vier experimenten gebruik maken van de botsingen tussen kerndeeltjes in de LHC, namelijk ALICE, LHCb, CMS en ATLAS. Dat laatste experiment – zo groot als twee huizen en 7.000 ton zwaar – genereert op zichzelf al 1 petabyte per seconde (!) aan ruwe data. Na een eerste lokale filtering wordt alle data over de waargenomen events (de metadata) opgeslagen in Oracle RAC (Real Application Clusters) databases met Automatic Storage Management (ASM). De ruwe data en metadata wordt vervolgens met behulp van Oracle Streams verdeeld over 11 wereldwijde datacenters voor analyse ‘off line’ door de wetenschappers. Alle Oracle-systemen in Cern zullen voorts uiteindelijk met Oracle Enterprise manager Grid Control worden beheerd.
Tweerichtingsverkeer
Doorheen de jaren heeft Cern zelf ook de ontwikkeling van Oracle-producten beïnvloed, zoals de vlottende kommafaciliteit die nu standaard in het rdbms zit. De ervaring die in Cern wordt opgedaan, kan Oracle ook aanwenden in andere sectoren. Zo scoort Streams ook goed in de financiële wereld, in de medische en (petro)chemische sectoren, de bio-wetenschappen en dies meer. Ondanks de verwijzing naar ‘recherche nucléaire’ in zijn naam benadrukt Cern dat het niets te maken heeft met civiel of militair nucleair onderzoek, maar uitsluitend bestudeert hoe elementaire deeltjes en krachten samen materie vormen. Voorts heeft Cern bijgedragen tot nieuwe ontwikkelingen op een heleboel gebieden, zoals de medische wereld. De botsingen in de deeltjesversneller bieden overigens geen gevaar voor explosies. Cern heeft andere mogelijke problemen zoals micro zwarte gaten vooraf grondig heeft bestudeerd.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier